Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Axaa

zespół jajników policystycznych

Polecane posty

Gość Axaa

Wiem, że ten temat już był poruszany, ale chciałam wtrącić małą iskierkę nadziei dla tych z Was, które na to cierpią. Z pewnością nie przekreśla to szans na posiadanie dziecka. Właśnie dowiedziałam się, że już trzecia moja znajoma z tą przypadłością jest w ciąży. Pierwsza urodziła nawet dwoje dzieci (pierwsze po 5 latach małżeństwa). Żadna z nich nie leczyła się specjalistycznie, a u jednej była to po prostu wpadka. Musicie wierzyć, że będzie dobrze, bo naprawdę może być.

wiem ja tez mam dzidzie po m-cznym leczeniu bromergonem :) prolaktynka była a wysoka ale mozna nawet z pco zajsc w ciaze pozdrawiam

dziewczyny powiedzcie mi cos więcej o tej chorobie jajników. bo ja byam oststnio u giona z tymmże chciałabym zostać mama a nioe moge i okazało się że mam włsnei policystyczney jajnik a wnim mnóstwo pecherzyków.

Gość Axaa
Z tego cowiem, pęcherzyki zawierajace jajeczko po prostu nie pękają i jajeczko nie jest uwalaniane - za to jajnik obrasta takimi pęcherzykami, tworzą się cysty, torbiele i trudno jest zajść w ciążę. Ale jak widać jest to możliwe.

Gość pytanie bardzo ważne
a jakie są tego objawy???są jakieś oprócz trudnosci z zajściem w ciąże????

Gość Axaa
Mogą być zaburzenia miesiączkowania - bardzo rzadkei miesiączki zazwyczaj, a także bóle brzucha. O innych nie wiem, ja tego nie mam, mają znajome tylko.

Objawy pco: -wtórny brak miesiączki - wydłużające się cykle - trądzik - nadmierne owłosienie - wypadanie włosów - bolesne miesiączki - przetłuszczające się włosy - i wiele innych... Nie znaczy to, że wszystkie te objawy dotykaja jednej osoby. Ja sama mam pco i jedynie kilka z tych objawów. Od kilku miesięcy walcze o odzyskanie plodności, na razie z marnym skutkiem :(

Witam. Też będę mamą z policystycznymi jajnikami:) Jestem teraz w ciąży w 22 tygodniu, wcześniej min. przez to schorzenie poroniłam. Nie miałam go wcześniej zdiagnozowanego, wyszło po fakcie niestety jak już zgłosiłam się do dobrego lekarza. Ja od razu zdecydowałam się na zabieg laparoskopowego usunięcia tych pęcherzyków, przy okazji udrożniono mi jajowód i usunieto polipa wiec z własnego doświadczenia polecam zabieg, chociaż oczywiście nie jest powiedzialne że nie ma innych metod np. leczenia hormonalnego. Ja po prosty wybrałam szybką opcję ale tez nie miałam najgorszych wyników badań hormonalnych. Tak więc jest sposób na to cholerstwo:)