Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elvar

jak widzi krotkowidz?

Polecane posty

Gość elvar

no wlasnie... od dawna mnie to intryguje. Wady wzroku nie mam a ciekawi mnie jak widzi ktos z duza wada. Ja wiem ze wszystko rozmazane, ale stopien tego rozmycia zalezy chyba od wielkosci wady? da sie to jakos opisac bardziej obrazowo? moze na jakichs przykladach (nie wiem...ekran komputera... jaks czcionka...numer autobusu czy cos takiego)?

Gość krótkowidz
po prostu, to co jest dalej widzisz rozmazane. Spróbuj mocno wytężyć wzrok, tak żeby ci się rozmazał obraz to będziesz wiedział/a jak widzimy

Gość Rosasita
to tak jakby patrzeć zza brudnej, umazanej szyby jadac autkiem i widzac tylko kontury innych autek, budynków, znaków itp...

Gość ślepok
JA mam wadę -7 - uwierz, że w takim przypadku uważam okulary, anie mówiąc już o szkłach kontaktowych za wynalazek wszechczasów. Szczerze mówiąc zupełnie nie wiem, czy da się żyć z taką wadą bez szkieł. Koszmar.

Gość dalekowidzka
Ja jestem dalekowidzem, ale mam wielu znajomych krótkowidzów i wolę swoją wadę :) Nawet ludzie z wadą -1 mają problem z czytaniem np. napisów z tablicy, a co dopiero ci z większą... Za to moja wada jest trudna do opisania, bez okularów widzę wyraźnie, w okularach widzę jakby wszystko było ciut większe i oczy mniej mi się męczą, bez szkieł czuję się trochę "goła" ;) . Z tego co obserwuję, to problemy ze wzrokiem w znacznej mierze wynikają z czytania po ciemku, siedzenia przed komputerem, itp. To powoduje, że wielu ludzi nie widzi dobrze z daleka, a wada z czasem się powiększa (większy -). Dla mnie, paradoksalnie, to dobrze, bo moja wada dzięki temu się zmniejsza (mam coraz mniejszy +) - zmieniam często szkła, bo w starych zaczynam widzieć niewyraźnie, ale nie zauważam większej różnicy w widzeniu bez okularów.

Gość toż to prawie kalectwo

Gość iffonka
Papierowe...to znaczy ze tych literek u okulisty to ty w ogole nie widzisz? Skoro ksiazke czytasz z tych 15 cm, to jak wielkie by litery musialy byc zebys je z 1 metra widziala czcionka wielkosci 200, 300 ? a miedzy tym -14 a -16 to duza roznica w widzeniu jest? Wybacz jesli to zbyt intymne pytania :-)

Gość iffonka
chyba nic z tego :(

papierowe nozyczki a nie myslalas o zabiegu w celu zmniejszenia wady wzroku? przeciez twoja wada jest ogromna i musi byc uciążliwa :/ zapytaj swojego okulisty gdzie to robia i jakie sa koszta.

aha no ja napisze ze mam -1,5.W dzien moge jechac samochodem bez okularów ale w nocy tragedia, nic nie widac.Ogolnie nie przepadam za noszeniem okularow i zauwazylam ze im dluzej nosze tym wzrok mi sie rozleniwia i widze jeszcze gorzej, z drugiej strony jesli dlugo nie nosze szkiel to boli mnie glowa, i wez tu czlowieku bądz mądry. Natomiast nie mam wątpliowsci szkielka kontaktowe to cudowny wynalazek:)

Gość ślepa kura
cóż dodać..... Ja mam minus jedenaście ale daje się z tym żyć.

Gość ślepa kura
Jeśli chodzi o szkła kontaktowe to faktycznie - Nobel wynalazcy. Niestety nie każdy moze je nosić. A ciężkie i grube okulary na nosie w taki upał to mordęga. Pozdrawiam Wszystkich okularników!

papierowe nozyczki chyba masz racje,wydaje mi sie ze czas zglosic sie do okulisty na kontrol bo to niewidzenie noca staje sie upierdliwe. Sprobuje z ta wit A a poza tym to ciekawostka-okulistka powiedziala mi kiedys \"jedz kobieto jagody jak jest sezon to zdecydowanie poprawia kondycje oczu!!!\" No ale jak tu jesc jak jest zakaz wstepu do lasu no i na rynku jagod tez nie ma :P pozdawiam was wszystkie :) i tez nie cierpie odparzonego noska od okularow w upaly :P

Gość ślepa kura
Supermenka - podobny efekt do jagód daje czarna porzeczka. Proponuje też duuuuuuużo marchwi lub soków z marchwi (dodatkowy efekt to ładna cera :))

Gość ślepa kura
Papierowe_Nożyczki ja na szczęście moge nosiś "kontakty". Miła Pani w optyku wyliczyła, że same szkła pocieniane dla mojej wady to koszt ok 1500 PLN... To jak dla mnie zbyt dużo.

dzieki dziewczyny, postaram sie wlaczyc te rzeczy do codziennej diety toz to sama pychotka zwlaszcze teraz jak sa mlode i swieze :) No a te tabl z wyciagiem z jagod to troche drogie sa, kiedys pytalam w aptece, no ale coz. Ja tez uwazam ze jak okuarki sa ladne to dodaja uroku, ja mam tez takie super sliczniutkie :P :) tylko ze ja nie lubie ich nosc non stop, ach tam... 🌼🌼🌼

Gość ślepa kura
też chętnie ponosiłabym okularki, ale właśnie takie cieniutkie a nie jakieś denka:(

Gość Byłam krótkowidzem
przez wiele lat, nosiłam szkła -1,5. Później coś sie stało. nie mogłam załozyc szkieł bo miałam natychmiastowe zawroty głowy i wszystko pływało. Przeszłam komputerowe badanie wzroku, okulista podejrzewał zaćme, ale badanie ciśnienia niczego nie wykazało. Lekarz orzekl, że teraz moja wada wzroku wymaga szkieł - 1/4. No to dałam sobie spokój w ogóle. Nie noszę okularów, widze dobrze, czytam bez szkieł, a mam już lat, że ho ho. chciałabym aby tym osobom, które maja minu s kilkanaście dioptrii tez sie to przydarzyło.

Papierowe - a nie możesz nosić kontaktów? :) Ja mam -7 i fatalnie czuję się w okularach - wiecznie niedowidzę, chociaż podobno są dobrze dobrane... :( ale w soczewkach czuję się tak, jakbym miała zdrowe oczy :)

to prawda ze osoby z małą wadą wzroku z biegiem lat maja szanse na samoistne \"wyzerowanie sie\" wady. Tak mi powiedziala moja doktórka. Tak ma tez moj tata, okulary ktore nosil cale zycie teraz zaczęły mu juz przeszkadzac, bo są po prostu za mocne.

Gość ślepa kura
Papierowe_nozyczki - a nie masz wrażenia, że masz ograniczone pole widzenia?

To dobrze :) Jak dobrze Ci się nosi okulary, to faktycznie. Ale ja nie noszę okularów nie ze względu na urodę :D - bo też uważam, że bardzo interesująco się wygląda w \"cynglach\" :D, tylko naprawde niedowidzę :(:(:(. Pozdrawiam!!

słuchajcie tak to juz jest ze każdy jest inny i każdy ma inne predyspozycje i mżliwości. Pewnie ze bylo by lepiej jak moglibysmy uzywac wszystkiego co daje nam rynek i poprawia nasz komfort, ale nie kazdy po prostu lubi lub moze. Tez mam kumpelke ktora woli nosic okularki bo niewyobraza sobie wkladania soczewki do oka. Rozumiem to. A tak poza tym to ja tez uzywm okularkow jak bizutarii i przez co nierzadko zwracam uwagę innych co jest bardzo fajne:):P Przecież oprawki sa teraz takie ladniutkie.

Gość ślepa kura
Papierowe_Nozyczki, sorki za pytanie ale czy możesz powiedzieć jaki był koszt tych cieniutkich szkieł przy tej wadzie wzroku. Jak już pisałm chciałabym móc też nosic okularki, aby dać odpocząć oczkom od szkiełek.

Gość a jak widzą ludzie którzy
maja astygmatyzm?

ja mam -1 i powiem w skrocie widze ch..... bez okularow widze jaki autobus poodjezdza jak jus sie zatrzyma, zeby przeczyatc jaki lekarz przyjmuje;)musze popodejsc na odleglosc ok 1 metra do drzwi:) mala ale strasznie upierdliwa ta wada:)

Gość a jak widzą ludzie którzy
bo mój sym ma w jednym oczku + 75 i ten astygmatyzm tez +75 a w drugim +1,25 to chyba nie jest tak zle co?

Gość na pocieche wam powiem
jestem po 50tce, krotkowidz, za to czytam bez okularow, a moi rowiesniucy bez nich wysiadaja. A nie moc czytac to gorsze wg mnie niz nie widziec dobrze z daleka. A krotkowidz widzi jak przez b. metna szybe , jak juz ktos napisal.

Gość Atena22
Też jestem krótkowidzem i niestety wada sie powieksza. Czy moze ktos z Was słyszał o cwiczeniach oczu polepszajacych wzrok?? a moze ktos takie stosuje Nie wiecie czy takie cwiczenia daja naprawde jakis efekt?