Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hmmm...mm.

Studiuje moze ktos w USA?

Polecane posty

Gość Hmmm...mm.

ZA tydzien juz wyjezdzam do szkoly na studia do Stanow. Stroche sie zaczealm bac , bo wszystkie przedmioty po angielsku... I ogolnie mam stracha!

Gość ja bym się nie odważył
przecież tam w Stanach mogą Cię okraść, pobić, zabić itp :-O

Gość bbb
jedziesz studiowac do stanow i sie boisz o angielski? to jak ty sie tam dostalas? nie wymagli ielts czy toefla?

Nie sluchaj ich, zlosliwe docinki. Poprostu zazdroszcza! doskonale znam >Twoje obawy. Tez studiuje za granica rowniez w jezyku angielskim i dokladnie pamietam jak ja sie balam przed pierwszymi zajeciami. Tez bylam pewna ze moj angielski nie wystarczy ze dostalam sie tam jakims cudem. A w rzeczywistosc jest zupelnie inna. Poradzisz sobie na pewno, nie masz sie czego obawiac. Na egzaminach sprawdzili Twoja znajomosc angielskiego wiec to ich decyzja o przyjeciu Ciebie na studia. Juz oni przemysleli to dokladnie, wiec wszystko bedzie dobrze. Zycze powodzenia i trzymam mocno kciuki. Glowa do gory no i gratuluje!!! :) Ciesze sie razem z Toba

Gość zalezy od uczelni
generalnie jest lepsze wyposazenie(np laboratoriow), o niebo sympatyczniejszy kontakt z wykladowcami, lepiej przygotowane wyklady. Jesli jestes naprawde dobra , to nikt cie nie zgnoi. przeciwnie, bedziesz mogla sie rozwijac. Pamietaj, pod zadnym pozorem nie wolno sciagac, lub robic niesamodzielnie prac. Jesli cie na tym zlapia , jestes kompletnie skonczona.

Gość polish girl
Skonczylam studia w stanach( hotelarstwo) (hospitality management), moge dac ci kilka wskazowek odnosnie zapomogi (financial aid). Jak udowodnisz im ze masz male zarobki to ci pokrywaja cale studia plus daja ci na wlasne wydatki (duzo ludzi o tym nie wie i placa z wlasnej kieszeni). Powodzenia

Gość anulaska
Do polish girl: Tak, to prosze poweidz mi cos wiecej o tej pomocy finansowej, bede bardzo wdzieczna

Gość poilsh girl
Odnosnie pomocy finansowej w Stanach to musisz tu pracowac aby otrzymac jakokolwiek pomoc finansowa. Jak tutaj studiowalam to pracowalam na pol etetu takze zarobki mialam bardzo male takze miasto pokrylo mi cale studia plus dostawalam co semester kase na wlasne wydatki. Naprawde warto to wykorzystac i studiowac w stanach ZA DARMO.

Gość dziewczyna01
No ale jezeli chodzi o ta pomoc finansowa to chyba trzeba byc osoba samotna-prawda? Jezeli jestem mezatka i moj maz zarabia nawet niezle-a ja raczej malo to chyba taka pomoc mi sie nie nalezy? Ile trzeba rocznie zarabiac zeby taka pomoc otrzymac?

Hej, ja studiuje, wlasnie jutro koncze biezacy semestr, uff:) Jest ciezko ale ja mam male dziecko wiec mi jest wyjatkowo ciezko:) Ale generalnie jest super, w porownaniu z polskimi uczelniami po prostu full wypas! Angielski musisz szlifowac, zeby sie po prostu nie wstydzic. Tu nie ma tak, ze sobie siedzisz przez 4 lata i sie nie odzywasz, musisz mowic na wykladach, bo cie po prostu o cos tam pytaja. Zreszta przy koncowej ocenie, taka \"aktywnosc\" ma bardzo duze znaczenie. Podejzewam, ze zanim zaczniesz studia beda kazali ci zrobic taki \"entry test\" - to jest wlasnie z ang. i matematyki - jesli ang. nie przejdziesz bedzisz musiala isc na ESL rownoczesnie robiac kierunek, ktory Cie interesuje. Jak Twoj ang. bedzie juz na tyle dobry ze nie bedziesz potrzebowala ESL, to idziesz do dziekana, mowisz, ze czujesz ze juz nie masz potrzeby tam chodzic i on to \"umarza\". W miare uplywu czasu, Twoj ang bedzie naprawde coraz lepszy, duzo lepszy!!! Aha nie przejmuj sie na pierwszym semstrze, ze wszyscy ludzie sa tepi i glupi!! Bo tak bedzie ale na drugim juz sie ladnie to wszystko wyprostuje, po prostu durnie odpadaja:) i zostaja naprawde wartosciowi ludzie. Ja sama np jestem pod wrazeniem co niektorych! Jak bedziesz chciala wiedziec jakies szczegoly to pytaj, postaram sie odp, poki co ide spac, bo jutro mam prezentacje i egz z matematyki:( A i nie sluchaj durnych ludzi, ze nie dasz rady - DASZ RADE - my Polacy jestesmy naprawde zdolni, tylko jakos zadko nam sie to mowi i nie wierzymy, ze jestesmy. Ale nie martw sie, na amerykanskiej uczelni naucza Cie wierzyc w siebie i dowartosciowac!! Glowa do gory!!