Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

babie lato

Jakie dokumenty do ślubu trzeba przynieść księdzu?

Polecane posty

Gość a ja mam takie pytanie
W Kościele Rzymskokatolickim O dacie uroczystości należy pomyśleć sześć miesięcy wcześniej, gdyż wybrane terminy mogą być zarezerwowane. O tym trzeba wiedzieć: * Nie wcześniej niż trzy miesiące przed ślubem należy wziąć udział w katechezach przedmałżeńskich. Obejmują one zwykle dziesięć spotkań odbywających się raz w tygodniu. Na koniec otrzymuje się stosowne zaświadczenie, ale jeżeli ślubu udziela ten sam ksiądz, który prowadził katechezy, z reguły nie jest ono konieczne. Do spowiedzi należy pójść po zapowiedziach i przed ślubem. Ksiądz wydaje zaświadczenie uczestnictwa w spowiedzi.(zwykle nie jest konieczne, jeśli spowiadamy się przed kapłanem, który udzieli też ślubu). * Dwa-trzy tygodnie przed ślubem w parafii, w której ma się odbyć uroczystość, trzeba złożyć świadectwo chrztu świętego z informacją o bierzmowaniu oraz potrzebne do ślubu konkordatowego zaświadczenie z USC o braku przeszkód do zawarcia związku małżeńskiego. * W dwie kolejne niedziele przed ślubem w parafii każdego z narzeczonych ogłaszane są tzw. zapowiedzi. Jeżeli ślub nie będzie zawierany ani w parafii panny młodej, ani pana młodego, po zapowiedziach narzeczeni otrzymują tzw. licencję, którą należy przedstawić w parafii, w której odbędą się zaślubiny. * Zawierając małżeństwo z osobą innego wyznania, ale ochrzczoną, o zgodę prosi się biskupa diecezji, na terenie której mieszka osoba ochrzczona. Prośbę składa się za pośrednictwem parafii, w której odbędzie się ślub (o taką zgodę występuje proboszcz). * Na ślub z osobą nieochrzczoną potrzebna jest dyspensa, którą może wydać biskup. O dyspensę występuje wikariusz w imieniu proboszcza parafii. * Koszty ślubu sprowadzają się do dobrowolnej ofiary, czasem jej wysokość jest na terenie konkretnej parafii ustalona. * Świadkowie ślubu muszą być pełnoletni. Prawo kanoniczne nie określa, by byli katolikami, w praktyce jednak jest to wymagane. Świadkami mogą być osoby tej samej płci. A tu masz jeszcze inne kościoły : http://kobieta.gazeta.pl/slub/1,67306,2790802.html?as=1&ias=3&startsz=x&startsz=x

Gość a to zaswiadczenie z USC
niezbedna do slubu konkordatowego jest wazne tylko trzy miesiace, wiec nie ma sensu sie z tym za bardzi spieszyc. swiadectwa chrztu to nie jestem pewna, wydawalo mi sie, ze 6 miesiecy, ale ostatnio jakis ksiadz pwiedzial mi, ze tez trzy. a te swiadectwa (chrztu z adnotacja o bierzmowaniu, czasem jest tez zaznaczone, ze w ksiegach nie ma informacji o slubie) potrzebne sa tez do zamowienia zapowiedzi. a swiadkowie musza zabrac ze soba dokument tozsamosci, ktory jest potzrebny do spisywania przeroznych papierkow przy slubie, zwlaszcza konkordatowym. z naukami, zapowiedziami, spowiedzia to sie warto dopytac na miejscu, z tego co wiem nie zawsze jest tak jak napisal/a a ja mam takie pytanie. naogol do podpisania protokolu przedmalzenskiego potzrebne sa juz nauki, a to sie robi trzy miesiace przed slubem... i czasem pierwsza spowiedz sugerowana jest po podpisaniu tegoz, a druga przed samym slubem... i takei rozne drobiazgi, najlepiej pytac na miejscu.

Gość gruba kopertę