Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 truku

jak zasadzic PESTKE MORELI??????????????????

Polecane posty

Go艣膰 truku

jw

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Mo偶na ju偶 teraz, na g艂臋boko艣膰 r贸wn膮 mniej wi臋cej trzykrotnej grubo艣ci pestki - 5 cm oko艂o. Jak p艂ycej , 艂atwo przesycha. Morele, jak wszystkie pestkowe, potrzebuj膮 do wzej艣cia stratyfikacji - czyli czasu niskich temperatur i wysokiej wilgotno艣ci. ZIMY po prostu. Unieczynnieniu ulegaj膮 wtedy hormony hamuj膮ce kie艂kowanie. Zasiana teraz wzejdzie wiosn膮. Pytanie, czy warto? Drzewka uzyskane w ten spos贸b wchodz膮 p贸藕no w okres owocowania i s膮 prawdziw膮 pomologiczn膮 zagadk膮. Pro艣ciej chyba jest kupi膰 u szk贸艂karza drzewko szczepione ustalonej odmiany. Ale sadownicze do艣wiadczenia ciekawe s膮... ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 truku
czyli nie powinnam wystawiac jej na slonce tylko w domku trzymac?? a moze orientujesz sie jak sprawa wyglada z hodowaniem roslinki z pestki 艣liwki??

Udost臋pnij ten post

Wystawianie na s艂oneczko nie ma znaczenia - pestki i tak teraz 艣pi膮. Niech sobie le偶膮 w jakim艣 pude艂ku - je艣li suche, i czekaj膮 na jesie艅. Ze 艣liwkami analogicznie - lepiej kupi膰 u szk贸艂karza gotowe szlachetne drzewka :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 meqa
Gdzie mo偶na kupi膰 pestki moreli?Dzi臋kuj臋 z g贸ry za odpowiedz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jasne jasne........
Kupujesz morel臋, zjadasz j膮, pestk臋 zostawiasz i ju偶!

Udost臋pnij ten post

Prawie wszystkie pestki 艣wiata ( drzew i krzew贸w ozdobnych i owocowych) mo偶na naby膰 wysy艂kowo w firmie Florpak. Znajdziesz w googlach dok艂adny adres - maj膮 i stron臋 internetow膮 - tylko na niej jest fragment oferty - dok艂adny katalog mo偶na zam贸wi膰 do domu. Pytanie, czy b臋d膮 mie膰 pestki moreli...? Niekt贸re brzoskwinie s膮 rozmna偶ane wprost z siewu - na przyk艂ad Siewka Rakoniewick. Ale o moreli prawd臋 m贸wi膮c nie s艂ysza艂am.... Najlepiej zadzwo艅 :) Ja te偶 si臋 zbieram do tego telefonu, bo chc臋 u nich kupi膰 pestki Anton贸wki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Przemofs1
kupilem brzoskwinie poczym ja zjadlem ta glowna pestke rozlupalem na dwa kawalki i wyciagnelem pestke znajdujaca sie w srodku,poczym wsadzilem ja na 2,moze 3 cm do ziemi w doniczce.czy dobrze zrobilem???co ile powinienem podlewac???z gory dziekuje za odpowiedz.Przemofs1

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a ja mam pestki daktyli
czy mozna je posadzic ? jak i kiedy?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Chc臋 si臋 z Wami podzieli膰 zupe艂nie innym do艣wiadczenie dot. moreli z pestki. Kilka lat temu nadgni艂膮 morel臋 rzuci艂em niefrasobliwie w traw臋 w dzikim ogrodzie. Wiosn膮, czy latem nast臋pnego roku zauwa偶y艂em ga艂膮zk臋, kt贸ra mnie zastanowi艂a i oszcz臋dzi艂em j膮 z koszenia trawy. Ros艂a niewiarygodnie szybko i okaza艂a si臋 drzewkiem moreli. W ci膮gu kolejnych sezon贸w potrafi艂a wypuszcza膰 p臋dy o d艂ugo艣ci 2 m. Nie maj膮c wiedzy sadowniczej przycina艂em je, s膮dz膮c, 偶e to tzw. "wilki" dzikie p臋dy. A ona ros艂a dalej. Da艂em jej spok贸j, niech sobie ro艣nie je艣li tego pragnie. Wiosn膮 pojawi艂y si臋 kwiatuszki. Nie by艂o listk贸w, a by艂y kwiatki. Zawi膮za艂o si臋 z nich kilka owoc贸w. Kolejnego roku drzewko spa艂o. Ale zn贸w kolejnego obsypa艂o si臋 kwieciem i da艂o mn贸stwo pi臋knych dorodnych owoc贸w. Sypia co drugi rok. W nast臋pnych w tej sekwencji ma tyle owoc贸w, 偶e rozdajemy s膮siadom. Dla mnie to zupe艂ny ewenement. Nikt jej nie piel臋gnuje, nie choruje, owocuje niebywale. Natomiast moja kuzynka kupi艂a "certyfikowan膮" morelk臋 w sklepie ogrodniczym. Drzewo wyros艂o jak kasztanowiec, czy orzech w艂oski. lecz NIGDY nie mia艂o ani jednego kwiatu ani owocu. Mo偶e kto艣 jednak robi艂 do艣wiadczenie z sadzeniem nasion moreli z dobrym skutkiem. ??? Chc臋 rozsia膰 t膮 morel臋. Jej owoce na niekt贸rych ga艂膮zkach maj膮 6 cm 艣rednicy. Mam zdj臋cia. Zasadzam w ziemi kilka dojrza艂ych owoc贸w. Mam wra偶enie, 偶e to nie o sam膮 go艂膮 pestk臋 chodzi, ale o owoc, kt贸ry gnij膮c w ziemi rozpuszcza tward膮 skorupk臋 i aktywizuje kie艂kowanie. Jak s膮dzicie ? Mo偶e w tym tkwi sekret ?? Uciesz臋 si臋 z kontaktu. Pozdrawiam - Ed

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marekan
Ja rozmna偶a艂em morel臋 z pestek. Dzi艣 ju偶 nie mog臋 powiedzie膰 jakie i sk膮d. Mia艂em nawet importowane ze Szwajcarii. W艂a艣ciwie to proste. Pestki trzeba 艂adnie przemy膰 (po skonsumowaniu dojrza艂ego owocu), wysuszy膰 w przewiewnym miejscu a niekoniecznie na pe艂nym s艂o艅cu i zapakowa膰 na kilka miesi臋cy w ch艂odne suche miejsce gdzie艣 do listopada. Listopad-pocz. grudnia zapakowa膰 w gruboziarnisty piasek, ja dodawa艂em jeszcze 1/3 trocin, 艂adnie zmoczy膰 i wstawi膰 do zimnej piwnicy. Temperatura nie powinna przekracza膰 10 st., optymalnie pewnie ko艂o 5, zero te偶 mo偶e by膰 a jak lekko zamarznie na kr贸tki czas, to te偶 jeszcze kie艂kowa艂y. wa偶ne 偶eby nie mia艂y za sucho ani nie le偶a艂y w b艂otku przez zim臋, pojemnik musi mie膰 otwory w dnie i jak jest spory to s膮 mniejsze wahania temperatury. Po 4 miesi膮cach takiej kuracji niekt贸re pestki by艂y ju偶 lekko p臋kni臋te a inne nie ale wszystkie dawa艂em prosto w grunt,w kwietniu, 艂adnie w rz膮dek na ok. 6-10 cm g艂臋boko. Kie艂kowa艂a mniej ni偶 po艂owa, mo偶e 1/3? Ale to i tak du偶o. Wyczyta艂em kiedy艣 w takiej po偶贸艂k艂ej ksi膮偶eczce, 偶e rozmna偶ane generatywnie morele powtarzaj膮 cechy ro艣liny matecznej w 60%. Wchodz膮 w okres owocowania 2-3 lata p贸藕niej ni偶 szczepione. A w艂a艣ciwe cechy ro艣liny matecznej ujawniaj膮 si臋 dopiero po kilku latach owocowania. Nie rozumiem tego, ale tak stwierdzili polscy naukowcy przed wielu, wielu laty. Tak, 偶e cierpliwo艣膰 po偶膮dana. A kiedy艣 widzia艂em reporta偶 z kraju Bhutan, gdzie 偶yje masa szcz臋艣liwych ludzi. Tam uprawiali morele na terenach gdzie temperatura spada艂a w zimie do -45 st. za to lato by艂o gor膮ce i s艂oneczne i te suszone morele to by艂 ich maj膮tek . Sam mam te drzewka rozmna偶ane generatywnie ale jeszcze nie owocuj膮ce. Wymy艣li艂em jeszcze, 偶e takie drzewka maj膮 mniejsz膮 szans臋 za艂apa膰 jakiego艣 bakcyla, bo samo nasienie nie jest niczym ska偶one a te drzewa niestety bardzo cz臋sto umieraj膮. Tak, 偶e sadzi膰 trzeba. Du偶e ilo艣ci. Wtedy wi臋cej szcz臋艣cia:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
mo偶na pr贸bowa膰 samemu j膮 zasadzi膰, ale nie ma gwarancji, ze wyro艣nie drzewa. Polecam kupi膰 drzewka u producenta www.drzewkawaleczek.pl szybciej b臋d膮 owoce.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Sadzi膰 jak jest pe艂ny ksi臋偶yc. Jak najbardziej je艣膰 艣wie偶e pestki owoc贸w jak jab艂ka, morele, gruszki itp. Nie z wszystkich owoc贸w s膮 gorzkie, jednak s艂odkie bym nie wyrzuca艂. Do tego melasse polecam www.pestkimoreli.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Odrobin臋 zmieni臋 temat. No c贸偶, ja tak偶e chc臋 posadzi膰 morel臋. Ale tak si臋 w艂a艣nie zastanawiam, czy zamiast stratyfikacji m贸g艂bym u偶y膰 skaryfikacji? Prosz臋 odpowiedzie膰 na moje pytanie, gdy偶 chc臋 mie膰 drzewko moreli ze wzgl臋du na wygl膮d, niekoniecznie owoce. Pozdrawiam-Mikolaj Tomas (-:

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Znalaz艂am wspania艂y film z historiami os贸b chorych na raka, kt贸rzy stosowali leczenie terapi膮 hipertermii onkologicznej i kt贸rym hipertermia bardzo pomog艂a. Warto obejrze膰, naprawd臋 bardzo wzruszaj膮ce: https://www.youtube.com/watch?v=aNtVjoE_O6k&a mp ;a mp ;t=156s

Udost臋pnij ten post