Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lipcowa mamusia

Brązowy pępek

Polecane posty

Gość Lipcowa mamusia

Czesc wam forumowiczki,jestem juz w 41 tygodniu i ostatnio zauważyłam ze moj pępek bardzo zbrązowiał,czy któraś z was miala podobną sytacje i czy to oznacza cos złego.Poprosze o sensowne wytłumaczenie,za co z góry dziękuje.Zmartwiona przyszła mamusia.

Gość brązowy pępek to normalna
sprawa-nie martw się. Urodziłam kilka miesięcy temu i nadaj jest ciemniejszy tak jak i cały brzuch.

Gość lipcowy tatuś
u mnie też pępek był brązowy

Gość mamcia678
a u mnie zielony

W ciąży dochodzi do nagromadzenia ciemnego barwnika - zazwyczaj w okolicy brodawek sutkowych, w okolicach narządów rodnych, czasem na wewnętrznej powierzcni ud, często pojawia się kresa na brzuchu (taka brązowa linia wzdłuż całego brzucha przechodząca przez pępek) i właśnie dlatego pępek ciemnieje - bo tam dużo się tego barwnika zbiera, bo jest tam dużo skóry. U mnie 39tc a pępek wklęsly i praktycznie czarny:) Nie do końca wiadomo czemu ten barwnik się gromadzi - prawdopodobnie zmiany hormonalne to wywołują. Jest to całkiem normalny objaw i zupelnie się tym nie martw, po porodzie w końcu zniknie - ale różnie długo to trwa:) Pozdrawiam serdecznie