Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Azaleia_1982

Jakich jezyków warto sie uczyc?

Polecane posty

Gość Azaleia_1982

Jakich jezyków warto sie uczyc? Znam juz niezle angielski i nie zamierzam juz tej wiedzy poszerzac, jedynie utrwalac na konwersacjach;) Niemieckiego uczylam sie w podstawówce i w liceum, ale nauka nie byla efektywna, poza tym niecierpie tego jezyka i nie potrafie sie chyba zmusic, zeby sie go uczyc. A jak slysze, ze ktos po niemiecku mowi, to cierpnie mi skóra. Wiem, ze w sumie byloby bardzo przydatne znac dobrze niemiecki, jako ze Niemcy to nie tylko nasi sasiedzi, ale takze nasi partnerzy w kontaktach gospodarczych. Ostatnio zaczelam zastanawiac sie nad jezykiem wloskim - podoba mi sie i duzo osob mowi, ze jest latwy do nauczenia sie, jesli zna sie juz dobrze np. angielski. Co wiec radzicie? Zmusic sie do szwabskiego czy zaczac sie uczyc wloskiego od podstaw? A moze jakiegos calkiem innego jezyka...?? Prosze o opinie. Pozdrawiam serdecznie:)

Gość romcia ze skierniewic
Jak nie cierpisz niemieckiego , to będzie ci trudno. Najwazniejsze to znaleźćsobie motywację - tam byś chciała mieć dom , bywac na wakacjach , korespondować z ludźmi stamtąd. Jeśli nie wykrzeszesz czegos takiego odnośnie Niemiec , to się weź za cos, co ci sie wydaje bardziej sympatyczne. Włoski , francuski i ogólnie języki romańskie są wdzieczne w wymowie , ale gramatyke mają wcale nie taką najprostszą. No , jśli chce się umiec na poziomie "kali jeść , kali spać" , to i owszem , ale czasy sabardzo rozbudowane , jest w tym temacie bardzo dużo form. Reszta - nie jest zbyt trudna. Ale grunt to sie wciągnąć.

Gość HiszpaniaA
hiszpanski jest latwy w wymowie i gramatyke tez w sumie ma malo skomplikowana:P

Gość czy tak może być
ja mogę oferować tobie konwersacje z francuskiego, jeżeli lubisz ?

Gość 567
a ja się uczyłam rosyjskiego, francuskiego i angielskiego i żadnego nie umie :(

Gość ja mam 26lat
polecam hiszpanski - latwy, ladniejszy niz francuski i chyba latwijeszy jesli chodzi o pisownie i czytanie, juz mam za soba dwa pierwsze podstawowe poziomy za soba, jednak na razie nie mam czasu na dalsze doksztalcanie :( podobno rosyjski tez jest dobrze znac

Gość ja mam 26lat
wloski - mowia nim tylko we wloszech, natomiasz hiszpanski jest jezykiem miedyznarodowym, cala Ameryka poludniowa (oprocz brazylii, gujany fran) mowi hiszp, w USA tez mnostwo ludzi posluguje sie tym jezykiem ze wzgledu na prace w duzych firmach warto znac angielski, niemiecki, rosyjski moja mama tez tak ma, ze skora jej cierpnie na niem, a mnie ten jeyk sie tak strasznie podoba, farncuskiego nie znosze, bleee

A ja tez znam juz angielski i od pazdziernika zapisuje sie na hiszpanski bo mam zamiar odwiedzic Meksyk w nastepnym roku i pozniej Hiszpanię. Bardzo mi sie podoba hiszpanski. Rosyjskiego nie cierpie , Rusków wszędzie pełno w każdym kurorcie ale ja wolę się tam poslugiwac angielskim.

Gość Azaleia_1982
A włoski?? Łatwy/trudny, przydatny w pracy??

Prawda jest taka, że teraz znajomość każdego języka jest przydatna. Ostatnio słyszałam np. że duże wzięcie mają osoby znające np. język czeski itp., bo mało osób zna takie języki i jest duże zapotrzebowanie. Angielski i niemiecki to podstawa, ale je już zna każdy. Wybierz jakiś mniej popularny.

Gość esperanto

Gość a co ze szwedzkim

Gość spontaneous
Mysle, ze francuskiego.

moj maz zna niemiecki,angielski i jest w czasie nauki hiszpanskiego. jego zdaniem nie latwiejszego jezyka od hiszpanskiego i chyba po dyplomie sama sie za niego wezme ;) za jezyk hiszpanski oczywiscie :)

Gość Lily20
Znam francuski a ucze sie anglika bo on jest potzrebny :) no i znam polski :P

Gość Poliglot od 7 jezykow
up up

Gość Mylicie sie kochani
Teraz to warto sie uczyc chinskiego.

Gość dokladnie
polski to podstawa, jak na razie :P

Gość należy uczyć się chińskiego ko
niecznie, zważywszy polski niż a chiński ciągły wyż - demograficzny

Chiński, niemiecki to podstawa :) Na raie znam ten drugi :P

Gość Azaleia_1982
A czy ktos moze się wypowiedziec o języku włoskim??

Gość 24
Ja moge sie wypowiedziec...ale o wegierskim:classic_cool:

Gość Azaleia_1982
A co takiego mozesz powiedziec o wegierskim??:)

Gość 24
Moge napisac ze jest trudny i ma sie trudnosci ze znalezieniem pracy zwiazanej z tym jezykiem.

Gość fdsdf
ja mysle ze angielski bo pol swiata nim wlada (ameryka polnocna anglia australia irlandia) hiszpanski drygie pol( hiszpania ameryka poludniowa) moze francuski? no i w azji to wiadomo rosyjski

Gość Azaleia_1982
Jak juz wyzej napisalam angielski znam dosc dobrze. Teraz szukam natchnienia do nauki drugiego (nie niemieckiego) i stad moja prosba o komentarze. Pozdrawiam:)

Gość ja polecam hiszpanski
hiszpania i ameryka poludniowa mowia po hiszapnsku nie jest trudny czytasz tak jak w poslkim tak jak pisze tak samo wymawiasz jak jest napisane nie ja w angielskim pisze cos a czyta sie inaczej tylko jedyna trudnosc w hiszpanskim to taka ze czasowniki sie odmieniaja tak jak w polskim i tego trzeba sie uczyc na pamiec

Gość ja polecam hiszpanski
hiszpania i ameryka poludniowa mowia po hiszapnsku nie jest trudny czytasz tak jak w poslkim tak jak pisze tak samo wymawiasz jak jest napisane nie ja w angielskim pisze cos a czyta sie inaczej tylko jedyna trudnosc w hiszpanskim to taka ze czasowniki sie odmieniaja tak jak w polskim i tego trzeba sie uczyc na pamiec