Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pyt

JAK TO JEST Z TYM OPALNIEM? Filtry

Polecane posty

Gość pyt

Jak to jest z tymi faktorami. Wiadomo ze im wyższy faktor tym bardziej cgroni. Ale czy tak samo jest z opalaniem? Tzn czy im wyzszy faktor tym wolniej skóra sie opala?

Gość w gorke

Gość cvbvc
up

Gość oczywiscie ze tak

Gość e-linaaa
a wiec: u czowieka rasy białej sredni czas powstania rumienia na skórze(czyli jakby pierwszych oznak opalenizny) wynosi 15 min, i jesli uzyjemy faktora np nr 10 to oznacza ze przez 150 min mozemy opalac sie bez ryzyka poparzenia czy jakiegos innego niebezpieczeniastwa. jesli chcemy dobrze obliczyc fakor dla swojej skóry to nalezy zrobic sobie taki maly eksperyment: smarujemy skóre jakim balsamem ochronnym przed słoncem, wystawiamy to miejsce skóry na slonce i czekamy az powstanie zaczerwienienie, i zapisujemy ten czas, pozniej wystawiamy na słonce skóre nie ochroniana balsamem i tez czekamy na zaczerwienienie, faktor obliczamy przez stosunek pierwszej dawki do drugiej :) i wtedy wiemy jaki faktor jest odpowiedni dla nas. wiem ze to trudne i nikt tego nie robi :) wydaje mi sie ze jesli stosujemy wiekszy faktor to opalamy sie wolniej ALE ZA TO BEZPIECZNIEJ, dlatego kosmetyki do opalania zfaktorem np 30 i wyzej powinny stosowac osoby ze skóra wrazliwa, dzieci i wszyscy ktorzy zle znosza słonce i dla nich przeznaczone sa tez blokery. pozdrawiam i zycze pieknej i bezpiecznej opalenizny :))

Gość e-linaaa
faktor*

Gość pyt
Ja mam faktor 6..troche mały, ale lepszy taki niz zaden. Zreszta ja nie siedze na słoncu długo..maksymalnie 3 godziny z krotkimi skokami w cien

Gość izzzzzzzzzzzziiiii
im wyzszy faktor tym dluzej musisz czekac na opalenizne. Ale masz pewnosc ze nie bedziesz miec problemow z poparzeniem,luszczeniem itd. Wraz z coraz mocniejsza opalenizna mozesz zmniejszac faktor:)

Gość 11111111
kupiłam dzieciom krem z faktorem 20 ,smarowałam przed wyjściem na plażę i późniejjeszcze raz,po 3-4 dniach dzieci sa ładnie opalone a nie poparzone ,nie były czerwone po powrocie do domu ,opalenizna ładna ,delikatna,a nad woda przebywalismy ok 3 godz dziennie