Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aguchaa

Będę świadkiem na ślubie siostry...jakie mam obowiąki....

Polecane posty

Gość Aguchaa

Cześć. W sierpniu ślub mojej siostry. Jak już napisałam będę świadkiem. Pierwszy raz i nie bardzo wiem jakie mam obowiązki. Podpowiedzcie coś z własnego doświadczenia. Boję się jakiejś wpaki, albo pomyłki. Aga:)

Gość podpowiedz
Przede wszystkim duchowe wsparcie dla Panny Mlodej ;). Poza tym pomoc przy szukaniu sukeinki slubnej, organizacja wieczoru panienskiego, ewentualnie dekroacja kosciola, sali, samochodu, pomoc Pannie Mlodej przy siadaniu w Kosciele, odbior kwiatow przy skladaniu zyczen, pomoc na weselu. Ale to naprawde fajna rola ;).

Moim skromnym zdaniem to świadek (płci żeńskiej) powinien (ale to wszystko przecież zależy jak kto się umówi ): - pomóc w przygotowaniach wieczoru panieńskiego - służyć pomocą Pannie Młodej przy ubieraniu, fryzurze, makijazu przed przyjazdem ukochanego - odbierać kwiaty i życzenia - poprawiać welon, tren itp. elementy garderoby Panny Młodej - przytrzymać bukiet kwiatów kiedy potrzeba - posiadać torebkę z \"zestawem pierwszej pomocy\" (kosmetyki do poprawy makijażu, zapasowe pończoszki, agrafki, igła z nitką, chusteczki, plasterki i wszystko co jeszcze mogłoby się przydać) - czuwać nad przebiegiem ceremonii i przyjęcia aby wszystko było OK a świadek (płci męskiej): - pomoc w przygotowaniu wieczoru kawalerskiego - może prowadzić samochód jak nie ma kierowcy - odbieranie kwiatów i życzeń - podanie obrączek - zwyczajowy pierwszy toast - sprawowanie pieczy nad ilością i rozlewem alkoholu podczaszy - czuwanie nad przebiegiem ceremonii i przyjęcia aby wszystko było OK Oczywiście to nie są żadne przymusowe obowiązki a także może być ich więcej, to wszystko zależy jakie układy Młodzi mają ze świadkami i od wielkości jak również charakteru uroczystości.