Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość breaker2

jak długo niemowle powinno ssac cyca?

Polecane posty

Gość min 12 miesiecy

Gość Axaa
Ale o co pytasz? Jak długo naraz, czy jak długo w ogóle? Bo w ogóle to mojej siostrze lekarz powiedział, że absolutne minimum to 2 miesiące, jednak po pół roku dopiero niemowlę zaczyna samo wytwarzać przeciwciała - jeśli przestaniesz karmić wcześniej, to będzie miał problem z obronieniem się przed chorobami. Ale wiesz, że niektóre w ogóle nie mogą być karmione piersia i jakoś dają sobie radę.

Gość moje dziecko ssało pierś
Ale nie wiem jak to jest z "cycem" :P

Gość breaker2
chodzi mi -"za jednym podejsciem"-bo synek potrafi ssac nawet godzine z hakiem-pozniej z połtorej przerwy i zas to samo-chwilami przysypia-ma połtora tygodnia-czy tak jest prawidłowo?

Gość tak tak jest zawsze

Nie pozwol spac dziecku przy piersi-tak mi juz gadali w szpitalu. Ja karmilam tak-1 piers 15 minut,potem druga i zazwyczaj juz przy drugiej po 10 minutach spal.Jak zasnal odkladalam go.Dzieki temu nie uzaleznil sie od cycka:) Ale calkiem niedawno wyczytalam,ze trzeba 1 piers conajmniej przez 20 minut \"podawac\"bo im dluzej tym tlusciejsze mleko,a tluszcz ten jest zbawienny dla mozgu czy jakos tak.

Bo jak twoje dziecko bedzie non stop przy cycku,uzalezni sie i nie bedziesz mogla wyjsc nawet do lazienki jak moja kuzynka:-0

Gość dara..
ja w sumie pisze zproblemem mojej siostry... ma synka ktory ma 1rok i 2 miesiace i nadal ssie cyca!!!!! najgorsze jest to ze jest w 3 miesiacu ciazy!!!! probuje go odluczyc stopniowo ale on az sie zanosi z placzu jak mu nie chce dac.Niewie sama jak go odluczyc... Teraz daje mu raz dziennie w nocy... ale powinna go jakos calkowicie odluczyc bo tamtemu dziecku tez zabiera pokarm... pomozcie...!

Dara, nie martw sie. Rok i 2 miesiace to jest duzo. Ja karmilam 17 miesiecy, nie zalezalo mi na szybkim odstawianiu. Po tym czasie jednak córka sama zrezygnowała. A wczesna ciaza Twojej siostry nie jest przeciwwskazaniem do karmienia!

Gość dara..
czyli mam to rozumiec ze przez ten okres ciazy moja siostra normalnie moze karmic piersia?.. byla u lekaza i dr powiedziala zeby odluczyla malego ssania bo w ten sposob drugiemu pokarm zabiera... i niewie jak go odluczyc???? twoja mala dosc dlugo byla karmiona ale to tez dobrze bo w mleku matki jest najwiecej witamin:) a wiec jest pewnie zdrowa:)

Gość E tam moja ciotka
karmiła dwoje dzieci na raz(nie blizniaki. Jedno miało ponad 2 lata a drugie noworodek i zadne nie zabierało zadnemu pokarmu. A to starsze po czasie samo zrezygnowało bo stwierdziło ze tylko maluchy ssą cyca.

Gość anka25wawa
ja swoja corke karmilam 18 miesiecy i nie uwazam zeby to bylo dziwne , w pewnym monecie dziecko same odstawia piers , Mysle ze dziwne jest to ze dziecko ma 3-4 lata i nadal jest karmione piersia a zdarzaja sie i taki przypadki

Gość dara..
dziewczyny wlasnie niedawno rozmawialam z siostra i powiedziala mi ze nie ssie juz wogole 6 dni:) i podszedl wczoraj do niej pokazal paluszkiem na cycka i powiedzial:mama ma be:) troche odpocznie ale za jakies 6 miesiecy znowu ja to czeka:)

Książkowo znalazłam że max 15 minut.Aczko0lwiek u nas było na początku do 1 h ,bywały też wyjątki że ok 2 godziny!!!!!! później już przesżło na 15-20 minut.Tak czy siak maluszek tak długo nie je gdyz w czasie tego karmienia pewnie zdarzają się jemu drzemki