Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maleeenska

kraków- co warto zobaczyć

Polecane posty

Gość maleeenska

wybieram się na kilka dni do krakowa z tatą, chce wiedzieć co tam warto zobaczyć?? ale nie chodzi mi tutaj o nudne zabytki tylko o coś co naprawdę pozostanie w mojej pamięci na długo. jade z tatą więc rózne kluby, dyskoteki raczej mnie nie interesują, ale moze polecicie jakieś nie drogie reustauracje w ciekawych miejsach???

Gość kopalnie soli w wieliczce
naprawde super! i swietne miejsce na upaly przy okazji, bo tam jest tak przyjemnie chlodno.

Kraków to znakomite miasto, jak dla mnie to nie da się wyróżnić jakiś określonych miejsc, bo tam naprawdę bardzo dużo rzeczy wartych jest zobaczenia. Miasto ma ogromną bazę noclegową, znakomite hotele- ja znalazłam bardzo fajny na infonoc.pl i to blisko rynku. Warto jest tam pojechać.

Wawel, Rynek, Kazimierz, większość kościołów jest warta zobaczenia. Dzielnica żydowska, stare synagogi. Nowa Huta - tu mogę powiedzieć wiele bo tu mieszkam - przede wszystkim architektura, to nie tylko szare bloki, radzę poszukać informacji o tym jak Nowa Huta miała kiedyś wyglądać, niektóre budynki miały być niesamowite. Niektóre są takie teraz. Oprócz tego w NH znajduje się kilka poaustriackich bunkrów, ciekawy widok dla miłośników militarii. Do polecenia jest też mnóstwo knajp i restauracji. Jedną z lepszych jest Scandale Royal na placu szczepańskim, bardzo klimatyczne miejsce. Ogólnie ten wątek to temat rzeka, nawet ludzie mieszkający w Krakowie nie znają wszystkich zabytków i miejsc wartych odwiedzenia. Np. jest taki blok u mnie na osiedlu, z jego dachu jest najpiękniejszy widok na całe miasto. O tym wiem tylko ja i parę osób, które tam wyszło.

Gość nickonicko2010
Wawel,Rynek,Kazimierz to podstawa,potem możecie sie zapuścić na chybił trafił w uliczki tego pięknego miasta:) ... http://tnij.org/fajneubrania

Gość asia29071986
knoiecznie udaj sie na wawel zobaczyc pomnik kaczora:D

mozna wejsc do galerii Mleczki Muzeum czartoryskich Zamek na Przegorzałach W knajpce vis a vis na Rynku mozna spotkac czesto Sikorowskiego Andrzeja Mozna zajrzec na Bracka do Nowej Prowincji i posiedziec kolo Turnau kosciolek sw Wojciecha ten malutki na Rynku Zajrzyj nawet na kawke do jamy Michalika tam wciaz czuc duch kabaretu Zielona Ges Kazimierz Piekny kosciol Bernardynow Pomnik psa Dzoka kola Smoczej nad Wisla :)

Do Tynca opactwo tam tez niedaleko Park w Ojcowie slynna maczuga herkulesa

w Muzeum Narodowym szczegolnie polecam dwa obrazy Pochodnie Nerona- Siemiradzkiego bodajze Hold Pruski Matejki ;)

Stołówka na dachu Akademii Muzycznej - piękny widok na panoramę Krakowa, tuż przy Rynku :) Jama Michalika - świetna kawa i ciastka.

Gość Olbina
Podziemne muzeum pod rynkiem głównym. W klimacie średiowiecznym, z możliwością zakupu fajnych suvenirów. Mają je otworzyc w polowie września

Gość a ja polecam
kopiec kościuszki - stamtąd to dopiero jest widoooook :)

Gość Angel_Eye_38
Muszę koniecznie zobaczyć to podziemne muzeum. Wyczytałam gdzieś w internecie że ma się tam zjeżdżać fajną przeszkloną windą i w samym muzeum mają być fajne pokazy multimedialne :). Poza muzeum jest pewnie jeszcze wiele fajnych miejsc do zwiedzania: wawel, nowy stadion, stare miasto i wiele innych :) ...

Gość tupaczek
Ja też tam jeszcze nie byłam( długo odstraszały mnie kolejki w których trzeba było godzinami czekać) ,ale w najbliższym czasie planuje się wybrać. Natomiast jeśli chodzi o Kraków to koniecznie trzeba zobaczyć Kazimierz , to miejsce jest jakieś magiczne i można naprawdę miło spedzic tam czas- mnóstwo klubów, restauracji) np le scandale na placu nowym)

Gość h-alszka
Kładka Bernadka( most wyłącznie dla pieszych i rowerzystów)- wieczorem cudownie oświetlona. Jest to miejsce gdzie zakochani zawieszają kłódki ze swoimi imionami, tych kłódek jest tysiące.

Gość deserto
już chyba wszystkie najważniejsze miejsca, które warto zobaczyć zostały wymienione, ale chyba nikt nie wspomniał o jednym z ważniejszych, przynajmniej w moim mniemaniu miejsc, którym Kraków może się pochwalić, a jest nim C.K. Browar, niewiele jest miejsc, gdzie jest piwo robione na miejscu.

Gość fikuśny rozmówca
ja polecam pałac prezydencki i pomnik neptuna :)