Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytającaaaa

Zastrzyki hormonalne

Polecane posty

Gość Pytającaaaa

Któraś z Was stosuje tą metodę? Jeśli tak, to opowiedzcie mi o niej, jestem ciekawa. Skuteczność, działania uboczne, cena itd. Proszę.

z tego co wiem, jest to metoda dość tania - ok. 30 zł? a na parę miesięcy. problemem jest to, że nie wiadomo jak zareagujesz na hormony. jak tyjesz po tabletkach, można je odstawić. a jak po zastrzyku, to nie można tego przerwać. ale ja nie stosowałam, mówię co słyszałam i czytałam :)

Gość Pytającaaaa
Dzięki :)

Gość okey
Z gazety... Zawiera dużą dawkę jednego hormonu - progesteronu.Polecany dla kobiet mających problemy z wątrobą.Nie obciąża żołądka. Z zalecenia ginekologa wykonuje się zastrzyk zabezpieczający przed niechcianą ciążą na 12 tygodni.Nie dopuszcza do owulacji, zmienia śluz szyjki maicicy, a także śluzówkę macicy, tak by zarodek nie mógł się w niej zamieścić. Wady: Nie można się rozmyślić i zrezygnować. Może powodować przyrost wagi i bóle głowy.Jeśli się długo stosuje pojawia się ryzyko zachorowań na osteoporozę. Zalety: Nie trzeba pamiętać o przyjmowaniu. Działanie rozpoczyna się już następnego dnia po podaniu. Zmniejsza objawy pms. Wskaźnik Pearla 0,2 - 1.

Gość ło matko.........
Ktoś jeszcze? Też jestem ciekawa. Opowiadajcie kobietki! :)

ja wiem jeszcze, że na zachodzie proponuje się tę metodę antykocepcji nastolatkom, które nie pamiętają o regularnym zażywaiu tabletek, a potrzebują jak największej pewności, bo ciąża zrujnuje im życie. w polsce jednak nie zaleca się kobietom przed pierwszą ciążą, nie wiem, czemu :/

Gość okey
Po odstawieniu trzeba odczekać kilka miesięcy żeby starać się o dziecko.Również w trakcie nie można zmienić zdania.U nas czasami jest dziwna mentalność i boimy się nieznanego.Może stąd takie obwarowania.Nie wiem ile taki zastrzyk kosztuje.Na pewno mankamnetem mogą być skutki uboczne, których się nie zneutralizuje bo nie można odstawić...

Gość Sorbex
Dziewczyna mojego przyjaciela stosowala...urosly jej wlosy od pempka w dol, i na gornej wardze, brzuch jej strasznie przytyl, talia zaginela i nogi schudly...wygladala jak po menopauzie. Ja jednak sobie odpuszcze. Jak sie doroslo do sexu to powinno sie pamietac o tabletce co dziennie albo o gumce.

Ja jestem na zastrzyku od września 2005 do tej pory i jestem z niego bardzo zadowolona.Dodam że wcześniej brałam 4 lata pigułki po których jakiś większych dolegliwości nie maiłam a na zastrzyk zdecydowałam się z wygody odrazu po urodzeniu dziecka.Jest nie drogi bo płace ok 35 zł i jest robiony raz na 3 miesiące, nie tyje oo nim,dobrze się czuje (nie mam mdłości czy tez bólu głowy) każdy organizm jest inny jedna toleruje to a inna tamto

Gość Pytającaaaa
Fajnie masz :) A bałaś się zacząć przyjmować zastrzyki ze względu na te możliwe dolegliwości?

Nie bałam się jeśli chodzi o dolegliwości. Bałam się raczej czegoś nieznanego co tak naprtawde jeszcze jest mało znane na rynku

Gość letni deszcz
moja lekarka mówiła ,ze po tych zastrzykach czesto jest wtórny brak miesiaczki i sa problemy z owulacą, dlatego nie zaleca sie stosowac u mlodych kobiet.

Hej. Ja nie polecam , moja znajoma też miała zrobiony taki zastrzyk i jak pojechała żeby zrobić nastepny to okazało sie ze jest w ciąży.dodam że ok. 4 mies. wcześniej uroc\\dziła córeczke..i gteraz ma dzieciaczki rok po roku.. ps. nie napisałam tego zeby straszyć tylko wyraziłam opinię Pozdrawiam

Gość spokojnie to tylko awaria
Może już była w ciąży?Wiem,że taką możliwość trzeba wykluczyć.A ciąża po zastrzyku-raczej wątpię,bo do płodności(tzn.aby dostać@)wracałam prawie rok.I to dostałam po tabletkach.Stosowałam 3 lata,nie polecam,a wręcz odradzam.To,że jest fajnie przez nawet rok nie znaczy,że nie rujnuje organizmu.I nie piszcie,że każdy organizm jest inny.Najzwyczajniej w świecie niektóre są mocniejsze i dłużej się bronią.Działanie niepożądane w postaci wybuchów złości,zatrzymanie wody i tycie to akurat niewielki problem.Gdzie tylko mogę,ostrzegam dziewczyny.Nie dajcie się skusić.Podawanie jednego tylko hormonu to zbrodnia na sobie,bo tabsy chociaż naśladują cykl.