Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna co się pyta

STUDIA DOKTORANCKIE

Polecane posty

Hej! Chciałabym się zapytać czy ktoś orientuje się jak wyglądają studia doktoranckie. O ile się nie mylę to żeby dotać się na takie studia to trzeba złozyć dokumenty na danym Uniwersytecie i przejść pozytywnie rozmowę kawlifikacyjną, ale.. czy zdobywając tytuł dr muszę pracowac na tym uniwersytecie??? bo wiekszość ludzi z dr to własnie naukowi pracownicy ile trwają te studia, wiem że niektórzy to po 2 latach maja tytuł inni nawet po 5 ??? czy uważacie, że po zdobyciu dr będą wiekszę szanse na znalezienie pracy?? Z góry dziękuję za wypowiedzi, jeżeli ktoś sie orientuje w tej kwestii.

Gość jeszcze nie ja
a jak w ogole dostac sie na takie studia ????

poprzez rozmowę kwalifikacyjną, ale miejsc jest chyba kilka

Z tego, co mi wiadomo, przynajmniej na mojej macierzystej uczelni, trzeba zdać pewnego rodzaju egzamin przed komisją, moze i to sie nazywa rozmową kwalifikacyjną, ale jedno jest pewne-nie każdego przyjmą na doktoranckie

Gość powiedzcie coś więcej
też się chętnie dowiem!

miejmy nadzieję, że może jakiś dr się dziś pojawi i trochę nam wyjaśni jak to wygląda

Gość egyer
to zależy , co i gdzie; najpierw musisz sobie znaleźć opiekuna , jakiegoś profesorka (może wystarczy nawet habilitowany doktor , tego to nie wiem); potem jest rozmowa , na której opowiadasz , co tam chcesz robic w zwiazku ze swoim tematem , komisja oglada sobie twoje papiery , czy jakieś praktyki , zagraniczne prktyki były; u nas , na architekturze we wrocławiu , w moim roczniku przyjęli wszystkich , którzy sie starali; tylko oczywiscie stypendium było jedno czy dwa - reszta musiała obejsć się smakiem; jak już jesteś doktorem , to nic cię nie trzyma na uczelni - a że niektórzy zostają , to ich wybór , no i propozycja opiekuna - jak widzi w tobie naukowca i kogoś przy swoim boku , to namawia - jak nie , to się grzecznie żegnacie i idziesz w swoją stronę

Sama bym sie chętnie dowiedziała szczegółów :) Z tego, co mi wiadomo, ale nie na 100%, dr hab. nie wystarczy na opiekuna, musi być profesor.

Juz wszystko prawie powiedziane. U mnie jak slyszalem nie bedzie stypendium ;( ale tez zamierzam startowac. U mnie jest egzamin z przedmiotu kierunkowego i z angielskiego + jakas rozmowa podobno. Dowiem sie w sierpniu bo na razie nawet czasu pojsc tam nie mialem :) No i oczywiscie tylko 8 miejsc ;)

Gość egyer
A co do trwania - nie wiem , czy jest jakis limit dolny , nie słyszałam o żadnym doktorze , co by w 2 lata zrobił tytul , ale p[rzeciez nie muszę slyszec wszystkiego :P Ale znam doktorów , co latami nad tym pracowali :P

znam takiego co w 2 lata zrobil hehehh :) aler to geniusz na wydziale. normalnie okolo 4 trwa pewnie. mowie o studiach a nie o asystenturze bo nie kazdemu proponuja prace po zakonczeniu studiow jako asystent czy tam inna stwora.

Gość psychol poniżej czyli ja
U mnie było tak, że promotorka proponowała mi pozostanie na uczelni. Maiłam dwóch opiekunów do wyboru=dwa różne badania. Jeśli ktoś z uczelni zaproponuje żebyś została, to masz to jak w banku (rozmowa to taka ściema jak obrona ;) chyba że sama się tam pchasz..to mogą cię sprawdzić) Jeśli juz jesteś dr to nie musisz zostawać na uczelni, ale wydaje mi się, że w naszym kraju doktor poza uczelnią ma mikre szanse na zatrudnienie... i zarobki małe--za granicę można za to brykać i karierę robić i dużą kasę. A teraz są takie przepisy że trzeba swoją pracę obronić po 3 albo 5 latach, jeśli wyrazisz chęć szybszej obrony to nie ma problemu :)

dziekuję bardzo za wszystkie odpowiedzi :-) już wiemy więcej

może jeszcze ktos coś doda