Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Andzia S.

badanie usg dopochwowe - prosze pomoz

Polecane posty

Bardzo prosze o odpowiedz na moje pytanie: czy mozna zrobic usg dopochwowe jezeli dziewczyna jeszcze nigdy nie wspolzyla?? dzieki z góry:)

Gość malutka22
hmm jak bylam jeszcze dziewica to mialam robione usg przez brzuch tzn tak jak kobiety w ciazy sa badane...

Gość zależy od budowy
jeśłi byłaś już badana wziernikiem, to na pewno można. Głowica usg jest mała :)

Gość auuauauaua
Przecież możesz się nie zgodzić...nic na siłę

bylam badana pare razy przez pochwe, 2 razy małym wziernikiem, za kilka dni mam wizyte u ginekologa i chcialam poprosic o to badanie, nawet jezeli mam mnie bolec (przy normalnym badaniu troszke boli) poniewaz od wielu miesiecy bola mnie jajniki a ginekolog do ktorego chodziłam do ignoruje, a teraz ide do innego. A moze przy okazji któras z was wie, co to moze byc - bół jajników szczególnie lewego, ale poza tym zadnych dolegliwosci, no i moze ktos jeszcze wie, jakie badanie mogłoby to sprawdzic bo ten bol jest juz czsamai nie do wytrzymania i poza tym boje sie ze za pare lat jak tego nie sprawdze to moze sie okazac ze nie bede mogla miec dzieci a tak poza tym dziekuje bardzo za wasze odpowiedzi:)

ja miałam takie wczoraj, usg jajników przez pochwe jestem dziewica, nie współzyłam pozdrawiam 🌻

Gość auauauuuuuuuuua
bardzo dobrze, że sią martwisz na zapas. wiele dziewczyn lekceważy swoje dolegliwości. Być może to bole owulacyjne. trwaja cały czas czy tylko cyklicznie? Zagladnij na to forum , napewno ktoś poradzi Ci i do gina pójdziesz spokojniejsza http://www.ginekologia.med.pl/forum/

Gość kwiatuszek87
ja mam we wtorek badanie przezpochwowe jajników, mnie od dłuższego czasu bolał prawy jajnik, myślałam że to ataki wyrostka robaczkowego a okazało się że to albo torbiel albo cysta na jajniku, badanie usg wszystko dokładnie wykaże.

no wlasnie boli mnie czesto , przez ostatni miesiac prawie codziennie wiec to nie moga byc raczej bole owulacyjne, mam tylko nadzieje ze ginekolog zechce mi zrobic to badania, jak nie to trudno trezba bedzie wyskrobac oststanie oszczednosci i isc prywatnie, nie bylam tylko pewna czy w moim przypadku jest to mozliwe, jeszcze raz dzieki dziewczyny a na podana strone na pewno zajrze:)

Gość vvvvvvvvvvv
Myślę, że mozna badać dziewicę przez USG dopochwowe. Ktoś tu napisał, że przez odbyt- co za bzdura!!! Przez odbyt to badaja niekiedy tak normalnie, ale nie USG. Ludzie, jacy w tepi jestescie. Z tym bólem jajnika to moze być torbiel na jajniku. Lepie to sprawdzić.

Gość kwiatuszek87
dodam iż ja nie mam problemu ze zrobieniem takiego badania bo nie jestem dziewicą, nie wiem jak to będzie w twoim przypadku ale wiem jedno , lekarz nie może ci odmówić badania.

Gość tiri
ja też jestem dziewicą i lekarz kazał mi zrobić to badanie ale powiedział żebym wypiła wcześniej 1,5 litra wody tak żeby tuż przed badaniem bardzo chciało mi się siusać hehe :P ale będzie numer jak niedotrzymam :P a czy to wogóle boli? bo zwykłe badanie bolało -małym wziernikiem

Andzia, wszystko zależy od budowy Twojej błony dziewiczej. U niektórych niewspółżyjących da się zrobic USG dopochwowe bez \"naruszenia\", ale u innych (i tych chyba jest więcej) trzeba przezbrzuszne, czyli czeka Cię wizyta z pełnym pęcherzem :). Od czego boli Cię jajnik, wykryje badanie, nie martw sie jednak na zapas. Pozdrawiam :).

Badanie przezbrzuszne nie boli, tylko jak ma się pełny pęcherz, to ucisk głowicy jest lekko nieprzyjemny (a przy niewypełnionym pęcherzu to w ogóle nie czuć). USG dopochwowe - jak kto odczuwa, mnie ze względu na chorobowy ból w okolicy miednicy bardzo boli, ale normalnie jest to odczuwalne bardziej jako chwilowy dyskomfort.

Gość Ennn
Do ANDZI S. - moja droga czym prędzej udaj sie do ginekologa...mnie bardzo bolał lewy jajnik okazało sie ze mam torbiel o miarze 7 cm...o mały włos nie wylądowałam na stole operacyjnym. Co do badania USG dopochwowego...to mam 18 lat i od dwóch lat jestem leczona ginekologicznie, przy każdej wizycie mam usg dopochwowe bo inne nie w ykaże zmian chorobowych na jajnikach, choć jeszcze nigdy nie współżyłam. Pytałam mojego ginekologa, a on powiedział ze to nie wpływa na zerwanie błonki....nie ma co sie przejmować....czy boli? to zalezy od kazdej z nas indywidualnie...mnie pierwszy raz bolało, a teraz odczuwam lekki ból(o ile można tak to nazwać). Badanie nie należy do przyjemnych...ale to tylko badanie i jesli ktos tak do tego podejdzie to nawet nie bedzie miejsca na wstyd:D Pozdrawiam :)

Gość gogooo
Koniecznie zrób to badanie USG dopochwowe, zwykłe przez brzuch nie jest tak dokładne. Jeśli się rozlluźnisz i odprężysz to nie powinno boleć, chociaż tak jak ktoś już wcześniej napisał, każda z nas jest inna i inaczej to może odczuwać. Poza tym u każdej błona dziewicza może nieco inaczej wyglądać, inaczej być zbudowana. Wyraźnie coś Ci dolega, więc dobrze, że tego nie lekceważysz. Ja przy takim badaniu miałam przerwaną błonę dziewiczą, ale nie bolało i nie krwawiłam. Ale wcale nie musi tak być, aparat do USG nie jest olbrzymem, a błona jest dość elastyczna. Też miałam problem i dzięki temu badaniu i szybkiej interwencji lekarzy będę mogła być kiedyś matką. Powodzenia

Gość przebadana
Jestem dziewicą i miałam robione badanie USG dopochwowo. Na początku wystraszyłam się jak zobaczyłam to urządzenie, skojarzenie od razu z dużym męskim członkiem, bałam się, że będzie bolało, ale nie bolało zupełnie nic. I błony mi nie przerwało. Nanosi się na to najpierw żel, więc wchodzi jak w miękkie masło;). Przy badaniach z wziernikiem i palpacyjnych zawsze odczuwam ból, a przy tym dopochwowym USG żadnego!:) I przy okazji przestałam się bać penetracji i współżycia. Nie ma się czego bać, to całkiem bezbolesne badanie i przyjemniejsze niż te na fotelu ginekologicznym.

Gość przebadana
No nie wiem, mi się wydawało, że ta głowica jest dość duża. Ale to może z wrażenia jakoś mi się to wyolbrzymiło, bo mnie ta informacja zaskoczyła, miałam mieć zwykłe USG. Błona dziewicza jest na tyle elastyczna, że tak łatwo się nie przebije i można też używać tamponów. To jest zwykły zabieg higieniczny nie seks. Nie wiem skąd u ciebie ta agresja, nikt ci nie pisze, że jesteś gorsza jak jej już nie masz, ale tak się zachowujesz jakbyś sie tak czuła albo straciła z kimś przypadkowym. Z medycznego, fizycznego punktu widzenia to właśnie ta błonka między nogami świadczy o tym czy ktoś jest dziewicą czy nie. Z psychologicznego punktu widzenia patrzy się inaczej na dziewictwo, jako stan umysłu. To też prawda i wcale nie wyklucza tego pierwszego punktu widzenia. Bo można być fizycznie dziewicą, a psychicznie już dojrzałą kobietą (jednak nadal dziewicą)! I twoja złość tego faktu nie zmieni.

Gość wyszlamdopeirocozszpitala
sam jestes glupi/a !!!!!!!!! Oczywiscie ze usg dopochwowe mozna zrobic przez o***t !!!!!!!!! bylam w szpitalu to wiem jesli jest np 16 latka to wkladaja jej ta glowice do o***tu a dlaczego nie robia przez brzuch ? bo sonda w srodku wiecej pokaze wszystko z dokladnoscia i spr. czy nie ma zmian nowotworowych ... Wiec nie pisz tu takich bzdur !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jak sie gowno znasz.

Gość Dziewicaiii
Wkleję to co pisałam w innym temacie. Nie ma czego się bać. USG to jedno z przyjemnych badań. Ja jestem dziewicą i miałam normalnie robione USG. Nie żadne wypinanie się i w o***t. Wydaje mi się, że to jest poniżające, szczególnie dla kobiety, która jest dziewicą. Jeszcze nic się nie robiło, a tutaj penetracja o***tu u ginekologa. Nawet jakby proponowano mi tak to bym się nie zgodziła, bo mi się to kojarzy z sodomią, analem itd. Moj***adanie wspominam miło. Było tylko przez pochwę. Nawet nie bolało mnie. Leżałam na plecach z rozłożonymi nogami, a ręce pod tyłek. Łono zasłonięte dłuższą tuniką, więc nawet nie świeciłam nagością. Pełny luksus, a nie wypięty tyłek. Wcześniej miałam zakładany najmniejszy wziernik i ginekolog badał mnie w środku i wtedy troszkę szczypało, bolało, ale też bez przesady. Wielki ból to nie był. USG wspominam o wiele bardziej miło niż samo badanie pochwy w środku. Na samo USG dopochwowe chodziłabym z wielką chęcią, bo nie ma się czego bać nawet jeśli jest się dziewicą.

Gość Dziewicaiii
Polecam ubierać do ginekologa coś dłuższego. Jakbym była tylko w spodniach i krótkiej bluzce to bym tyłkiem cały czas świeciła. Cieszyłam się, że założyłam tunikę, bo mnie zakrywała.