Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Amadynka

Wyrostek robaczkowy

Polecane posty

Gość Amadynka

Skad wiecie ze jesli boli po prawej stronie to odrazu wyrostek?i dlaczego atakuje? Kto z was tu na forum jest ''samotny'' bez wyrostka? i jesli go nie macie to wjakim wieku sie znim rozstaliscie?

Gość Amadynka
No co wy z kamienia jestescie? :( nigdy was nic nie boli i nie chorujecie? Wyrostek to pilna sprawa. no powiedzcie cos na temat jego.pewnie jak bym napisala na temat sexu to zaraz by tu pisali. Co za monotonnosc mysleniowa....buuuu

Gość Amadynka
uuuup up up :)

Gość akuk
Ja mialam usuwany 1,5 roku temu. mialam 20 lat. Bole brzucha zaczely sie od niedzieli. Bolal mnie zoladek, pozniej prawde podbrzusze, mialam nudnosci. Do lekarza poszlam dopiero w srode, ogolnie zle sie czulam, dostalam zastrzyk p/ bolowu i p/ skurczowy i skierowanie do chirurga w razie pogorszenia. Do chirurga poszlam w piatek, bolalo mnie z prawej strony, lekarz stwierdzil niewielkie napiecie miesni z pawej strony i kazal jechac do szpitala, ale ja powiedzilam ze tak zle sie nie czuje i nie pojechalam. Sobota to byla meczarnia, bol promieniowal do prawego uda, nudnosci, oslabienie. W niedziele rano z goraczka, bolami calego podbrzusza trafilam i odwodnieniem( nie jadlam od czwartku) trafilam na chirurgie. Diagnoza niepewna, jeszcze konsultacja ginekologiczna. Z powrotem na chirurgie, polozono mnie do lozka, dostalam kilka kroplowek, chirurg stwierdzil ze nie bedzie operowal bo jest niedziela!!! Moj stan sie pogarszal, zaczelam slabnac, nie moglam oddac moczu wiec o 20 pojechalam na blok operacyjny. Mialam powiekszone wezly chlonne krezki, a wyrostek w malym stopniu- nie byl to stan ostry:)

ja mialam usuniety ponad 20 lat temu jak mialam 7 lat. moja mama twierdzi, ze to dlatego, ze sie najadlam ogorkow kiszonych, ale oczywiscie to nie prawda. rozne smiecie sie tam zbieraja dlugie lata. wieczorem zaczal mnie bolec brzuch, ale za bardzo nie pamietam jak to bylo, bo bylam mala. zanim sie skapnelam co sie dzieje mama mnie wiozla taksa do szpitala i od razu mnie operowano. powrot do zdrowia byl szybki. natomiast moja kumpelka w liceum miala atak i tez musiala miec operacje, ale w jej przypadku chyba sie zaczela infekcja, bo ona chyba przez jakis czas ignorowala objawy. jak cie boli i boisz sie to idz do lekarza na konsultacje. albo poszukaj sobie info na www.webmd.com wpisz \"appendicitis\"

Gość Amadynka
A nie baliscie sie tych zabiegow wycinania? Slyszalam ze mozna wyciac sobie na zyczenie wyrostek jako zabieg chirurgiczny.Mozna ponoc wyciac tradycyjnie jak i laserem i po tym zabiegu idzie sie normalnie do domu . A niewiecie czasem czy dieta wplywa na stan wyrostka czy to nie ma nic do rzeczy?

Gość dieta nie ma nic do rzeczy
ja tez nie mam wyrostka..mialam wycinany jakies 2 lata temu (mialam wtedy z 15 lat)...zabieg jak zabieg...jestes pod narkoza, wiec niczego nie czujesz...potem 2 dni polezysz w szpitalu i wychodzisz :P ja mialam bardzo milego pana doktora, ktory idealnie mi zaszyl rane..i teraz mam mala blizne...a co najwazniejsze! niewidoczna..bo pod majtkami

Gość akuk
Operacja wyrostka nalezy do zabiegow pilnych a nie planowych. Nie mozna o tak sobie go usunac, chociaz moj znajomy chirurg jak czesto miewalam bole w prawym podbrzuszu, powiedzial (nie majac pewnosci czy to wyrostek) ze mam przyjsc do niego wieczorem do szpitala na dyzur to mi go usunie, a napisze w protokole ze byl to stan ostry. Oczywiscie wtedy brzuch przestal mnie bolec:: chyba ze strachu. Po roku jakos samo przyszlo, meczylam sie przez tydzien. chirurg ktory mnie operowal nie miala pewnoscie ze to wyrostek ale jak mu powiedzialam ze kilka razy juz mialam bole brzucha i podejrzenie wyrostka i zle sie czulam wiec podjal decyzje o operacji, choc byla ta cholerna niedziela. No i w sumie to nie byl tak bardzo ostry stan. Moj znajomy chirurg mowil ze czesto operuja jak jest podejrzenie wyrostka, choc np wyniki badan wypadaja dobrze i czesto jest tak ze wyrostek to nie byl. No ale pisza pozniej ze to bylo ostre zapalenie wyrostka. Jak Ci bardzo zalezy na usunieciu wyrostka to wystarczy troche poudawac ze strasznie boli cie brzuch, takie tam. W dzisiejszych czasach wyrostek mozna usunac tez laparoskopowo, ale zadka sie to stosuje. Dieta ma niewielki wplyw na zapalenie wyrostka, przede wszystkim nie dopuszczanie do zaparc czyli dieta z duzoa zawartoscia blonnika.

Gość akuk
A samego zabiegu sie nie balam, nie byl to moj pierwszy. A po drugie juz tak zle sie czulam ze bylo mi wszystko jedno co ze mna robia, ale jak pozniej okazalo sie ze przyczyna byla tez inna moich bolow to sie troche wkurzylam. Ale przynajmniej mam teraz spokoj.

Gość saffi
ja po usunięciu wyrostka leżałam jeszcze 6 dni w szpitalu pamiętam że dostawałam duzo kroplówek i przez okres 6 miesięcy miałam zakaz podnoszenia ciężkich rzeczy... ale i tak byłam już na nogach kilka godzin po zabiegu...

Gość fire
Ja miałam usuwany wyrostek w wieku 12 lat tyle że miałam ostre zapalenie wyrostka dlatego że za późno lekarz skierował mnie do szpitala nie wykrył tego bo nie bolał mnie brzuch po prawej stronie. Radze ci to sprawdzić i jak najszybciej jechać do lekarza jeśli nie chcesz leżeć jak ja 3 miesiące w szpitalu, schudnąć 10 kg i mieć następne 2 operacje powstałe po usunięciu wyrostka i komplikacje. Życze zdrówka papa