Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 18latka

Czy tabletki hormonalne są szkodliwe dla młodych dziewcząt?

Polecane posty

Gość siwusia
Mam 19 lat i biorę tabletki MILVANE od półtora roku. Pierwszą miesiączke miałam w wieku 11 lat. Mój ginekolog po odpowiednim badaniu zapytaał czy moi rodzice bądz dziadkowie nie zmarli na zawał serca czy zatory żylne oraz poinformował mnie, że przed planowanym zajściem w ciążę powinnam odstawic tabletki na kilka miesięcy. Co roku powinno robic się badania(próby wątrobowe). Myślę, że przy odp. stosowaniu tabl. i rególarnych badaniach tabl. nie są szkodliwe, przecież przepisuje je lekarz, który wie co robi.

Gość anniiix
ja mam 19 lat tabletki anty biore 4 lata /bralam je od 15 lat poniewaz nie rosly mi piersi.jak zaczelam nic sie nie zmienilo.piersi mam takie jakie mialam .od 1,5 roku sypiam ze swoim chlopakiem i do tego byly mi potrzebne.niestety musze je odstawic poniewaz robilam wyniki i mam powiekszona watrobe.po kazdym posilku boli mnie zoladek i codziennie mam straszne bole glowy.mysle ze to od nich.dlatego zrobie przerwe i powtorze badania .wtedy zdecyduje sie czy brac dalej czy nie .pozdrawiam

Gość anniiix
lekarze nie zawsze wiedza co dobre .maja podpisane kontrakty z firmami farmaceutycznymi odnosnie jakiegos leku i pozniej maja za to jakas wycieczke.myslicie ze oni robia to dla dobra pacjentow? nie zawsze .tabletki hormonalne sa szkodliwe i niestety na dluzsza mete nie mozna ich brac .

Gość wera123
wszystko jest dobrze jak bierzesz tabletki bo nie chcesz miec dzidziusia ale za kilka lat jak zapragniesz miec dziecko i odstawisz tabletki zajdziesz w ciaze dziecko moze urodzic sie chore...to nie zadne glupie gadanie tylko prawda mam w rodzinie ciocie a nie jest osoba stara bo ma 26 lat odstawila tabsy zaszla w ciaze i urodzila ale bardzo chore dziecko ...wiec radzilabym sie zastanowic

Gość boskagwiazdz
Mam 16 lat i chcę zacząc sypiać z moim chłopakiem. Czy moge stosowac tabletki antykoncepcyjne???

Jeżeli będziesz miała zrobione badania i nie będzie przeciwwskazań to tak.Bez badań bym nie radziła.

A ja z kolei znam sporo osób które brały (nawet po 9 lat) i urodziły zdrowiusienkie dzieci... Naprawdę nie ma reguły...

Gość kotka222
moim zdaniem sa niezdrowe, ale z drugiej strony wpasc w wieku 18 lat tez nie jest fajnie, najlepszym rozwiazeniem jest spirala dla nierodek, ale jeszcze niewiele lekarzy w polsce to praktykuje. pozazywaj tabletki i zobaczysz jak sie czujesz, jak cos bedzie nie tak natychmiast odstaw.

Gość krótko i na temat
skoro gin zapisał tabsy to jako środek leczniczy, więc widocznie widział powód by zapisywać je w tak młodym wieku po co te dywagacje czy tavb=bsy są zdrowe czy nie ? są choroby i zaburzenia hormonalne w których NALEŻY stosować tabletki hormonalne by powstrzymać rozwój choroby lub powikłania jakie ze sobą niesie.... a wy tu filozofujecie i straszycie dziewczynę radźcie jej dalej, odstawi tabsy a za jakis czas okaże się że nie moze mieć dzieci bo np miała policystyczne jajniki albo endometriozę

Ja mam 2 1 lat no prawie 22 rowniez stosuje antykoncepcje powinna ona byc dobraza za pomoca padan, ja takie mialam wykonane, wszytskie hormony, ogolne krwi dopiero po tym zostaly mi przepisane stosuje yasmin, bardoz dobrze sie czuje, chodze na regularne wizyty do ginekologa, robie sobie co jakis czas proby watrobowe po to wazne

Gość ..?
A tak właściwie, to od ilu lat można brać te tabletki? :)