Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosia_..

czym sie rozni chrzescijanstwo od katolicyzmu?

Polecane posty

Gość gosia_..

Gość A ile masz lat
że tego nie wiesz

Gość gosia_..
jak mnie draznia takie koemntarze, wiesz to odpiowiedz i odejdz

Gość gosia_..
wiem ,ze katolicyzm wywodzi sie z chrzescijanstwa,ale nie znam tych roznic.

Gość fgdgdfg
chrześcijanin nie musi być katolikiem

Gość wyjasniam
niczym sie nie różni, katolicyzm to religia chrześcijańska, to tak jakby porównać chrześcijaństwo do wielkiego zbioru, w którym mieszczą sie takie religie jak katolicyzm, prawosławie itp. Każdy katolik to chrześcijanin, podobnie jak każdy prawosławny to chrzescijanin.

Gość gosia_..
to nie jest wytlumaczenie, chce dokladnie wiedziec jakie sa roznice, bo nasz pierwotna religia bylo chcrzescijanstwo, pytam dlaczego jestesmy katolikami? Jezus byl katolikiem?

Gość wyjasniam
chrześcijaństwo po opowiedzenie sie za Jezusem Chrystusem i uznaniem jego nauk, przyjęcie chrztu.

Gość chrzescijanim wierzy w Boga
Jezusa, Ducha Swietego itd. Katolik dodatkowo uznaje sakramenty swiete, chodzi do kosciola, spowiada sie Xiedzu itd.

Gość gosia_..
hola hola, jaka roznica jest, ludzi wy nie potraficie tlumaczyc, jest tu jakis znawca? wiem,ze chcrzescijanstwo sklada sie z kilku religii, ale do czgo zmierzam.... dlaczego np jesli mi pasuje isc do kosciola powiedzmy raz w roku, to dlaczego m, wyznajac tego samego Boga jestem negowana przez katolicyzm, skoro sam jako odlam podporzadkowal sie swoim zasadom bedac odlamem chrzescijanstwa, jednak troche inaczej pojmowanego..

Gość chrześcijaństwo
... to ogólne pojęcie i oznacza religię, której centralną postacią jest Jezus. Katolicyzm to jedo z wyznań chrześcijańskich z centrum w Watykanie (jeśli idzie o kośćół rzymskokatolicki, bo są jeszcze inne kościoły mające w nazwie katolicki, czyli z greckiego powszechny).

Gość wyjasniam
zydzi to na pewno nie chrześcijanie!!!!!!!

Gość ł
najkrócej chrześcijaństwo to grupa religii pochodzących od Jezusa Chrystusa (stąd nazwa chrześcijaństwo - katolicyzm też do tej grupy należy), natomiast katolicyzm to religie uznające zwierzchność papieża. np. do kościołów chrześcijańskich należy kościół prawosławny, ewangelicko-augsburski, rzymsko-katolicki, itp. , a do katolickich kościół rzymsko-katolicki, unicki, może jeszcze koptyjski. tak mi się przynajmniej wydaje ;-)

\"Katolik dodatkowo uznaje sakramenty swiete, chodzi do kosciola\" - protestant też uznaje sakramenty (aczkolwiek tylko 2) i chodzi do kościoła.

Gość fgdgdfg
pan Jezus był żydem

Gość gosia_..
"najkrócej chrześcijaństwo to grupa religii pochodzących od Jezusa Chrystusa (stąd nazwa chrześcijaństwo" no ale wedlug chcrzescijanstwa byla tez maryja a z tego,co wiem Jehowcy chyba jej nieuznaja. Myle sie>?

Gość chrześcijaństwo
Większość wyznń chrześcijańskich jest otwarta i możliwa jest zupełnie swobodna migracja wyznawców z jednego kościoła do innego. Oczywiście nie dotyczy to kościoła rzymskokatolickiego.

Gość wyjasniam
chrześcijasństwo zawiera sie w katolicyzmie, podobnie jak w innych religiach, plus w każdej z nich występują dysytnktywne cechy danej religii.

Gość głupi komentarz
kafeteria jest forum dla kobiet, prawda, a kobieta to przynajmniej osoba 17-18 letnia, więc jesli osoba w takim wieku nie wie czym sie rózni, to jest to problem.

Gość eeeeeeeeeee
katolicyzm jest to odmiana religii chrześcijańskiej..podobnie jak protestantyzm, rzymskokatolicyzm.. przecież my mamy kościół rzymsko-katolicki..

kosciol rzymskokatolicki uznaje zwierzchnictwo papieza :) to taka jakby najwieksza \"roznica\"... Choc trudno mowic o roznyicach, skoro kazdy katolik jest chrzescijaninem ;)

Gość gosia_..
to teraz mi powiedzcie, dlaczego neguje sie mnie za np nie dostosowywanie sie do np zasad katolicyzmu, nie wszystkich oczywiscie a sam katolicyzm zostal stworzony przez ludzi, wedlug wlasnych upodoban.Po prostu nie rozumiem tego.

Dla mnie katolicyzm to uaktualnienie chrześcijaństwa. Katolicyzm to sprecyzowanie i zaciśnienie pewnych zasad chrześcijaństwa, odrzucenie innych. Jeśli chrześcijaństwo to narodowość to katolicyzm to obywatelstwo ;). To zasady które ktoś narzucił a wg których Ty zgadzasz sie żyć. Mozesz się obywatelstwa zrzec ale nie przestaniesz być narodowości polskiej.

Gość gosia_..
głupi komentarz---> nie czaisz istoty pytaia.I bez sarkazmu, bo czlowiek sie uczy cale zycie drogi czlowieku.

Gość chrześcijaństwo
Nie wszyscy Cię potępiają :-)

Gość uwaga wyjasniam
Odpowiedz mi na pytanie: Jaka jest różnica między Europą a Polską? Polska jest częścia Europy, prawda? Ale częścia Europy sa też Niemcy, Węgry, Czechy, Francja, Anglia... i każdy z tych krajów ma jakieś tam prawo, jakieś zasady, jednak cały czas pozostaje w obrębie Europy. Katolicyzm do chrześcijaństwa ma się mniej więcej tak samo, jak właśnie Polska do Europy.