Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lato z deszczem

Związek między czytaniem książek a poprawną pisownią

Polecane posty

Gość Lato z deszczem

Nie dam sie przekonać, że osoby, które w dzieciństwie i również potem nie czytały, nie mają potem wiekszych niż zazwyczaj problemów z zasadami, nie tylko ortograficznymi. Nie twierdze również, że czytanie pozbawia wszelkich błędów, co widać po mnie;).A dysleksja, ortografia....teraz to wymówka wszystkich juz. Bardziej powszechna przypadłość niż katar normalnie.Stąd wielki sens akcji Cała Polska czyta dzieciom. WIĘCEJ KSIĄŻEK, MNIEJ ANALFABETÓW:D

Gość bibliotekarka
szczerze popieram:)

Gość wzorowy czytelnik
ja tez sie zgadzam

Też popieram. Niestety odkąd czytam np. forum częściej robie błędy gdy sie na nie \"napatrzę\" :( Co do dysleksji to SP w której uczę niestety jest bardzo tolerancyjna...

Gość i ja sie z tym zgadzam
Nie zrobię błedu, jesli napiszę wyraz i go zobaczę . Im wiecej razy w przeszłosci go wiedzałam, tym lepiej spamiętam.

Gość opisz tutaj
tak, bo teraz dzieci już wogóle czytac nie będą zapatrzone w bezznadziejne fora

Gość bibliotekarka
to prawda, bo większośc ludzi jest wzrokowcami, więc czytanie siłą rzeczy pomaga zapamiętywać pisownię, a czym wcześniej się zaczyna, tym lepiej. Pozdrawiam wszystkie książkowe mole:żeńskie, męskie i nijakie:)

Gość Lato z deszczem
🖐️ co do przesiadywania na forach; gdyby wiekszość forumowiczów czytała w dzieciństwie, to teraz by nie robili błędów, pisali miłe dla oka teksty, pomagając zarazem uczyć sie innym;)

Dokładnie. Strasznie mnie razi niedbalstwo w pisowni, ale rzadko zwracam komuś uwagę, bo przecież każdy ma prawo się wypowiedzieć, a nie każdy umie poprawie pisać \"w locie\". Ale to w ogromnej większośći skutek tego, że mało czytali, widzę po znajomych. Mnie samej jest głupio, kiedy popełnię jakiegoś ortograficznego byka, bo literówki, wiadomo, każdemu się zdarzają.

Heh, a ponieważ teraz większość dzieciaków i młodzieży uczy się czytać na forach i czatach, to efekty są jakie są... :-o

Gość Lato z deszczem
A i tak najwiecej wpisów bedzie miał topic o alkoholu....

Gość fbcvgnv
Musze stwierdzić, że nawet gdy byłam mała to nie czytałam teraz też nie czytam i raczej błędów ortograficznych nie robie.

Gość Lato z deszczem
Zawsze są wyjątki potwierdzające:)

Gość jasny
im wiecej siedze w necie, tym wiecej bledow robie kiedys sie czytalo tylko ksiazki wydane, a wiec i po korekcji teraz czesto zapamietuje sie slowa napisane z bledami ta akcja ma sens, inaczej niedlugo kazdy bedzie po swojemu pisac :)

Gość iwuś 146
a ja nie znoszę czytać książek! Poza lekturami przeczytałam baaaardzo mało książek, prawie nic a ortografia zawsze była moją mocną stroną. Więc niekoniecznie jedno z drugim ma jakiś związek. :)

Gość do jasnego
ja tez zauwazyłam, ze mam podobnie jak Ty!

Gość uwielbiam czytać
a robię mnóstwo błędów..... szczególnie jak pisze szybko.... więc dla mnie nie ma związku....po prostu jestem roztrzepana....często wiem jak się dany wyraz piesze.... ale zazwyczaj jak go stukam na klawiaturze, to mój umysł jest już trzy linijki dalej ;) i tak ze słowa "może" niepostrzeżenie wychodzi "morze"....... i szczerze powiem, denerwują mnie ludzie podważający wartość wypowiedzi TYLKO na podstawie jakiegoś BŁĘDU.... ja np jestem świetnym grafilkiem ale poloniosta ze mnie marny i czy w związku z tym moje zdanie jest nie wartościowe?.....

Gość mnie na przykład
zupelnie nie przeszkadzają literówki, poza tym niekompletne: ćśęą Rozumiem, ze ludzie pisza w pospiechu. Ale rodzaj błędu świadczy o autorze. Irytują mnie błedy typu: potęrzny ( a przeciez wymienia sie na potęga) Chołota ( a przeciez pochodzi od hołysz, czy tez goły),wogóle (choc nie ma takiego słowa, jest ogół) aprpo(jesli sie nie zna pisowni obcych słow, lepiej sobie dać spokój) . Swiadczą o nieumiętnosci kojarzenia, pretensjonalnosci . To tak z ostatnich topików.

Gość Lato z deszczem
Hmm...wydaje mi sie dziwne,ze w pospiechu robi sie błedy:) chocbym z predkoscia swiatła pisała, nie zrobi mi sie z "może" "morze". To tak jak napisac kapusta zamiast ogorek. Nie rozumiem:) I gdyby ktos zrobil statystyki jakies, z pewnoscia udowodniono by moją teorie:D