Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fajerwerki

rodzisz i daja Ci dziecko

Polecane posty

Gość fajerwerki

i co dalej? Nie umiesz zabrac sie za to dziecko, od czego zacząć, jak złapać? od razu nakarmić? a jak cie boli w kroku to jak masz dzwigac dziecko i przewijac i inne rzeczy robic? Co w szpitalu sie robi z takim narodzonym bąblem?

Wszystko przychodzi naturalnie i zanim się obejrzysz jesteś ekspertem w dziedzinie macierzyństwa. Jasne, że na początku jest strach, ktoś musi pomóc, wyjasnić, pokazać. Ale kiedy juz poznasz swoje dziecko, potrafisz rozróżnić rodzaje płaczu, wiesz czego chce - masz już z górki Fakt, krocze boli tak koszmarnie, że potrafi wycisnąć niejedną łzę. Ale bobas jest nagrodą za ból

Gość to okropne
W szpitalu zajmują się tym położne. Jak się nieco lepiej poczujesz możesz iść i poprosić o naukę - najpierw patrzysz, jak one przewijają, potem przewijasz pod ich okiem. Co do karmienia - dziecko ma instynk, więc samo potrafi ssać. Jeżeli nie potrafi, położne pomagają. Może być tak, że jestes bardzo zmęczona. Wtedy zawozisz dzidziusia do położnych na noc i one się nim zajmuja, a tobie przyniosą tylko do karmienia. Tak przynajmniej było w szpitalu, gdzie ja rodzilam. Najgorsza jest pierwsza kąpiel, wtedy niezastąpiona jest babcia.

Gość fajerwerki
babcia? a poco? przeciez chyba łaatwo jest kapac z męzem? a czy w szpitalu oni dają dla dziecka kosmetykii czy ubranka czy pieluszki czy nalezy mieć ze soba wszystko?

Gość babcia STOP
to okropne----> babcia nie jest do niczego potrzebna. Mąż powinien wystarczyć. Ja wolałabym nie słuchać rad babci, bo one niemowlakowi najchętniej podawałyby mieszankę warzywną z mięsem i nawet latem zakładałyby mu kombinezon.

Gość no ja rozumiem po co babcia
przy pierwszej kapieli - ona to robila, maz (na ogol) jeszcze nie... tez ma stracha, jeszcze wiekszego niz my, "bo przeciez dziecko jest takie malutkie i tak latwo moge go zlamac"...

babcie są na ogół najmądrzejsze, wszechwiedzące i w ogóle de best. Zastępują lekarza, położną, znachora, jasnowidza i najchętniej zastąpiłyby też matkę. Nie zapominajcie, czyje to jest dziecko. Wtrącanie babci ekspertki przyprawiało mnie o zawrót głowy. Czułam się jak inkubator, urodziłam a teraz babcia sie wszystkim zajmie, bo ja nie mam o niczym pojęcia, a ona dwóch synów wychowała. Pognałam ją czym prędzej i dobrze zrobiłam, bo wiem, co próbuje robić z drugą synową. Ze mną nie ma odwagi

Gość to okropne
Ja napisałam, że do pierwszej kapieli niezbędna jest babcia a nie do ustalania jadłospisu. Czy wasi mężowie kąpali dziecko zaraz po przyjściu ze szpitala? Wielu facetow boi się takiego noworodka nawet wziąć na ręce. A moja mama ma zdrowy pogląd na wnuki i uważa, że dzieci są sprawą rodziców a nie dziadków, bo oni już swoje wychowali. Moja mama nie wtrąca się do niczego nie proszona. Napisałam na podstawie własnego doświadczenia a nie innych abstrakcyjnych babć.

Gość anka25wawa
a w moim przypadku bylo tak ze po samym wyjsciu ze szpitala bardzo bylam slaba i to moj maz kapal nasza malenka coreczke i nawet nie musialam go o to prosic sam chcial

ja jak urodzilam to mialam moja coreczke od poczatku przy sobie. Pielegniarki tylko przychodzily z rana i kapały dzeci, a reszte ja robilam. Karmilam, spalam z nia, przwijalam. Zaraz po urodzeniu polozyli mi ja obok i dali do karmienia, tak lezalam z nia 2 godziny na porodowce, potem na wlasnych nogach musialam isc do mojej sali