Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gienka82

Białaczka tak czy nie?

Polecane posty

Gość Gienka82

Czy zna ktos osobe chora na bialaczke? Niestety moj chlopak ma wszystkie objawy tej choroby, jest bardzo blady, poci sie, szybko sie meczy, jest wiecznie zmeczony i ospaly. Miewa krwotoki z nosa, ktore musza byc tamowane na pogotowiu... Nie chce isc na badanie krwi...Szybko sie przeziebia, wystarczy, ze spi przy otwartym oknie w lecie i od razu jest podziebiony. I zimno mu jest, jest upal na dworze a on ma koszule , a pod spodem jeszcze podkoszulek i dlugie spodnie:( Czy mozecie mi jeszcze powiedziec jakie sa objawy bialaczki?

białaczkę można stwierdzić tylko na podstawie mielogramu, a nie na podstawie objawów. Musicie najpierw zrobić zwykłą morfologię inaczej nie masz co gdybać, bo białaczki na początku często przebiegają bezobjawowo. Konieczna jest wizyta u lekarza, bo mogą to być objawy przeróżnych chorób. A najbardziej niepokojące są te krwotoki tamowane na pogotowiu. Nikt się tym nie zainteresował?

ale to wcale nie muszą być poważne choroby- nawet może być zwykła niedokrwistość. Ale to lekarz musi zdiagnozować.

Gość 23 latka
wyślij go na badania!!!!I to jak najszybciej,nie ma co zwlekać!!!

Gość Well - Well
przede wszystkim isc do lekarza i nie panikowac niepotrzebnie, ale tez nie lekcewazyc. moze byc i anemia, albo stres, albo inne choroby pozdrawiam i zdrowia zycze! ________________ Jestem Well... a Ty? Po prostu ... www.WellnessLife.pl

Gość Gienka82
Zdziwila mnie reakcja lekarzy na pogotowiu, bo powiedzieli, ze to pewnie z braku witamin... A on robil morfologie 2 lata temu...I wtedy niby wszystko bylo w normie Najgorsze jest to, ze takie objawy miewal nawet nie pracujac tylko siedzac caly dzien w domu...Dodam , ze odzywia sie regularnie, matka mu gotuje obiady...Wiec dziwne to dla mnie jest:( A najgorsze jest to, ze on panicznie boi sie zrobic badania..Dostal teraz prace i dziwie sie, ze nie zrobili mu podtawowych badan..W pracy jest od 2 tyg, a juz mu chcieli na pogotowiu dac zwolnienie...Jak sie chce pracowac, to trzeba byc zdrowym!

przede wszystkim OB chociaż oczywiście diagnozę musi postawić lekarz a nie kafeteriuszki

co? następny macho, który nigdy nie choruje a na widok igły mdleje? to niech nie patrzy

Gość Gienka82
On naprawde musi wygladac zle, bo jak moj ojciec go 1 raz zobaczyl, to pow, ze wyglada jak z krzyza zdjety...Ostatnio wracalismy wieczorem, i bylo chlodno ale ja bylam w bluzce na ramiaczkach i w spodnicy i dalo sie wytrzymac...On nagle zrobil sie bialy jak sciana i ledwo doszedl do domu, a potem wchodzil do wrzacej wody....Powiedzial, ze zawsze tak robi... To chyba nie jest normalne?:(Martwie sie, bo on nie ma na nic ochoty i zreszta mu sie nie dziwie...

jeżeli by poszedł do lekarza to on już by wiedział co dalej przepisać. A jeżeli sam się przejdzie do laboratorium, to morfologia, no i można dorzucić OB. Jeżeli będzie podwyższone to wtedy koniecznie trzeba iść do lekarza. Lekarz mógłby też zlecić na badania na układ krzepnięcia, bo samemu je robić to drogo. Zaciągnij go do niego, albo chociaż do laboratorium ,powiedz ,że to dla jego dobra, że zależy ci na jego zdrowiu. Jeżeli coś nas niepokoi, to nie powinno się tego lekceważyć, bo skutki mogą być opłakane, ale z drugiej strony też nie należy za bardzo panikować bo stres robi swoje, i też ma wpływ na wyniki.

Gość Gienka82
Zapomnialam dodac, ze jest nienaturalnie takze wychudzony...Ma strszna niedowage, a na brak apetytu raczej nie narzeka, bo widzialam , ze na jedno posiedzenie potrafi naprawde sporo zjesc...Tym bardziej mnie to dziwi... Badania boi sie zrobic nie dlatego, ze mdleje na widok igly tylko boi sie wynikow...

to zróbcie tak, że wyniki ty odbierzesz. Strach przed nimi jest straszny, ale takie życie w niepewności jeszcze gorsze. Powiedz mu,ze potem może być jeszcze gorzej jak będzie zwlekał.

Gość Gienka82
Najgorsze jest to, ze za miesiac z tej samej firmy przenosza go do innego oddzialu i tam bedzie mieszkal sam...Ja nie wiem jak to bedzie, jak on nie bedzie dbal o siebie..Jest leniwy, jak matka mu sniadania nie zrobi to idzie do pracy na czczo...Zalosne...:(A ja nie moge sie tam z nim przeprowadzic, przynajmniej w ciagu najblizszych 3 lat:(

znajdz jakiś sposób zeby jednak zrobił te badania. Jest dorosły, to powinien znaleść tyle odwagi, żeby jednak je zrobić. Woli się wykończyć? Powiedz,żeby zrobił to dla Ciebie, jeżeli mu na Tobie zależy. Ja czasem muszę stosować taki\"szantaż\" wobec swojego chłopaka, jeżeli nie widzę żadnej szansy i to pomaga. Bo jeżeli nie myśli o sobie, to wtedy myśli o mnie i to robi.

Gość Gienka82
Wiesz najgorsze jest to, ze prosilam go na pocztaku znajomosci o zrobienie testu na Hiv i tez nie zrobil...Chcialam z nim pojsc, sama oczywiscie tez chcialam zrobic...Ale nietety nie dalo rady...Mam nadzieje, ze to moze tylko anemia, a nie cos gorszego:(Cala noc ze stresu nie spalam:(

Gość a może on ma HIV i stąd te
objawy:-olaczego nie chcial zrobić badania na HIV?Ty się badalaś?

Gość no właśnie...
takie objawy mogą też wskazywać na HiV:-oAutorko topiku,lepiej Ty sobie też zrób badanie na HiV bo Twoj chłopak mógł Ciebie zarazić:-(

Gość Gienka82
A skad wiecie , ze przy Hivie sa takie objawy? Ja nic takiego nie znalazlam...Ja robilam badania i bylo wszytsko ok..Ale coz z tego, skoro on mogl mnie pozniej zarazic:/

To mogą być objawy wszystkiego, tak samo jak jest prawdą,że wiele chorób przebiega bezobjawowo, szczególnie na początku, więc nie straszcie dziewczyny hivem, bo równie dobrze może mieć go spotkana przypadkowo osoba na ulicy, która się czuje świetnie. Wg. mnie dopoki się nie zrobi podstawowych badań to nie ma co spekulować. Bo wymieniać choroby może sobie każdy, ale co to da? Najwyżej dojdą kolejne nieprzespane noce. Nie ma co panikować do momentu aż lekarz nie postawi diagnozy, a i potem należy rozpocząc zalecone leczenie i mieć nadzieje,że wszystko się ułoży.

Gość Gienka82
No nic wyciagne go na badanie w prywatnym laboratorium...Niech zrobi na poczatek morfologie i OB..Z tego wyjdzie na pewno cos, jesli jest chory... W kazdym razie ja zadnej choroby retrowirusowej u siebie nie zauwazylam...Wiec mam nadzieje, ze nie jest nosicielem wirusa Hiv:/

Spokojnie, to są na prawdę bardzo ogólne objawy, niespecyficzne. Moja najlepsza koleżanka zaobserwowała u siebie powiększone węzły chłonne, prawie każde, zrobiła morfologię i wyszła duża limfocytoza. Po jakimś czasie wyniki badań doszły do normy, ale węzły jak miała powiększone tak ma. I już tak będzie miała zawsze, tak twierdzą lekarze.Ale strachu najadła się co nie mała. A to już bardziej mogło sugerować HIV.