Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MCplus

Czy Wasze psy też tak cuchną w ten upał??

Polecane posty

Gość MCplus

Pytanie jak wyżej. Mam labradora retreviera, ma ok roku, wiec to nie wina starosci np. Wet powiedział,ze ta zapach jego potu, bo jest tak gorąco. ale az mi sie wierzyc nie chce! Smród straszny. A Wasze psiaki? Nic nie czuc od nich?;)

Gość MCplus
Hehe,no moj jeszcze moze...

Gość przeciez psy
się nie pocą na ciele - przez sierść - tylko przez paszczę

Gość psiaaa
moj nie cuchnie, lubie jego zapach taki psi:) labrador mojej siostry tez nie smierdzi

Gość MCplus
Mowisz ze sie nie poca? Czyzby wet nie wiedział co mowi? Cholera.

Gość całkiem możliwe że nie wie

Gość przez paszczę psy się chłodza
a nie poca :O

Gość przeciez psy
generalnie to ja się raczaej na niczym nie znam, ale czytałam ksiażkę o pierwszych wyprawach na biegun, kiedy ekipa do ciagnięcia sań wzięła konie, któte pocą się na całym ciele, kropelki potu zamarzały i zabijały te zwierzęta, dlatego zaczęto wykorzystywać psy, bo ponoć nie pocą się przez sierść, to tyle wiem :p

Gość psy się w ogóle nie pocą

Gość może twoj pies ma
probelem z gruczołami okoloodbytowymi? A może jedzenie jest zbyt cięzkostrawne? ja swojemu podaje flawitol deo ;)

Gość przeciez psy
pocenie = chłodzeniu, to to samo, w tej książce były wyjasnione mechanizmy, ale już nie pamiętam dokładnie :p

Gość przeciez psy
przecież pies przez otwartą paszczę odparowywuje wodę, to tak jak by sie pocił ;)

Gość może twoj pies ma
to smierdzi pies ?czy smierdzi mu tylko z pyska?

Gość MCplus
Tyle sprzecznych opinii. Ze nie ma gruczołow,wiec sie nie poci, ze wydziela jaka s substancej, dlatego tak pachnie, bla,bla...a on nadal smierdzi cały:) Chyby pozsotaje to przeczekac, sadze ze jednak ma to zwiazek z upalami, jeszcze nigdy tak nie cuchnął

Czy pies się poci? Na całym ciele psa znajdują się apokrynowe gruczoły potowe produkujące wydzielinę, która po rozłożeniu przez bakterie tworzy charakterystyczny "psi" zapach. Jednak te gruczoły w ogóle nie biorą udziału w regulacji cieplnej. Psy mają też merokrynowe gruczoły potowe na podeszwach łap i na nieowłosionych partiach brzucha. Wydzielina z nich (głównie woda) pomaga utrzymać powierzchnię łap miękka i elastyczną. Bez niej ciągłe tarcie spowodowałoby skruszenie skóry. Człowiek ma liczne gruczoły merokrynowe na całej skórze i one pomagają mu w procesie termoregulacji. Sierść zapewnia psom warstwę ochronną, która redukuje problem przegrzania. Zatrzymuje ciepło i choć może wydawać się gorąca w dotyku, to mało tego ciepła przekazuje do skóry. Nadmierne ciepło zmusza psa do produkowania większej ilości potu z gruczołów na łapach co powoduje, ze zostawia on mokre ślady łap! Większość zwierząt wykorzystuje parowanie wody w układu oddechowego do regulacji ciepłoty. Dlatego psy dyszą szczególnie gdy jest gorąco. Ziajanie pomaga im tracić ciepło przez parowanie. Myszy mają inny sposób. Ponieważ nie ma gruczołów potowych liże całe ciało, gdy jest gorąco aby je ochłodzić.

Gość moj tez
smierdzi teraz w te upaly a normalnie to wcale nie smierdzi,lubie jego zapach,ale teraz strasznie jedzie,niewiem czemu,ma gesta dluga sierc,w niczym sie nie wytarzal,ale smierdzi,pozdrawiam,dbajcie o naszych najlepszych przyjaciol

Psy nie się nie pocą! Co za weterynarz, od siedmiu boleści pewnie... :/

Gość gruczołu okołoodbytowe
nie maja nic wspolnego z upałem

Psy pocą się tylko na łapach, dlatego śmierdzą im \"skarpetki\" A z całej sierści to śmierdzi łój. To się nasila szczególnie u młodych, dojrzewających psów (samców) i przechodzi z wiekiem. Poza tym sprzyjają temu też kąpiele w stawkach itp. Aby poprawić równowagę skórną można psiakom podawać olej lniany. Ale nie wiem czy to działa na smród :P Nasze psy nie śmierdzą raczej za bardzo, ale żyją na dworze. Wiem, że psy w bloku (moich sąsiadów) śmierdzą okropnie. Nie da się po nich wejść do winy. A kąpać psa za często chyba nie można co?

tak brzydko pachnie sierść psa przeważnie przed deszczem - tak na dzień lub dwa

Aaa zapomniałam dodać, że to pewnie ma związek z hormonami, bo suczka, która na codzień wogóle nie śmierdzi, nawet prawie nie ma zapachu, jak była w ciąży zaczęła strasznie cuchnąć i z pyska też jej leciało niezbyt miło... a ziajała niemiłosiernie wiec był to trudny okres (bo akurat zaqmieszkała w domku) Ale teraz znów jest pachnąca :)

Gość MCplus
O,własnie,wet wspominal o tym łoju co to sie wydziela i tak pachnie. Ale o tym sie dowiedzialam przed chwila od mojego ojca;) pozostaje zatkać nosy i karmic na odległosc,hehe. Zartuje oczywiscie. Pozdrawiam i dzieki za wpisy🖐️

Gość MCplus
Za to są chimeryczne;)

Moje psy jak poczuje taki lekki zapaszek łoju,to po prostu kąpię.Robię tak od zawsze,bo od zawsze w domu były psy. W lecie nie zauważyłam,żeby kąpiel im szkodziła.Zimą nigdy ich nie ląpię. Oczywiście kąpiel musi byc z głowa. Psa trzeba dobrze wytrzeć,potem wyczesać. Najlepiej robić to po prostu po wieczornym spacerze,wtedy jest czas na całkowite wyschnięcie. Psa nalezy kapać w szamponach przeznaczonych dla psów. Absolutnie nie można stosować naszych szamponów

Gość nie tylko z głową z ogonem też

Gość pafnucyy
up