Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uuuuuuuuu

chodzisz do solarium? masz kompleksy.

Polecane posty

Gość uuuuuuuuu

moze i zajmuje sie glupotami zamiast bsie uczyc...ale coz...trudno. dostalam wlasnie od mojego promotora mailem haslo do jednej z naukowych baz danych. chcialam poczytac cos wiecej o naczelnych w ogrodach zoologicznych. trafilam przypadkowo na kilkjha fajnych prac z dziedziny psychologii. jedna z nich ma temat dosc smieszny. w tlumaczeniu na jezyk polski brzmi on \"wzrost popularnosci solarium i kremow samoopalajacych jako wyraz zwiekszonego poziomu kompleksow u wspolczesnych nowojorskich kobiet\". badania robiono na kobietach w nowym jorku (jak sam tytul wskazauje), ale mysle, ze mozna je odniesc takze i do polek, bo sa dosc uniwersalne. pokazuja one, ze tak naprawde istnieja dwie grupy kobiet odwiedzajacych solarium. pierwsza z nich to kobiety, ktore robia to sporadycznie. najczesciej tlumacza to albo zblizajacym sie latem i checia pokazywania ciala, albo jakas tam wazna okazja, z powodu ktorej chca wygladac swietnie (slub, bal czy inna uroczystoc). takie kobiety sa w sumie bezpieczne. poza tym, ze troche niepokojace jest panujace wsrod nich przeswiadczenie, ze opalone cialo to ladne cialo, bo z tego wlasnie wynikaja wizyty w solarium przed jakimis wazdymi chwilami w zyciu. jest tez druga grupa kobiet... chodza do solarium i smaruja sie kremem samoopalajacym calutki rok. uwazaja, ze nie ma nic gorszego i brzydszego niz blada skora. wykazano, ze swiadczy to o glebokich kompleksach, braku akceptacji samej siebie (bo w koncu jak mozna mowic o samoakceptacji, kiedy nie lubi sie odcienia wlasnej skory)... i to jest prawda...czyste naukowe fakty. buahaha...masz karnecik na solarium???? dosc przykre, ale swiadczy to o tym, ze nalezysz do tej drugiej grupy...zakompleksionych kretynek. czemu kretynek? bo nikt normalny nie naraza regularnie swojego wlasnego kolagenu na degradacje.

Gość i.
ale ty "mondra" jesteś....

Gość do autorki topiku
hmmmm muszę przyznac,ze ciekwych rzeczy sie dwoiedzialam,masz rację,faktycznie jest coś w tym,że jak ktoś nalogowow chodiz na solarke czy smaruje sie saoopalczem to niezbyt siebie akceptuje:-oNa szczęście ja nie należ do żadnych z tych grup,lbie swoja skorę nawet jak jest blada;-)Najazniejsze z w pelni zaakceptować siebie!!!

Gość a skóra opalona światłem
słonecznym to już nie moja skóra? I nie akceptuję jej w tym odcieniu? Bezedura :O:P

Gość naukowcy jacys marni bo jest
jeszcze trzecia kategoria osob korzystajaca z solarium domyslcie sie sami

Gość dsa
a dla mnie kretynka to ty jestes. Napisałaś sie tyle i po co? Po raz kolejny chcesz udowodnic ze kobiety chodzace na solarium nie sa normalne. Dla mnie kobiety krytykujace modne w danym sezonie kolory (słynny róz), ciuchy, solaria itd są zakompleksione. Za wszelką cene chcą cos udowodnic takim topikami. Zakładają je i liczą na to ze bedą wpierane w swoich debilnych pogladach. Ale kto je wspiera? Takie same szare myszki. Zbierają sie na takim topiku i wypisują krytyczne uwagi na temat innych kobiet. Dowartościowują sie nawzajem i uwazają ze sa lepsze A nie przyszło ci to tej głupiej głowki ze kobiety, ktore chodzą na solarium bo po prostu nie mają czasu na to aby lezec na słoncu i sie opalac, a nie chcą byc blade??? Moze kiedys powstanie jakas praca na temat takich co czerpią przyjemność z krytykowania innych

Gość do uuuuuuuuu
Ty oczywiście należysz do tej drugiej grupy autorko? i jaki miałaś cel pisząc nam to tutaj?

Gość a ja.........
nigdy nie opalałam się w solarium i nie zamierzam tego czynić zawsze otwarcie mówię, że nie podoba mi się na przykład Doda Elektroda, bo jest brzydka, a od razu zarzuca się mi tutaj, że jestem ZAKOMPLEKSIONA i BRZYDKA:D:D:D

Gość mam 19 latek sobie
a co z tymi zakompleksionymi i bladymi jak trup zarazem ?

Gość a skóra opalona światłem
ok, nie chcesz się opalać/malować/cokolwiek innego - wola boska i skrzypce. Ale nie znaczy to, że masz wyzywać od kretynek dziewczyny, które to robią. A opowieści o pseudonaukowcach to li i jedynie podpieranie swojej niepewnej opinii zdaniem wyimaginowanych autorytetów. Czyli przejaw kretynizmu :O

Gość zolta kaczuszka
zgadzam sie z autorka, aczkolwiek zakompleksione sa te dziewczyny ktore chodza na solarke często żeby nie rzec nałogowo, bo i o takich slyszalam. zas rzadkie chodzenie czy kupowanie delikatnych brązujących balsamow jest ok, widac ze ktos o siebie dba. znaczy sie : braz ok, pomarancz - passe !!

Gość ej ty uuuuuuuuuuuu
idz sie leczyc proponuje!!!!!powiedz cos o sobie,jestes idealna i nie masz kompleksow?????kazdy ma jakiegos bzika i przypuszczam ze ty tez tylko nie chcesz sie przyznac!!!!spojrz najpierw na siebie a dopiero krytykuj dziewczuno!!!!

może pomożecie mi. Ja kteraz latem się opalę a zimą bym chciała mieć taką lekką tylko opaleniznę, żeby nie być bladą ale też żeby nie było z daleka widać że latam na solarium, poprostu zeby to było takie naturalne ani przeraźliwie blade, ani strzaskane ... to jak często i na ile minut ??

Gość serves
autorce chodziło o to, ze te dziewczyny które robią to non stop sa kretynkami i ja się pod tym podpisuje..bo co innego opalenizna naturalna, na słońcu, letnia, a co innego biganie do solarium przez cały rok...i niszczenie skóry 12 miesięcy w roku :o

Gość doktorGiglago
autorka topicu to zakpleksiona pseudointelektualistka , chcaca ponizyc inne kobiety tym tekstem, bo przeciesz czytła z tego co pisze wiele naukowuch psycholigcznych prac a wybrała akurat tą o solariach!!moim zdaniem to swiaczy o tym , ze sama ma kopleks "bladziocha" ale udaje ze dobrze jej z tym i ze wyrzuci stanik, załozy okulary i wezmie ostetacyjnie zacznie czytac ksiazke w tramwaju to bedzie uwazana za intelektualistke!!Bzdury\ Prawdziwi intelektualisci wiedza , ze nie mzona wnioskawac na podtsawie badan kogos tam poniewaz kazda tez w naukach społecznych jest prawdziwa dopoki nie znajcie sie druga ktora ja obali..a znalazła by sie w tym przypadku na pewno, szczegolnie w warunkach Polskich gdzie słońca jest mniej niż w Usa skad sa badania.Poza tym po porstu taka moda solariowa jest i niekoktore osoby sa na mode podatne, szczegolnie młode, mysla ze beda na topie trendy jak beda chodzic..a nize ze maja kompleksy!!Poza tym te badania psychologiczne, !!sa bezsensu Nie wierzcie psychologom to świry wieksze niz ich pacjenci..A kolezance proponuje aby zadawała sie z inteligetniejszymi od siebie, bo z tego co widze, wchodzisz na forum gdzie wiadomo, ze profesorowie nie siedza..i sie wymadrzasz..wal takie teksty przed swoimi profersorkami..albo kolegami z kadedry

Anyone....Tylko bedziesz musiała na samym poczatku sie troche opalic (zresztą po lecie bedziesz opalona), a dopiero potem raz na dwa tygodnie po 15 minut zeby utrzymać ładną opalenizne przez cały rok Doktor Giglago...popieram to co napisałes/łas

Właśnie o to mi chodziło Zuziu jak utrzymac opaleniznę po wakacjach :) bardzo Ci dziękuję :) tylko ja bym chciała zimą byc troszkę mniej opalona niż teraz podczas wakacji ...

Gość doktorgiglago
no uuuuuuuuuuuuu gdzie jestes wielka intelektualna wyrocznio ZATKAłO KAKAO???????

A w jaki sposób wygląda \"ostentacyjne czytanie książek\" w środkach komunikacji miejskiej? No wiecie...nie chcę, żeby ludzi mnie uważali za zakompleksioną pseudointelektualistkę... :o P.S: Mam zajebiście jasną karnację! :classic_cool:

Gość a bo zrobił
się kult ciała, zewsząd reklamują wysokie filtry-blokery a na każdym zdjeciu idealnie opalona babka- a idealie opala tylko soalrium i samoopalacz... A ja sie nie opalam :P

Gość opalam się i mam kompleksy
gdybym była zadowolona z wyglądu mojego ciała to nie wydawałabym pieniędzy na solarium i przede wszystkim nie marnowałabym tam zdrowia. moja blada skóra eksponuje każdą krosteczkę, plamkę, pieprzyka, siniaka. kiedy jest lekko opalona wyrównuje koloryt. tak, jestem zakompleksiona.

Zgodzę się w pewnym stopniu z autorką topiku. Obsesyjne niszczenie sobie skóry chodzeniem na solarium jest objawem głupoty i skupianiem się tylko na ciele (jakby to była największa wartość w życiu). Zadbanym kobietom TAK, przesadzającym na punkcie wyglądu NIE. Są wyjątki.

Gość wela
No tak, opalanie i solarka jest bee a Ci którzy sie opalają lub smarują mają kompleksy. Hmmm to samo można powiedzieć o wszystkich paniach i pannach które nie wytkną nosa z domu bez pełnego makijażu, no i w zasadzie też "tynkują się" 365 dni w roku.....Straszne kompleksy......Osobiście nie tynkuję się wcale a opalona być lubię, bo opalenizna podkreśla rysy mojej twarzy, kolor oczu i włosów a bez opalenizny wyglądam chorowicie blado z mega sińcami pod oczami....