Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dociekliwy chlopak

Mammografia czy USG?

Polecane posty

Gość Dociekliwy chlopak

Moja dziewczyna wyczula guzki w piersi(Ma 29 lat).Wiele razy slyszalem,ze w takiej sytuacji kieruje sie na mammografie,podczas gdy lekarz skierowal Ja na USG.Ponoc to pierwsze badanie jest dla kobiet po 40ce,to drugie natomiast jest dla chorob sutka.Prosze Szanowne Panie rozwianie moich watpliwosci i ewentualne rady.Pytam wylacznie dla siebie,zeby nie bylo,ze mam jakas ograniczona kobiete,po prostu zawsze szukam prawdy u wielu zrodel;)

ze względu na zmieniającą się z wiekiem wewnętrzną strukturę piersi, usg jest dla kobiet młodszych, mammografia dla starszych - przyjmuje się granicę wieku na 35-40 lat, ale to sprawa indywidualna

Gość Dociekliwy chlopak
Przeczytalem gdzies,ze jedno badanie jest uzupelnieniem drugiego...:)

USG w tym przypadku jest lepsze i dokładniejsze. Mi kiedys zrobili mammografię (miałam ok. 20 lat) no i \"coś\" sie pojawiło - lekarz mnie nastraszył :O Na szczęście moja ciocia jest pielegniarką w mojej przychodni i wysłała mnie na usg piersi - no i okazało się, że to nic poważnego :) Mammografia nie jest uzupelnieniem USG. Ewa 🖐️

Gość aiiiiiiiiiii
mammografia pozwala jedynie zidentyfikować coś nieprawidłowego w piersi. Zawsze po takim rozpoznaniu kieruje się pacjentkę na USG. Skoro juz wiadomo, że sa jakieś guzki to nie ma sensu iść na mammografię.

na mamografie nie wysla ja od razu najpierw jest usg jak to nie pomoze to dopiero na mamografie ja tez tak mialam

zreszta mamografia nie jest zdrowa nie ma guzow tylko moze miesniaki a to normalka