Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ładoga

pomóżcie, czy to hormony??

Polecane posty

dziewczyny, jestem zrozpaczona :o staję rano przed lustrem, chcę się ogolić pod paszką i... widzę 3 białe kreseczki. pod pachą!! mam BMI ok 20, odkąd pamiętam wagę 52-54kg. nie siedzę cały czas w miejscu, trochę się ruszam (nie bardzo aktywnie, ale nie jestem też typem całkiem siedzącym). a rozstępy mam na biodrach, udach i pod kolanami. i pod pachą :( zawsze pojawiają mi się od razu białe. wyjeżdżam jutro, więc do dermatologa nie zdążę pójść. pomóżcie, skąd to się bierze? miałyście tak?

Gość czy to sa
na pewno rozstepy?? moze jestes opalona i akurat w tych miejscach, gdzie jest zgiecie "podpachowe" reki, masz nie-opalone fragmenty skory?? przyjrzyj sie dokladnie! no bo chyba raczej nie robia sie w takich miejscach rozstepy...

opalam się bardzo ciężko, a na plaży nie leżałam. chodząc po ulicy bym się nie opaliła tak... no i nosiłam ostatnio bluzki z krótkim rękawkiem :( czytałam kiedyś, że rozstępy pojawiają się w okresie dojrzewania, bo jest zaburzona gospodarka hormonalna, a na brak sprężystości skóry ma wpływ kortyzol. mam 18 lat, dojrzewanie już raczej zakończone...

Gość czy to sa
hmm, no to wspolczuje ci :( musisz miec sklonnosci do tego po prostu :( jak z tym w rodzinie?? jak wyglada twoja dieta? bo ruch lub jego brak nie jest tu jedynym sprawca zawsze...

moja mama ma rozstępy na biodrach, czyli takie klasyczne miejsce, 2x w ciąży była... moja dieta? bogata w białko i błonnik. jem to co mi smakuje ;) ale nie jem dużo i tłustych rzeczy nie lubię po prostu... a jakie produkty mają wpływ na powstawanie rozstępów??

Gość czy to sa
jesli unikasz tluszczow - to zle robisz... kobieta potrzebuje sporej ich ilosci - ale tych DOBRYCH. ja dosc duzo ich przyjmuje dziennie (uwielbiam oliwe z oliwek i olej lniany, jem duzo orzechow). nie dosc, ze swietnie wplywaja (reguluja) na hormony plciowe, to utrzymuja moja skore w swietnej kondycji (mam 26 lat i ZADNYCH rozstepow, skorek pomaranczowych i innych). za to ograniczam nabial (szczegolnie te wszytskie sery i jogurty sklepowe!). jem sporo kasz, ziemniakow. no i podstwa sa warzywa i owoce. sprobuj. sprobuj cos zmienic. na pewno od razu nie bedzie poprawy. ale moze akurat to u ciebie jest przyczyna? obserwuj skore, czy sie wzmacnia, jest bardziej elastyczna. trzymam kciuki!

Gość czy to sa
a tak poza tym, to juz chyba gdzies gadalysmy o czyms... o jakis hormonach? jesli ta ladoga to ty ;) pozdrowionka!

Gość czy to sa
aha, i nie wierz w zadne specyfiki rozleklamowane. ja jeszcze nie slyszlaam, zeby komus cokolwiek kiedykolwiek pomoglo.... no chyba ze masaze - regularne... sauna (z ktorej sama czasem korzystam ;) )ale na zadne kremy nie daj sie naciagnac. musisz cos zmienic "od srodka" - masz slaba skore - musisz ja odzywic. powodzonka jeszcze raz!

tak, to ja :) ładoga jest tylko jedna ;p dzięki, dziewczyny. rozumiem, że powinnam jeść więcej tłuszczów roślinnych? orzechy lubię, oliwę jem w sałatkach - bo warzywa i owoce uwielbiam. ziemniaków też jem sporo. i mówisz, żeby zrezygnować z nabiału? w kremy sama nie wierzę - nawet dermatolog mi kiedyś powiedział, że to wszystko jest pic na wodę. :o

ja tez mam roztepy:( ale moje od razu byly biale wiec nic sie juz z nimi nie da zrobic. kremy dla mnie to tez pic na wode, nic nie pomagaja :) jedyną rzecza jaka by chyba pomogla są jakies zabiegi kosmetyczne, lasery, mikrodermabrazja ale mnie na to nie stac :( ja kiedys czytalam, ze rozstepy pojawiaja sie również wtedy, kiedy w organizmie są niedobory witaminy C.

właśnie moje też od razu są białe! z jednej strony to lepiej - nie są aż takie widoczne, ale z drugiej to z takimi podobno już NIC zrobić nie można :( właśnie wróciłam z apteki, kupiłam krem fissan - chyba zapobiegawczo cała się będę nim smarować, skoro w takim dziwnym miejscu pojawiają mi się prążki :o