bambinka 0 Napisano Lipiec 30, 2006 Witam serdecznie,forum znalazlam dzis po raz pierwszy,otoz potrzebuje waszej pomocy aby uzyskac odpowiedz na moje pytanie.Biore Harmonet od 11 miesiecy i mam troche cialka chcialam stosowac preparat Herbatrim,czy obnizy on skutecznosc Harmonetu? http://www.herbacaps.pl/herbatrim.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bambinka 0 Napisano Lipiec 30, 2006 Następujące substancje mogą zmniejszać stężenie etynyloestradiolu w surowicy: - Substancje przyspieszające pasaż żołądkowo-jelitowy - Substancje indukujące enzymy mikrosomalne w watrobie, takie jak ryfampicyna, ryfabutyna, barbiturany, prymidon, fenylbutazon, fenytoina, deksametazon, gryzeofulwina, topiramat, niektóre inhibitory proteazy, modafinil - Ziele dziurawca zwyczajnego (Hypericum perforatum) i rytonawir (prawdopodobnie na skutek indukcji enzymów mikrosomalnych w wątrobie) - Niektóre antybiotyki (np. ampicylina i inne peniciliny, tetracyklina) powodujące spowolnienie krążenia jelitowo-wątrobowego estrogenów. Następujące substancje mogą zwiększać stężenie etynyloestradiolu w surowicy: - Atorwastatyna - Kompetytywne inhibitory procesu sprzęgania z kwasem siarkowym w scianie przewodu pokarmowego takie jak kwas askorbinowy (witamina C) i paracetamol - Substancje hamujace cytochrom P-450 izoenzymy takie, jak indynawir, flukonazol i troleandomycyna - W przypadku równoczesnego stosowania, troleandomycyna może zwiększać ryzyko wystąpienia wewnątrzwątrobowego zastoju żółci Etynyloestradiol może niekorzystnie wpływać na metabolizm innych leków poprzez hamowanie wątrobowych enzymów mikrosomalnych lub przez sprzęganie leków, głównie z kwasem glukuronowym. W efekcie stężenie w osoczu i tkankach może się odpowiednio zwiększać (np. cyklosporyna, teofilina, kortykosteroidy) lub zmniejszać. W celu rozpoznania potencjalnych interakcji należy zapoznać się z informacjami dotyczącymi stosowanych równoczesnie leków. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bambinka 0 Napisano Lipiec 30, 2006 zeby nie bylo ze nic nie szukalam:)wiec niech mi teraz ktos to wszytko wytlumaczy czy moge stsowac ten herbatrim czy nie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach