Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa jestem bardzo

spaghetti z tuńczykiem i pomidorami

Polecane posty

Gość ciekawa jestem bardzo

Robił ktoś taki eksperyment? Nie mam w odmu oliwek,które zawsze dodaję do tego spaghetti więc pomyślałam sobie,że może by tak dodać świeże pomidory? Co Wy na to?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To znaczy nie rozumiem.Pytasz czy dodać pomidory? Pomidory to podstawa sosu . Ja z tuńczykiem sosu nie lubię, ale robię z dodatkiem anchois i kaparów.Ale podstawa sosu to pomidory i czosnek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margoott
a fee... tunczyk w sosie pomidorowym mi nie smakuje wcale!! a uwielbiam włoską kuchnie!! z tego co wiem raczej nie podaje sie ryb do sosu pomidorowego:o tzn mozna podac spaghetti z owocami morza ale to jest jakis specjalny przepis na sos. juz lepiej smakuje szeroki makaron z szpinakiem i łososiem!!!!mniam!!! szpinak, czosnek, białe wino, mielony pieprz, sól do smaku i do tego kawałki łososia... mniam polewasz tym sosem makaron spaghetti albo szekokie nitki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość auuua
hehe a ja na włoskiej wigilii jadłam makaron z tuńczykiem i pomidorami...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margoott
prawda prawda!! ale eksperymentowac nie mozna kikomu zabronic:) ja osobiście nie moge przełknąc takiego połączenia:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość auuua
nio mnie też nie przypadł do gustu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margoott
ej no ja nie mowie ze to zabronione czy cos w tym rodzaju! ale sama cos takiego robiłam i mi osobiście cos takiego nie pasuje!! wiem ze podaje sie czasem takie wynalazki ale mi to jakos nie pasuje! wiadomo kazdy ma jakies własne przepisy i sekrety. a mam pytanie czy ten makaron byl robiony przez włochów?? tak czy inaczej troszke czytałam o włoskiej kuchni i robiłam rozne rzeczy w kuchni ale jesli chodzi o połączenie makaronu i ryby to wole na biało, nie na czerwono!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość auuua
Tak , ten makaronbył robiony przez stara włoszkę, która świetnie gotowała. Była to matka mojej pracodawczyni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaabbbbbbbbbb
to moj ulubiony sposob na spaghetti pomidory sparzam, obieram ze skorki, przeciskam czosnek przez praske, kroje cebule w piorka, cebule podsmazam na oliwie uwazajac zeby sie nie spalila tylko zeszklila, dodaje pomidory pokrojone w kosteczke i jak juz sie troche rozgoruja dodaje czosnek, dusze az troche odparuje, sole, pieprze, dodaje oregano i bazylie, najlepiej swieze, tunczyka w sosie wlasnym z puszki odsaczam na sitku, makaron gotuje al dente, odcedzam makaron, nakladam na talerz, na makaron tunczyka, na tunczyka sos, pycha!!! polecam sos z duza iloscia czosnku!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaabbbbbbbbbb
goTuje nie goruje i jeszcze jedno zamiast spaghetti moze byc inny makaron np penne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaabbbbbbbbbb
hehe jeszcze jedna poprawka, sorki rozgoTuja a nie rozgoruja zycze wszystkim SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię podobnie z tym,że nie daję cebuli tylko czosnek i pomidory,a na koniec smażenia łyżkę czubatą kaparów,łyżkę czubatą pokrojonych oliwek i 5,6 anchois/oryginalne/,choć helskie tańsze też mogą być.Z przypraw sól,pieprz i bazylia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tunczyk z pomidorem to jak najbardziej dobry pomysl, ale dodajwajcie tunczyka do sosow czy makaronow dopiero po ugotowaniu wszystkiego i wylaczeniu gazu, zeby sie tunczyk w ogole nie gotowal, bo nabiera wtedy takiego dosc ohydnego smaku. tyle tylko zeby sie podgrzal troche. znam dobry sos do makaronu z tunczykiem. na patelni rozgrzewamy kilka lyzek oliwy i smazymy (na malym ogoniu) puszke rozdrobnionych pomidorow i troche posiekanego czosnku tak z 15 min, aby woda odparowala. do miski wkladamy puszke tunczyka oraz lyzke kaparow i 2 lyzki pasty z czarnych oliwek (lub drobno posiekane oliwki). mieszamy to wszystko troche, ale zeby nie wyszla papka, tylko jeszcze byly cale kawalki. po wylaczeniu gazu pod pomidorami dodajemy do nich mieszanke z miski i laczymy wszystko delikatnie. taki sos ma dosc przyjemna nierozbabrana konsystencje i wszystkie smaki mozna czuc osobno, a nie (jak czesto bywa z pomidorowymi sosami, szczegolnie gotowymi ze sloikow) w formie ogolnego keczupu ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kcha
Witam!Czesto robie spagetti z tuńczykem i jest to bardzo dobre danie!Przepis mam od znajomych Wlochów: -Na patelni zeszklic pokrojoną w kostke cebulę i rozgnieciony czosnek -potem dodac tuńczyka w oleju i chwilę razem podsmażać -dodać puszkę pomidorów, -przyprawić do smaku solą,pieprzem,papryką ostrą,odrobina cukru. Wszystko razem gotować az do odparowania wody. Sos polączyc z ugotowanym makaronem-spagetti,penne lub świderki. Rozlożyc na talerze i posypać startym serem. OPYCHOTKA :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×