Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Smako-łyk.

Kasa za wesele. Po połowie, czy macie jakiś innym tryb przeliczenia? hehe

Polecane posty

Ostatnio poruszyliśmy z moim facetem temat kto, za co i ile płaci na weselu. Oznajmiłam mu, że każdy płaci za swoich gości, na to On się oburzył o to, że jak tak mogę myśleć, przecież wesele to coś naszego wspolnego, coś od czego zaczniemy wspólne życie i ja chce już na początku coś dzielić? łoł. normalnie mnie zatkało. dodam, że nie żałuje pieniedzy, bo to ja mam wiecej gości niż On. ale jak do tej pory u mnie w rodzinie było po połowie. a jak jest u was? jak rozwiązaliście ten problem?

Gość iggga
U nas był dokładnie taki podział - każdy płaci za swoich gości, a reszta tj. kapela, fotograf, ksiądz itp. to po połowie. Moja teściowa chciała zaprosić wszystkie swoje ciotki, wójków, calutką rodzinę wraz z dziećmi, osobami towarzyszącymi itp, a jak się dowiedziała, ze ustaliliśmy taki system to poprzestała na najbliższej rodzinie, do czego zresztą dążyliśmy ;)

Gość a u mnie
tak bardziej tradycyjnie za wesele płacą moi rodzice a narzeczony za obrączki, wszystkie kwiaty (bukiet slubny, kwiaty na podziekowania, przystrojenie samochodu)

Gość gapciaa
Wow tradycyjnie? jak dla mnie to za nic nie płaci w takim razie.... ale ale bez urazy to Wasza sprawa. U mnie było po połowie za "dodatki" (kamera, dorożka, kapela itd) i każdy za swoich gości :) Pewnie i tak dopłaciłam bo do tej pory sie nie rozliczyliśmy hahhahahahaha Życzę udanej zabawy i maciupkiego potknięcia, żeby było weselej wspominać i z czego się śmiać- ja przy przysiędze zapomniałam jak mój przyszły ma na imię i powymieniałam kilka innych hahahahahahahhahahahahahahahahahahahhahahaah cały kościół rechotał razem z księżmi :D ---- nooooo może tylko Teściom do śmiechu nie było hiihihih

Gość 9p
ja tez dorzucę swoje zdanie. Kościół, fotograf, kamerzysta,orkiestra po połowie ja i mój facet.zaliczka tez wszędzie po połowie. Natomiast nasi rodzice po połowie będą płacili kazdy swoja stronę. Mojej mamie wyszło np 15 tys a jego mamie 30 tys i tak płacą. My oboje tylko jak pisałam sukienka, buty, orkiestra, kamerzysta, welon...obrączki, ksiądz...

Gość hahaah..
pan mlody alkohol obraczki, ksiedza, pani mloda placi za sale itp

no i nie liczymy ktory gosc z ktorej rodziny a ktory kolega bardziej moj a ktory bardziej jego...

Gość do ethan
sami sami sami;) ja mam 10 osob z rodziny chłopma 4 a reszta znojomi - nic nie dzielimy bo kasa wspólna

na to wyglada, że jednak będzie jak on chce. podliczymy wszystko wspolnie i kasa na pol i tyle. chyba bedzie najbardziej sprawiedliwie.

Gość ehhhhhh
..u nas tez dzielimy kasę ale nie tak do końca po pół. Każdy płaci za swoich gości; a reszte na pół (wódka, orkiestra, obrączki, kwiaty itd). Co innego gdybyśmy od a do z opłacali wesele sami ale za nasze płacą rodzice. No i troche głupio byłoby, że jego rodzice płacili za moich gości albo za sukienkę, któa przecież jest o niebo droższa od jego garnituru.

śek w tym, że moj ukochany oznajmij, że nie bedzie tak, ze kazdy placi za swoich gosci, bo to poczatek naszej wspolnej drogi i nic ni bedziemy dzielic.

Teściowa za sale ok 7,500 a my reszta czyli ubranie , fotograf, kamerzysta , samochody i takie tam a sama i goscie wszyscy teście a moj tata dodaje sie na te nasze sprawy. Moze to nie sprawiedliwei ale nic jeszcze nam nie dali i mieszkac tez nie bedziemy z nimi tylko tata mój nam pomoze wiec?

Koszty dzielimy można powiedzieć po połowie, tzn.: Moja mama: - kucharka, jedzenie i obsługa wesela -prąd, woda itp.... (mamy salę, po weselu jesteśmy rozliczani ile się złużyło) -moja suknia + dodatki -fryzjer, kosmetyczka itp.... Teściowie: -wódka, szampany -napoje, soki, woda mineralna -kościół (opłata ślubna) -strój pana młodego MY: -kamera -fotograf -zespół -samochód -kwiaty -korona Tak więc chyba po połowie.

Gość kieby moje rącki nie kosiły łą
korone ubiezes ? tako s ciebie księznicko ? ❤️

Gość -78
braliśmy slub zeszłego roku i wszytskie koszta za wszytsko podzieliliśmy na pół i nasi rodzice dokładnie płacili każdy za połowe, tylko moja suknia i meza garnitur był osobno kupowany

Korona jest to zwyczaj, który robi się TU tzn na Zagłębiu w Zawierciu i w okolicach. Kupuje się lub z lasu przynosi się świerczynę i robi się taki łuk, który zostnie powieszony nad drzwiami domu czy klatki schodowej w zależności gdzie kto mieszka. Oznacza to, że w danym miejscu jest \"dziś\" ślub. Ozdabia się to kokardami tyloma ile lat ma młoda lub młody. Bardzo ładnie to wygląda i choć może dla kogoś to szczyt wiochy moim zdaniem jest super zwyczajem, przy którym jest wiele śmiechu.

Jogurt tak jestem :D a gdzie mniej więcej mieszkają może znam :)

Gość taka jedna P
mój kumpel się żeni i wszystkie koszty dzieli na pół z przyszłą żoną a co najlepsze to do tych kosztów nawet wlicza kawiaty dla Pani młodej i obrączki :o ... ja wiem, że przyjęte jest że kwiaty obrączki i alkohol kupuje Pan młody a co do gości ( zazwyczaj koszty te są płacone po połowie ale często się spotykam z tym że każdy płaci za swoich :) to jest dobre bo z jednej strony może być 20-30 osób a zdrugiej strony 60-70 i płacić w tym wypadku na pół to niezbyt fajne :o ).

tak niby, ale moj facet stwierdzil, ze jak bierzemy ślub to jego rodzina jest moja, a moja jego :)

Jogurt to Twoja rodzinka mieszka dwie ulice dalej od moich teściów :)

Gość u mnie też tradycyjnie
i u mojego brata też tak było. Moi rodzice płacić będą za wesele, jedynie noclegi-jeżeli będzie konieczność to każdy za swojej rodziny. Ale ogolnie u mnie w rodzinie istnieje ta stara niepisana zasada. Pan młody płaci za wódkę, obrączki, wiązankę. Tak samo mojej bratowej rodzice płacili za ich wesele, fotografa i kamerę, a o ww.rzeczy martwił się mój brat z rodzicami.

śmieszne trochę.... rozumiem na pół jak zarabiacie tyle samo... chyba że mówiąc \"MY\" macie na myśli rodziców :-) My płacimy \"RAZEM ZA WSZYSTKO\" po prostu. Bo na tym chyba polega małżeństwo... Po ślubie rachunki też będziecie dzielić co do złotówki??? :-) A może się mylę... Moja mama płaci tylka za moją suknię (upierała się...)

Nie miałam na myśli mówiąć MY rodziców. Sami sobie płacimy za to co naskrobałam :P a tak na marginesie co masz na mysli, że po ślubie będziemy wyliczać co do złotówki. Jest temat jak dzielimy koszty to podałam jak, a co jedna strona ma na siebie wszystko wziąść czy druga. Jak mi wiadomo wesele robią rodzice, a że chcemy ich odciążyć to tak trudno pojąć????? :P