Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama Pawełka

kIKUT PĘPOWINY

Polecane posty

Gość mama Pawełka

Dzidziuś ma 4 tygodnie, a kikut pępowiny jeszczel nie odpadł. Pediatra oglądał go tydzień temu i stwierdził, że jest czysty, ale dał nam tydzień. Jeśli nie odpadnie kazał się zgłosić do chirurga. Panicznie się boję, że to usuwanie może boleć. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Proszę o odpowiedź.

Przysuszaj spirytusem ale uważaj na skórę, żeby za mocno nie podrażnić. Jeśli kikut nieco odstaje od skóry - staraj się szparkę przemywać zmoczonym w spirytusie patyczkiem do czyszczenia uszu, powinno przyśpieszyć zasychanie. Nie martw się, tak bywa.

Ja miałam podobnie i bardzo dużo przemywałam fioletem, 1/4 butelki na raz wylałam na pępek, po 2 dniam odpadł sam.

Gość mama Pawełka
ALE JA TAK ROBIĘ :( PRZEMYWAM GO OKOŁO 8 RAZY DZIENNIE I NIC. DZIĘKUJĘ ZA SZYBKĄ ODPOWIEDŹ. :)

ja polewamam spirytusema skore wokolo lekko naciskalam zeby spirutus wszedzie wplynal i dobrze nawilzyl to moze szybciej odpadnie

mi połozna kazala dosc mocno podważac kikut przy przemywaniu patyczkiem kosm, bo dzieki temu spirytus głebiej siega i lepiej wysusza. grunt to sie nie bac, bo to dziecka nie boli.

dokładnie robiłam tak jak Karolina;) mocno podażać kikut i wylewać pół butelki fioletu

Gość zdarza się
jeśli pępowina była gruba, to kikucić może trzymać się bardzo długo. Mojej siostrzenicy odpadło p 7 tygodniach!! Przemywać najlepiej spirytusem - takim zwykłym ale rozcieńczonym bo salicylowy może uczulac

Gość zmartwiona mama Wiktorii

Gość madax
Ja mam podobny problem, mój 3 tygodniowy Synek ma ciągle kikut pępowiny. Wierzch jest ładnie przyschnięty, ale przy pępku trzyma sie mocno. Przemywam go kilka razy dziennie spirytusem ale to nic nie daje.

Gość Mama Antosia190308
Kochane, co prawda mój synek ma tydzień ale jakoś wewnętrznie przeraża mnie ta pepowina. Mój mały miał dość grubą pępowinę więc spodziewam się ze trochę może to potrwac zanim odpadnie, martwi mnie jednak, że tak się tego przemywania boję, że ma juz zaczerwieniona skórkę wokół pępka i strasznie krzyczy jak mu przemywamy. Czy sposób na zakraplanie spirytusu do środka gdzie jeszcze nie zaschło jest dobry? A czy takie odginanie nie spowoduje, że go oderwę? Przy takim wyrywaniu się malca

nie smaruj tego kikuta wokół tylko w środku ... dookoła posmaruj alantanem niech się skórka zagoi-troszkę ją przypaliłaś i dlatego dzidzia płacze:(

mojemu synkowi po 5 tyg odpadl dopiero kikut i podobno to normalne przy grubej pepowinie :) ja bylam zrozpaczona ze tak dlugo, ale sie udalo, za to ma sliczny pepuszek :) nie daj odcinac chirurgicznie! pzreciez kiedys odpasc musi, wczesniej czy pozniej, ale zawsze co samo odpadnie to lepiej niz babrac to u chirurga

Gość izdebnik
Nie zgadzaj się na tz. ukręcenie pępowiny bo będzie się "ślimaczyć" tz. stale będziesz musiała dezynfekować ropka się wydziela z wnętrza brzuszka nic strasznego ale u nas trwało1 rok. i nie dlatego że nie dbałam wręcz przeciwnie bardzo dbałam.

To my pobiliśmy rekord: równo 10 tygodni. Byliśmy pod opieką chirurga, ale on nie chciał wycinac pepuszka, bo póżniej może być gorzej. Przepisał jakiś płyn do robienia w aptece i kazał przemywać tym raz na 3 dni, a tak to spirytusem co zmiane pieluchy

Gość Idaania
tym patyczkiem nasączonym spirytusem to bardzo dobra rada, też tak robiłam i nie bać się, bo spirytus musi ten kikut w srodku dobrze wysuszyć, robiłam to przy kazdej zmianie pieluch, zdarzało się i nascie razy w ciągu dnia odchylałam delikatnie kikut

Gość Mama Antosia190308
Dziękuję bardzo za pomoc. Rzeczywiście odwaga jest potrzebna. Przemywam kikut spirytusem na waciku do uszu tak jak polecałyscie i nie boje się wkładać go do środka gazikiem gdzie jest jeszcze niezaschnięta białawo-żółta częsć pępowiny. Niestety czasem zaboli małego miejsce gdzie niedoswiadczona mamusia zrobiła juz wcześniej rankę. Szczerze polecam waciki, a nie gazik jałowy jak mówiono mi w szpitalu, to chyba dla bardziej doświadczonych ja sobie z gazikiem jałowym.

Gość mama Pawełka
Mój synek teraz ma prawie dwa latka, ale widzę, że topik założony przeze mnie powrócił. Po pięciu tygodniach kikut nadal się trzymał, przyszła położna, podwiązała go mocno zwiniętą jałową gazą. Kikut odpadł i na tym skończyły się z nim kłopoty. Zapomniałam nawet, że mieliśmy taki problem. Dodam jeszcze, że pępowina była ponoć wyjątkowo cienka, wszyscy mówili, że szybko odpadnie, a jednak nie sprawdziły się przewidywania.

Gość madax
Problem w końcu rozwiązany, pomogło przemywanie kikuta gencjaną, czyli wodnym roztworem fioletu, kikut odpadł po czterech dniach, a dzidziuś nie miał żadnych podrażnień. Jego pępek wygląda dziś super. Polecam gencjanę!!

Gość kikut2miesiace2tygodnie
My mieliśmy problem , bo maluszek miał 2,5 miesiąca kikut , nic się z nim nie robiol ale ni chciał odpaść już był tak wysuszony ze się kruszył . Pojechaliśmy do chirurga dziecięcego i w ciągu 1 sekundy kikuta nie było Kubuś nawet nie zapłakał ! Lekarz kazał tylko zdezynfekować po kapieli i tyle . Wiec drogie mamy nie martwcie się jeśli wasze dzieciaczki maja udac się do chirurga gdyż jest to calkowice bezbolesne !

Gość Lidia6191
U mojej Laury pępowina była gruba i nawet klips nie chciał się zamknąć trzeba było użyć gumowej pętelki:) A później odpadał 6 tygodni a pępek ładny. Jest taki morał im dłużej kikut siedzi tym ładniejszy pępek