Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kapka

co się stało z cocacolą light???

Polecane posty

Gość przeniesione z innego forum
akurat kwasowosc nie ma tu nic do rzeczy, pewnie sok jablkowy tez ma niskie pH i co ? jest duuuzo zdrowszy od coca-coli. kiedys slyszalam ze skladniki do przygotowywnia roztworu coca-coli sa przechowywane w pojemnikach oznakowanych jako substancje trujace, ale nie wiem ile jest w tym prawdy.

Gość robiłem kiedyś eksperyment
Jak to kwasowość nie ma nic do rzeczy? Ma! Spróbuj wypić kwas solny! :-) Poza tym jak wiadomo kwas od Coca-coli rozpuszcza szkliwo zębów (też sprawdziłem na sobie). Kiedyś jak piłem Coca-colę często to co pół roku miałem po 5 dziur w zębach, a teraz czasem przez rok nie mam żadnej dziury :-)

Gość przeniesione z innego forum
ph kwasu jablkowego to < 4.5 a jednak nie niszcze szkliwa, ale zgadzam sie ze w coli sa skladniki niszczace szkliwo

Tylko że pH między 3 a 4, a w granicach 4,5 to spora różnica! W razie czego powiem Ci, że pH zdrowej skóry wynosi 5,5, więc też mimo wszystko jest to odczyn kwaśny.

Gość czy to jest prawda
cola rozpuszcza rdzę?

Tak to prawda! Znajoma dentystka mówiła mi kiedyś, że robiła taki eksperyment, że włożyła zęba do Coca - coli na pewien okres czasu i też się rozpuszczał :-O

Gość .Magdalena
Ja też robiłam kiedyś eksperyment! Odchudzałam się piłam Colę Light, a mimo to chudłam.

Gość tlusciutka mamuska
moge ci powiedziec dlaczego niema .Bo teraz bedzie cocacola O nowy produkt juz jest reklamowany w niemczech i powiem ze jest lepsza smaczniejsza od light.juz wkrotce zagosci pewnie w polsce

Gość magda d
bo ta cola jest zatruta, wycofują ją z produkcji:P nie wiedzieliście??

Coca Cola zawiera kwas ortofosforowy, dlatego ma kwaśny odczyn (niskie pH). Pewien hydraulik mówił mi że z powodzeniem używa coli do tzw \"ruszenia\" zardzewiałych śrub i nakrętek. Co do aspartamu i innych słodzików zawartych w produktach light zamiast cukru, to istnieją poważne podejrzenia iz są one rakotwórcze. Dziś moja teściowa otrzymała ze szpitala wyrok - nowotwór jelita grubego. Nie twierdzę że to od coca-coli czy innych produktów light ale jest to pewne memento.

Gość ma_balerinnnkakakka
noo tak cola na slodziku ti nic innego jak powolna smierc, http://pl.wikipedia.org/wiki/Sacharyna Szkodliwość Badania sacharyny z lat 60. i 70. wskazywały, że substancja ta może być karcynogenem. W roku 1977 stwierdzono zwiększenie częstości występowania raka pęcherza u szczurów przyjmujących duże dawki sacharyny, co było bezpośrednią przyczyną zakazania stosowania tego związku w Kanadzie. Natomiast w USA protesty ze strony diabetyków spowodowały ogłoszenie moratorium na podobny zakaz, wymagane natomiast było podawanie informacji o możliwym działaniu rakotwórczym. Kolejne badania nie dały jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o potencjalną szkodliwość sacharyny u zwierząt, natomiast nigdy nie powiązano sacharyny ze zwiększoną zapadalnością na nowotwory u ludzi. Uznaje się, że ryzyko jest znikome. Ostatecznie badania na szczurach uznane zostały za nieadekwatne do ludzi i w 2000 r. Kongres USA wycofał wymóg podawania ostrzeżeń o ryzyku zdrowotnym spożywania produktów zawierających sacharynę. smacznego ciekawe jak dlugo,bedzie sie go jadlo, jest z trucizny zrobiony,ale slodzi,hee :-) :-) :-)