Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blelelelelelblelelelele

KIEDY PŁATNY URLOP??? PILNE

Polecane posty

Gość blelelelelelblelelelele

Mam pilne pytanko - chodzi o płatny urlop - jak to wygląda od strony prawnej. przedstawie swoja sytuacje- pracuje w prywatnej firmie juz przeszło rok, ale umowe o prace mam od 3 pazdziernika na 1/3 etatu na czas określony ( pracuje na pełny etat, 1/3 etatu mam tylko na papierze). teraz mam urlop 2 tygodnie i zastanawiam sie czy przystługuje mi płatny urlop? jak to wygląda? dodam ze stawke mam płatną za godzine. czy nalezy mi sie pałtny urlop za te 2 tygodnie, czy tylko za część czy może wogóle? czy mam prawo oczekiwać od szefostwa zeby mi zapłacił za urlop? z góry dziekuje za odpowiedz.

Gość anka25wawa
Z TEGO CO SIE ORIENTUJE URLOP PLATNY BEDZIESZ MIEC ZA 1/3 ETATU TAK JAK NA UMOWIE CHYBA ZE UZGADNIALAS INACZEJ Z PRACODAWCA

Przede wszystkim wszystkie świadczenia, w tym urlop, należą Ci sie w takim wymiarze, jaki wynika z dokumentów, czyli z umowy. Nie ma znaczenia to, co sobie na boku z szefem ustaliłaś, chyba, że da Ci poprostu wolne i nie wykaże tego w dokumentacji. Wg przepisu, nalezy Ci sie urlop w ilości proporcjonalnej do przepracowanego czasu i wymiaru etatu oraz stażu pracy. Podem główny przelicznik: po 10 latach pracy (wlicza się w to studia - 5 lat) przysługuje 26 dni roboczych urlopu dla pełnego etatu, czyli 2.16 dni za każdy przepracowany m-c. Za 1/3 etatu należy Ci się 1/3 tego urlopu. Trochę to skomplikowane, ale niestety, tak to wg prawa wygląda.