Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobietka1234

DZIECI W SOCZEWKACH

Polecane posty

Gość kobietka1234

Witajcie szukam inych osób co ich dzieci chodza w soczewkach , moja córeczka ma 5 latek i od wczoraj nosi soczewki , może sa inni co mają tak samo ? strasznie to przezywam chyba ja bardziej niż ona :(

Gość a to jest bezpieczne
sama nosze soczewki ale jakos nie wyobrazam sobie siebie jako 5 latki noszącej soczewki... Czy to lekarz okulista wyraził na to zgodę?

Gość kobietka1234
ona nosi soczewki na noc w dzień chodzi bez okularków to są lecznicze soczewki co korygują wzrok oczywiście że lekarz jej dobierał, to jest jedyna korekta wzroku w tym wieku , ona ma dość duzą wadę wzroku a soczewki mają powstrzymać jej pogłębianie tej wady. wiem że to dla jej dobra są soczewki ale te zakładanie i zdejmowanie jest dla mnie koszmarem :(

Gość a i wszystko jasne
wiem o jakich soczewkach mówisz, słyszałam o nich. Nie przejmuj się, zakładanie soczewki nie boli, jesli się to źle zrobi to moze być nieprzyjemne ale nie boli i dyskonfort natychmiast znika. Głowa do góry!

Gość ona nosi soczewki na noc
one sa inne niz te na dzień

Gość kobietka1234
to są soczewki na noc twarde , ja dopiero uczę się je zakładać i nie zawsze mi się udaje dobrze jej załozyć ale musze to robić to dla jej dobra .Papierowe Nożyczki z tego co wiem te na noc to nowość i mam nadzieję ż ecórka się przyzwyczai .Teraz w dzień chodzi bez okularków i mówi że dobrze widzi , dalam jej okularki zeby sobie porównała jak lepiej to powiedziała że bez okularów lepiej .Lekarz powiedziała że z czasem wada będzie się cofać też mam taką nadzieję .

Gość kobietka1234
to są soczewki twarde z materiałów silikonowych lub fluorosilikonowych ja chyba gorzej to przezywam wszystko niz córka czy jest ktoś kto ma podobnie?

Gość głowa do góry
będzie dobrze

Gość kobietka1234
Dziękuję mam nadzieję że będzie dobrze tylko teraz to przezywam pozdrawiam

Gość regtryh

Gość kobietka1234
Dla zainteresowanych W Polsce są już także dostępne tzw. ortosoczewki - dla krótkowidzów i astygmatyków. Zakładane na noc spłaszczają rogówkę oka i zmniejszają w ten sposób wadę wzroku. W ciągu dnia pacjent nie musi już korzystać z okularów lub dziennych soczewek kontaktowych. Początkowo ortosoczewki zakłada się każdej nocy, po pewnym czasie zwykle na dwie-trzy noce w tygodniu. W przeciwieństwie do operacji laserowych ta metoda korekcji wady jest całkowicie odwracalna oraz nie powoduje powikłań, które mogą się zdarzyć po operacji laserowej. Ortosoczewki mają także zapobiegać powiększaniu się wady wzroku. Jednak kiedy pacjent przestaje je nosić, rogówka wraca do pierwotnego kształtu i wada wzroku jest taka sama, jak była przed używaniem ortosoczewek. Nocne szkła nie są dla każdego. Korygują wadę wzroku do -4,5 dioptrii, a astygmatyzm do -1,5 dioptrii. - Chodzi o to, by nie ingerować zbyt głęboko w rogówkę, co byłoby konieczne przy większej wadzie. Zmiana rogówki, jaka się dokonuje dzięki ortosoczewkom, jest powierzchniowa i dlatego całkowicie odwracalna - mówi dr Agnieszka Samsel. Nocne szkła dobiera się indywidualnie. Okulista sprawdza, czy rogówka ma odpowiedni kształt, wykonując tzw. mapę rogówki. Oko musi być zdrowe, bez stanu zapalnego. Ortosoczewki polecane są osobom prowadzącym aktywny tryb życia oraz dzieciom i młodzieży w wieku szkolnym (nie muszą się bać, że zgubią soczewkę na basenie albo że stłuką szkła w okularach, grając w piłkę). Dwie ortosoczewki, które wystarczają na dwa lata, kosztują łącznie z badaniami kontrolnymi co sześć miesięcy 2-2,5 tys. zł.

Gość xxzzyy

Gość celllllllllllllllllllka
cze wam wszystkim ja kupilam soczewki tydzien temu i boje sie je zalozyc pomuzcie!!!!!!!!

Gość tymcia
nic się nie bój , to na początku zawsze jest nieprzyjemne , a potem sie przyzwyczajasz i w ogóle to już nie robi wrazenia; ja ani lusterka już nie potrzebuję , ani nic , tylko myję rece i chlast-chlast-gotowe; i tez nie ma się co trzaść , nic się nie stanie , wcale nie tak łatwo zrobić sobie krzywde ;)

tez o tym slyszalam:) szkoda ze ta matoda nie dziala na stale:(:(:( wypbrazam sobie jaki to musi byc horror zakladanie dziecku tych soczewek. moja mami nadal robi dziwna mine jak ja zakaladam sobie normalne a te chyba sa twardzsze i sztywniejsze:/ ale na noc to tyle lepiej:) i wzrok sie coreczce poprawi zycze powodzenia :)):

Gość gość
nie ma jakiś specjalnych modeli dla dzieci?