Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Erytrofobiczka

Czy są na forum jakieś erytrofobiczki?

Polecane posty

Gość Erytrofobiczka

Jak radzicie sobie na codzień z tą przypadłością, bo mnie już wykańcza psychicznie

Gość mam lepszy sposób
przestać bać się ludzi :) nakładać pół kilo podkładu :)

Gość Erytrofobiczka
Ludzi się nie boję. A podkładu mam już dość, bo nie dość, że mam po nim pełno zaskórników, to jeszcze na taki upał sie nie nadaje :(

Gość Erytrofobiczka
Jak ktoś nie wie, to prosze wpisac w wyszukiwarkę "Erytrofobia" i się dowie. No są tu jakieś dziewcznyny? Czy tylko ja jestem takim wykolejencem??

Gość definicja
Erytrofobia (ang. erythrophobia) - Lęk przed czerwienieniem się w sytuacjach interpersonalnych. Jest to zawężenie lęku występującego w SAD - objawiające się ciągłą kontrolą chorego, by nie znaleźć się w sytuacji, która szczególnie powoduje silny lęk i czerwienienie się twarzy. Osoba taka unika zatem przebywania w miejscach publicznych, gdzie spodziewa się możliwości wystąpienia objawu zaczerwienienia - np. szkoła, restauracja, spotkanie towarzyskie itp.

o, to ja to kiedyś mialam czerwienilam sie często w różnych sytuacjach towarzyskich i pewnie z nerwów przed czerwieniem czerwieniłam sie częściej to wynikało z niepewności, nieśmiałości z wiekiem mi przeszło, tak ok. 25 roku życia ( wtedy byłam silnie podbudowana psychicznie) teraz chyba w ogóle sie nie czerwienię, a jeśli już, to bardzo rzadko