Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olgaaaaaa

podoba wam sie imie Olga?

Polecane posty

Gość gość
Wiem,że temat już no od dawna nieaktywny ale mam nadzieje ,że ktoś to jeszcze przeczyta.Ludzie myślą ,że na Olgę nie można mówić Ola,Olcia itp dlaczego? Jest przecież "o" i to właśnie bardzo pasuje czy ktoś mówiłby do małego dziecka Olgusiu ? to jest trochę nie w porządku ,że Aleksandra jest Olą a Olga po prostu Olgą.Dla mnie to Aleksandra odbiega od normy ludzie sobie kiedyś wymyślili i się przyjęło no cóż.. Aleksandra to Aleksa; ] bardziej pasuje. jak dla mnie przynajmniej a Olga to Ola. Skąd wam się ludzie wzięło A na O ? Powinno być tak,a nie inaczej:) Więc do wszystkich "ludzi niedouczonych i niekulturalnych"mówcie na Olgę Ola! A na Aleksandrę jak sobie chcecie byle żeby nie ograniczać pięknego imienia na "o" , "o" to "o" ,a "a" to "a" zrozumcie to wreszcie. Pozdrawiam Olcia.

Gość gość
W żadnym kraju tylko u nas na Aleksandrę woła się Ola co tak naprawdę nie jest prawidłowe na świecie a mnie wydaje się dodatkowo nielogiczne . Aleksandra to Aleksa, Sandra, Ala, Alusia . Skrót Ola bardziej pasuje do Olgi . Moja koleżanka ma na imię Olga i od dziecka i w rodzinie i wśród znajomych mówią na nią Ola, Oleńka, Olunia, Olusia za to mam też koleżankę Aleksandrę i na nią mówimy Sasa. Moim zdaniem Olga to bardzo piękne imię które ma swoją dumę i klasę w sobie i tak naprawdę pochodzi nie rodem z Rosji ale z krajów skandynawskich bo Olga jest odmianą Helgi która tam królowała.

Gość gość
No właśnie, ja mieszkam w Niemczech i na każdego Aleksandra woła się tu albo po imieniu albo skrótem Alex. Zazwyczaj chłopcy noszą imię Aleksander niż dziewczynka Aleksandra. W Stanach moi znajomi mają synka Alexandra i wołają na niego Alek, Aluś a nie Olek. Olga to bardzo oryginalne, ładne imię dla którego skrótem jest Ola, Olcia, Olunia, Olusia, Oleńka ale w Polskiej tradycji tylko w praktyce bo teoretycznie Olga to Olgunia, Olgusia...byle nie Ola czy Olka bo to oczywiście zarezerwowane dla Aleksandry tylko z jakiej paki skoro i etymologia imienia i jego budowa mają inne pochodzenie?!

Gość gość
Ola dla Aleksandry to typowo polska tradycja. Kiedyś u znajomych (Austriacy) mówię że w Polsce mówią na mnie Olka, Ola a mam na imię Aleksandra a oni pytają dlaczego skoro te dwa imiona Aleksandra - Ola brzmią tak odmiennie i potem pytają czy Ola to tak naprawdę samodzielne imię czy tylko wymyślony skrót więc mówię że to tylko skrót od Aleksandry :D. Dziwnie miec na imię Aleksandra i całe życie słyszeć Ola, Oluniu, pani Olu....przecież brzmienie jest całkiem odmienne i imię (jeżeli ktoś w to wierzy_ ma wtedy inne znaczenie dla człowieka , inaczej kształtuje się postrzeganie siebie w związku z tym imieniem. Dlaczego rodzice odrazu nie dadzą na imię Oliwia skoro i tak wołają na dziecko prze "O" a nie "A"

Gość gość
Gdybym miała wybierać pomiędzy Olgą a Moniką też wybrałabym Olgę.

Gość gość
Zgodzę się z Gośćmi z lipca 2013r. i dyskusji na temat Olgi, Oli i Aleksandry. Dziwne, że w Polsce przyjęło się, że na Aeksandre wołają Ola. A Olga to bardzo ładne, dostojne imię.

Gość gość
Nie, nie podoba mi się. To twarde imię, bez zdrobnień, coś jak Helga :o

Tak bardzo podoba mi się imię Olga. Ale również szaleje za imionem Izabella i Angelle( czytaj: Anżell)

Gość gość
moja szefowa na swoja corke Alexandre wola Lexi ( nie mieszkam w Polsce ) no ale ja mam na imie Olga i zawsze mialam przez to imie nieprzyjemnosci dlatego nie cierpie imienia Olga urodzilam sie na poczatku lat 70 juz w szkole dzieciaki krzyczaly za mna _ruska- pozniej jako mloda dziewczyna wyjechalam z Polski , bylo to dluuuuugo zanim Polska weszla do EU oczywiscie ze wszyscy brali mnie za rosjanke , zdazalo sie ze slyszalam za plecami - OLGA p********a sowietka teraz Europa oswoila sie z Polska a ja mam swoich znajomych i kilku przyjaciol ( oczywiscie mam tez meza i dzieci ale moj maz byl wielokrotnie w Polsce i wie ze z Rosja nie ma to nic wspolnego) w dalszym ciagu jak poznaje kogos nowego i sie przedstawiam Olga to slysze -aaaaaa z Rosji jestes? rok temu siede na lotnisku , czekam na samolot , na dlugi lot wiec pije piwo dla odwagi , nie przepadam latac, podchodzi do mnie lekko dzgnieta tubylczyni oczywiscie wylewna och czy moze sie przysiasc , przedstawila sie na co ja ze Olga jestem a ta zaczela sie smiac i mowi Olga? rosjanka , ukrainka , a dlaczego ty wodki nie pijesz? pytam sie wiec spokojnie dlaczego milabym pic wodke? a ona na to - bo wy tam w rosji wszyscy wodke pijecie nawet nie mialam ochoty jej tlumaczyc ze jestem Polka ze po drugie jestem tez obywatelem "jej" kraju a po tzrecie jest glupia jak but wstalam powiedzialam do niej spokojnie -tylko glupcy mysla tak stereotypowo, milego lotu zycze_ i odeszlam prez takie sytuacje nie nawidze mojego Imienia

Gość gość
Cześć, ja mam na imię Olga i wprost uwielbiam to imię :) Jako dziewczynka i nastolatka byłam nazywana Olą, Oleńką lub Olką i w sumie bardzo do tego przywykłam. Odkąd jednak zaczęłam mieszkać za granicą i dużo podróżować, imię Olga do mnie powróciło i czuję się z nim świetnie. Jest nietuzinkowe, eleganckie, kobiece, a jednocześnie mocne. A do tego wszyscy od razu je zapamiętują i wiedzą jak je wymówić :)