Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła_mama_

Imię Elwira ?

Polecane posty

Gość przyszła_mama_

Jak wam się podoba imię z tematu ??

Gość Znałam jedną Elwirę w życiu
Była to koleżanka z przedszkola 30 lat temu :D:D:D DZiwne imię - ani ładne ani brzydkie, trochę dziwne...

Gość 266
up

Gość przyszła_mama_
właśnie dlatego, że jest tak mało spotykane chyba je wybiorę ... sama nie znam żadnej dziewczyny o tym imieniu :)

Gość kajka majka
tylko Tobie ma się podobać no i mężowi a nie internautkom. ładne.

Gość ladne
ladneeee

Gość eeeejjjjjjjjjjjjj
srednio mi sie te imie podoba a na dodatek mi sie baaardzo zle kojarzy, znam az 3 Elwiry - dziewczyny grubo po 30stce, z lekka zdewociale stare panny :P

Gość pyszczydło
kojarzy mi się z pralką moja kuzynka się tak nazywa i nie uważam , żeby to był dobry wybór

Gość elwira do wyra

Gość bardzo ładne
sama się zastanawiałam kiedyś -20 lat temu-nad nim dla córki,kojarzy mi się z muzą artysty.Śliczne

Gość Alicja111
Nie podobało mi się zanim nie poznałam jednej Elwiry. Bardzo fajna, wesoła dziewczyna, imię do niej pasuje i nikomu nie wydaje się dziwne czy nieładne.

Gość ladne

Gość daisy89
ja mam tak na mię :) :) :)

Gość radka
znam jedna elwire straszna suka

Gość crfrv
moja siostra tak ma na imie:) szalona kobita,ale b sympatyczna. starsze osoby zawsze mialy problem z wypowiedzeniem(to samo dzieci)) Erwina,Erwira...dziadek mowil na nia Wircia:)

Napewno Elwirki mają ciemne włosy:) Ja znam dwie-są bardzo fajne,dobre i sympatyczne:) Mam fajne skojarzeni z tym imieniem.

Gość annnnnnnnnnn
Nieee! Amelka jes ślicznie :)

Gość Elwircia Ircia
ja mam tak na imię :P kiedyś mi się nie podobało ale już się przyzwyczaiłam i wydaje mi się bardzo ładne :P Tata zawsze mówił na mnie Ircia :P:P

Gość mala Mi druga wersja
imie jako takie - dla moich uszu za ostre, nie ma w nim miekkości. Ale też znam wie Elwiry, fajne babki :) i fakt. brunetki :) byle nie Ewelina. przepraszam wszystkie normalne, ale tego imienia nienawidze, nie zniose, nie ścierpie i w ogóle. ani osob takie imie noszacych. jak poznam jakis dowolny chwalebny wyjatek to moze zmienie zdanie.

Co do eweliny, przylaczam sie, tragedia! Elwira-ostre, ale oryginalne, cos w sobie ma :)

Gość Elwi;*
A ja mam na imie Elwira...kazdy z moich znajomych twierdzi ze jest to bardzo ładne imie choc sama za nim nie przepadam,znajomi natomist czesto odnosza sie pseudominami takimi jak: Elwi czy Ela... Tak czy inaczej za nic w swiecie nie chcialabym zmienic imienia bo jest ono niespotykane i wedlug mnie oryginalne....nie podobaja mi sie imona takie ja np.Kasia bo jest sporo dziewczyn o tym imeniu i nie ma w nim nic niespotykanego tak samo jak Ania ...ładne i słodkie ale według mnie za bardzo popularne...jezeli chodzi o imie dla dziecka dałabym imie niespotykane i rzadkie jak np.Elwira,Emilka,Eliza itp>>>;)

Gość za twarde to imię
też znam Elwirę i jest brunetką! może coś w tym jest:) samo imię faktycznie nietuzinkowe natomiast strasznie twarde, nie ma w nim za grosz lekkości i miękkości:(

Gość ciezarowkowa
u nas sie mowie Elwira Wirus hehehee

Gość Kazb52
ELWIRA jest zachodnio-arabskim imieniem El-'or, przemieszczającym się wraz z naporem arabskiej cywilizacji na wschód ku Maroku i dalej na Półwysep Iberyjski. Arabskie znaczenie tego imienia to: El - 'bóg' i 'or - 'światło', co daje wzniosłe znaczenie 'bóg mi światłem'. W takiej formie dotarło ono na Półw. Iberyjski, gdzie zasiliło dialekt mauretańsko-hiszpański, w którym ewoluowało ku formom: El-mira i Al-mira, co oznaczało 'dostojną panią, dumną, a nawet księżną'. To imię, bardzo tam rozpowszechnione ze względu na wzniosłą treść, przeniosło się do Hiszpanii wraz ziemiami zdobytymi przez chrześcijan w czasach sławnego Rolanda. Tu je wymawiano trochę inaczej, bardziej z hiszpańska - ,,Elvar, Elvir", choć nadal oznaczało niewiastę wyniosłą i dostojną. Imię o tak bardzo egzotycznym brzmieniu rozświetliło wyobraźnię romantycznych pisarzy zachodniej Europy, zwłaszcza w Niemczech, podobnie, jak u nas np. - również arabska - Szeherezada. Stąd dotarło do niemieckich osadników w polskich miastach w pruskim zaborze, a z czasem i do zniemczonych Polaków ze stanu mieszczańskiego, którzy to czytywali niemieckojęzyczne romantyczne powieści. Znam przypadkiem Hiszpankę Elwirę, a tu w Polsce uczyłem w jednej ze szkół dziewczynę o tym imieniu. Obie dzielą dwa pokolenia. Jednak cechuje je pewna bezsłowna magia oddziaływania na otoczenie. Dodam, że obie są bardzo ładne i tego świadome. Może to ma coś wspólnego z wyborem imienia przez rodziców o skłonności do imion ,,z głową w chmurach" ? Osobiście, nigdy nie dałbym dziecku innego imienia niż polskie, słowiańskie, gdyż za granicą nikt naszych imion nie nadaje. Kto więc ma nadawać nasze - zresztą najpiękniejsze na świecie - imiona, jak nie my Polacy ?! Mojej córce daliśmy fonetycznie piękne imię - Gosława (imieniny 29.XII; zdrobnienia: Godka, Godeczka, Godynka, Gosia, Gosławka; oznacza sławiącą Gody - czyli czas od Wigilii do Trzech Królów, skąd imieniny są w połowie tego okresu).

Gość Kaaaapppppppppp
imie dosc twarde