Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jamnik123

Domowy jogurt

Polecane posty

Gość jamnik123

przypomniał mi się przepis na domowy jogurt. Przegotowane i wystudzone mleko zakwaszam kupionym jogurtem naturalnym (około łyżka na litr wystarczy) . Czewkam aż skwasi się , a trwa to w zależności od temp otoczenia. w lecie nawet wystarczy dzień. ukwaszony chowam do lodówki (używam go też do zakwaszania nastepnej partii). Można dodawać swieże owoce, dostepne teraz, wg uznania albo pić naturalny. polecam, jest tani i wydajny, uwielbiany przez moje dzieciaki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jamniku - pytanie
Czy mleko musi byc koniecznie przegotowane?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jamnik 123
Tak, wtedy mamy pewność ,że rozwiną się pożądane kultury bakteriii a nie inne, które mogą zaszkodzić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jamniku - pytanie
Ok, sprobujemy :) A wiesz moze, jak zrobic domowym sposobem cos a'la shake McDonalds'owy? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jamnik 123
inwencja należy już do Ciebie :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przegotowanie ma za zadanie zabić inne bakterie- nie tylko jakieś szkodliwe, ale także bakterie właściwej fermentacji mlekowej, które wywołują zwykłe zsiadanie się mleka. Jesli tego nie zrobimy , będziemy mieli taki pół-jogury pół-zsiadłe. Do wyrobu jogurtów świetnie nadaje się mleko UHT, które z założenia jest \"martwe\" - tzn. czyste do bólu, bo wysoka temperatura zabiła wszystko.. Trzeba je tylko podgrzać lekko, bo balkterie jogurtowe są ciepłolubne. A jeśli dodamy do mleka troszkę kefiru... to otrzymamy kefir po prostu :) Za fermentację w tym kierunku odpowiedzialna jest Bacillus Bulgaricus.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Fermata
mleko nie musi byc przegotowane, gdyz swieze pasteryzowane nie ma zadnych podejrzanych bakterii. Dlatego moj maz robi taki jogurt z mleka swiezego pasteryzowanego w taki sposob, ze podgrzewa do oklo 4ost, dodaje jogurt naturalny ze sklepu i garnek zaija w koc na cala noc, rano jest gotowy pyszny, bardzo kremowy jogurt. moim zdaniem najlepszy wychodzi z mleka 3,2%.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jamniku - pytanie
Wlasnie inwencji brak. Czy dodac do tego smietane? Robil ktos kiedys cos takiego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cbcbcbc
na litr wystarczy tylko 1 lyzka jogurtu? gesty wyjdzie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja daję 3-4 łyżki stołowe- rozmieszać trza- i zawinąć w ręcznik, albo mały kocyk. Jak ciepło w domu, to starczy kilka godzin. Śmietana podnosi kaloryczność... A jogurty ze sklepu są takie gęste, bo zagęszczane jakimiś gumami guarowymi bądź skrobią, no i z duuużym udziałem mleka w proszku. Z mleka wyjdzie wychodzi bęsty, ale do momentu jak zaczniemy go mieszać z owocami lub cukrem - wtedy staje się taki bardziej pitny. Miksowane banany świetnie go zagęszczają ( skrobia!)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość smakosz jogurtow
wlasnie ,kiedy dodac owoce?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość smakosz jogurtow
jakies pomysły aby go ulepszyc????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Do jogurtu, oczywiście :) Słodzimy + owoce + cukier waniliowy + dodatki typu wiórki kokosowe orzechy, otręby, rodzynki sparzone...wariacji bez liku... Miksujemy wszystko - ja to robię blenderem i nie miksuję na jednorodną zawiesinę, tylko zostawiam większe kawałki, ale to juz rzecz gustu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jamnik 123
a popos bananów, miksuję je równnież ze świeżym zimnym mlekiem z dodatkiem soku z cytryny, pyszne i pożywne. A jeśli chodzi o jogurt domowy , to należy pamietać, że nie jest on tak dietetyczny jak ten kupny . Kupny, mianowicie robiony jest z (podobno) odtłuszczonego mleka , domowy nie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jamnik 123
do jogurtu mozna też dodać: cacao instant + wiórki czekolady, orzechy maliny, jagody, brzoskwinie/ morele truskawki / poziomki itp, itd. oczywiscie wg uznania mozna dodac cukier, wanilie owoce w sezonie swieże a zima z własnych przetworów albo mrozone do przygotowanego jogurtu (jogurt + "wsad") mozna wrzucic płatki kukurydzane corn fleyks

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kasica wredna
a jogurt z mleka 1,5 procent bedzie bardzo kaloryczny? przestraszylam sie troche,chce schudnać :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jogurt będzie taki kaloryczny jak kaloryczne będzie mleko... jak użyjesz mleka 0% i posłodzisz słodzikiem, to wyjdzie Ci \" light.\"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Fermata
ja lubie moksowac z bananem lubz truskawkami, jak z bananem to bez cukru a jak z truskawkami to dosladzam, poza tym lubie taki deserek: do wysokiej szklanki daje jogurt, wrzucam kawalki owocow, na wierzch posypuje musli tropikalnym ( rzecz gustu)....pycha:-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość madalenka2222
Do góry, bo fajny temat, może ktoś jeszcze ma jakieś pomysły? ? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dhali
Bardzo dobry przepis, jogurt wychodzi aksamitny. Jeśli, ktoś chce więcej owoców może zobaczyć mój przepis na stronie smartcoach.pl/wlasny-jogurt-tajniki-jego-zrobienia/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Martynaxx
Fermentowane przetwory mleczne to niskokaloryczne ale bardzo odżywcze produkty spożywcze, będące doskonałym źródłem wapnia. Mają nieoceniony wpływ na florę bakteryjną jelit i jako idealne probiotyki są zalecane podczas kuracji antybiotykowej. Stymulują także perystaltykę jelit i są znacznie lepiej tolerowane przez organizm niż mleko, dlatego często występują w diecie osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe.http://www.alicjabaranowska.pl/zdrowie/przepi s-na-zrobienie-jogurtu/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×