Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość siedmiomilowebuty

plastry

Polecane posty

Gość siedmiomilowebuty

mam pytanie i prosbe o rade dotychczas stosowałam cilest i nie nazekałam wczoraj ginekolog zaproponowała mi plastry Evra i zgodziłam się ale mam kilka wątpliwosci czy sa skuteczne i czy przyklejajac na posladek podczas kapieli nie odklejaja sie Może któras z pań stosuje te plastry?

Gość siedmiomilowebuty
podnosze

Gość SIEDMIOMILOWEWBUTY
NIKT NIE STOSUJE PLASTRÓW

Gość lacosta19
Plastry antykoncepcyjne co to jest: Evra - beżowy plaster, który raz w tygodniu naklejasz w jednym z czterech miejsc na ciele. Z plastra wydzielają się estrogen i gestagen, te same hormony, które zawiera dwuskładnikowa pigułka antykoncepcyjna. Plaster działa więc identycznie jak pigułka: zawarte w nim hormony nie dopuszczają do owulacji. zalety: Hormony przez skórę przenikają prosto do krwi, omijając wątrobę (a więc mniej jej szkodząc niż doustne tabletki), ich dawka jest mniejsza niż w pigułce, przez co mniejsze jest też ryzyko pojawienia się skutków ubocznych. O antykoncepcji musisz pamiętać tylko raz w tygodniu. wady: Jeśli ważysz powyżej 80 kg, plaster może nie zadziałać. Niestarannie przyklejony plaster ma mniejsze działanie antykoncepcyjne (właśnie dlatego, że dawka hormonów w nim zawarta jest taka mała), możesz zajść w ciążę, bo plaster się odkleił. Może uczulać, dlatego nie nadaje się dla alergiczek. jak stosować: Tak jak w przypadku pigułek konieczne jest badanie ginekologiczne (ma wykluczyć ciążę i potwierdzić prawidłową budowę narządu rodnego), pomiar ciśnienia krwi (zbyt wysokie wyklucza możliwość stosowania niektórych hormonalnych środków antykoncepcyjnych) i długa rozmowa z lekarzem, który wypyta cię o ogólny stan zdrowia i rodzinną historię medyczną. cena: Ok. 50 zł (plastry są na receptę). dla kogo: Dla kobiet, które chcą korzystać z antykoncepcji hormonalnej, ale boją się, że będą zapominały o łykaniu pigułek; dla cierpiących na niektóre choroby wątroby.

plastry (w przeliczeniu na jeden dzien) taka sama ilosc hormonow co tabletki anty - Yasmin I faktycznie uczulaja...