Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rosasita

ROMANTYCZNA_KOLACYJKA

Polecane posty

Gość Rosasita

Co polecacie, tzn jakieś przepyszne i nie tak bardzo skomplikowane danie do winka, świec aby miło było:):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spagethhi, albo jakiś inny makoron z dobrym sosem, n. ala carbonara, albo Z piersi kurczaka, pieczrek i brokółow w sosie śmietanowym, Albbo lasdagne, moze zapiekanka z makaronu, albo ziemniaczana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eva __
panierowany ser pleśniowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eva __
żurawina lub jakas sałątka do tego i wino oczywiście

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Rosasita
zupka chińska.....wybór z karty dań, to byłoby na smiesznie:) wlasnie carbonare robiłam, serek pleśniowy z żurawinka też(ale wielkie dzięki za propozycje):) pluszka25------->zainteresowało mnie danie z brokułami i sosem smietanowym. Jak to sie robi??????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie ma sprawy już piszę, choć nie chwaląc się to moje danie autorskie: Składniki: Pierś z kurczaka albo indyka Brokuły 20 dag pieczrek, albo jakiś innych grzybów, np borowików Duży kubek smietany 18 % z Piątnicy Przyprawa do drobiu, sól, pieprz mielony makaron najlepiej kokardki (farfalle) Pierś kroimy w kostkę albo małe paseczki i posypujemy przeprawą lub marynata do drobiu zostawiamy na ok 30 min. W tym czasie możesz wstawić wodę na brokuły, osolić ją 1 łyzką soli i posłodzić 1 lyżką cukru, brokuły umyć i podzielić na różyczki i ugotowac na pól twardo ok 10 min. najlepiej dżgnąć widelcem Czy już dobre. Płukasz pieczarki i kroisz w grubsze kawałki, jesli są małe to na ćwiartki, dusisz na masełku aż płyn z nich wyparuje. Wrzucasz do rondelka,potem pierś podsmażamy na oliwie, kiedy mięsko się zetnie przekładamy do rondelka, podlewamy woda i dusimy mięso z pieczrkami ok 30 min, dosalając i dodajać przyprawy jakie lubisz np. bazylię, oregano, rozmaryn. cały szas kontroluj poziom płynu nie może go byc zbyt dużo. Potem dorzucamy brokuły i dolewamy śmietanę najlepiej gęstą, wtedy nam ładnie zgęstnieje i nie trzeba będzię zagęszczać mąką, Pieprzymy dość sporo swizo zmielonym pieprzem , musi być troszkę ostrzejsze zeby nie było zbyt mdłe.. Makaron gotujemy i jak kto woli albo wykładamu na talerz i polewamy sosem albo wrzucamy do sosu i mieszamy i natępnie na talerz. jak ktoś lubi moze posypać startym serem np. parmezanem. Polecam szczególnie z białym winkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Rosasita
Wielkie dzięki, jak bede mieć jakieś problemy kulinarne to bede poszukiwać pluszki25 :) jak zrobie potrawe Twego autorstwa zdam relacje:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja gotowane różyczki brokuł wrzucam do sosu (śmietana 36%, sos słodko-kwaśny, pół szklanki wywaru z kostki rosołowej, białe wino) i przyprawy (biały pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa) z moim lubym uwielbiamy tagiatelle z krewetkami, fettucine z wędzonym łososiem, spaghetti ze szpinakiem - pasty są najlepsze :) a z mięsa - w paseczki pokrojone duszone w białym winie sznycelki z indyka z suszonymi owocami (morele, gruszki i jabłka), do tego ciemny ryż i talerz sałat (rukola, roszponka, radicchio, lodowa, ziarna sezamu i migdały z sosem)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eva=zam
Limonka super przepisy!!!gratulacje może masz cos jeszcze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Rosasita
przepisy, które podajecie bardzo są ciekawe:) jak ktoś zna cokolwiek co dobrze smakuje na kolacyjce we dwoje, niech pisze wiadomo ze przy świecach i z odpowiednim ktosiem to i paprykarz smakuje wysmienicie, ale dobrze tak zaskoczyc ta druga osobe czymś pysznym i ciekawym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
eva=zam :) dzięki :) no ja może paprykarz zamieniłabym na Caprese, robi się chwilę, a zawsze smakuje :D na \"mniejszy głód\" :D polecam wieżyczki z bakłażana - bakłażan pokrojony w plastry (odsączony) lekko przyrumieniony na oliwie układamy w żaroodpornym naczyniu, na to podduszone też na oliwie świeże pomidory z czosnkiem i plaster mozzarelli, i tak na przemian, oczywiście do tego świeża bazylia i pieprz, podajemy z białym winem i grzankami trochę już oklepane, ale zawsze dobre skrzydełka w miodzie i sosie sojowym z sezamem może być też spaghetti frutti di mare - czyli paczka owoców morza do tego sos ze świeżych pomidorów z czosnkiem, smak można też złamać duszoną cukinią pokrojoną w kostkę - trzeba uważać, żeby nie przecholować z przyprawami, ja dałam ciut za duży kawałek papryczki chili :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×