Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość TheSiłacz

Biorytmologia, naturalny cykl przyrody.

Polecane posty

Gość TheSiłacz

Nie mogę rozgryźć tej zagadki. Są 4 fazy księżyca. Każda z nich liczy sobie nieco ponad 7 dni. Jest kwestia, kiedy mamy lipiec, on składa się z 31 dni, faza księżyca będzie trwała dłużej o tych kilka godzin niż gdyby faza księżyca miała trwać np w czerwcu, który ma 30 dni ?? Pełny obrót Księżyca wokół Ziemi wynosi 29 dni i 12 godzin, może ta informacja mi się przyda przy wyliczaniu cyklu lunarnego i faz ? A może po prostu nasz kalendarz nie nadaje się do obliczania faz księżyca? Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi.

Gość TheSiłacz
Mam też drugie pytanko odnośnie sezonowej aktywności narządów, tutaj też mam podobny dylemat. Wiadomo w naszym kalendarzu rok ma 365 dni. Wiem z różnych lektur o następujących faktach: Aktywność wątroby i pęcherzyka żółciowego trwa72 dni, kolejno przez 18 dni aktywna jest funkcja śledziony-trzustki oraz żołądka. Następnie 72 dni serca, potem 18 dni znów okres śledziony-trzustki. Znów 72 dni i płuca, jelito grube. I znów 18 dni należą do trzustki. Ostatnie 72 dni to nerki. Łącznie 342 dni, a co z pozostałymi 23 dniami, bo jak wiemy rok ma 365 dni. Czy i w tym przypadku potrzeba innego kalendarzu? Jak się z tym uporać? PS.Zainteresowanych, którzy nie rozumieją o co pytam proszę o zgłoszenie mi tego, będę starał się rozprostować treść najlepiej jak potrafię.

To ja nie bede przeklejac tego co napisalam wczesniej :) mam nadzijee ze przeczytales. A teraz pytanie - o co CI dokladnie chodzi? Tzn co chcesz wyliczyc?

Gość TheSiłacz
Podziękowałem za książkę, też nie będę tego przyklejał :) Poskładam i napiszę o co mi chodzi

Gość TheSiłacz
Mając przed sobą kalendarz 365 dniowy, nie zdołam wyliczyć dokładnie kiedy zaczyna się początek cyklu księżycowego, kiedy jest pierwsza faza, druga, trzecia i czwarta. Jeżeli by spojrzeć na fakt, że miesiąc księżycowy trwa średnio 29 dni 12 godz. 44 min 3 s , a miesiąc w naszym kalendarzu to średnio 30dni z kawałkiem, jak mam się uporać z wyliczeniem dokładnie, kiedy ma miejsce pierwsza faza itd. Kurde nie wiem czy zrozumiesz ale pisalem to patrząc się ze ślinką na języku w jedzonko jakie sobie przygotowałem, może zjem i wyjaśnie pod warunkiem, że czegos nie rozumiesz

NO wlasnie w tej ksiazce dokladnie opisuja, jakie rozne podejscia stosowano, zeby to wyrownac. Bo nie jest rowno, nie da sie, jak slusznie wyliczyles. Jedni wyrzucaja 5 dni poza nawias (bodajze w Chinach, ale nie dam sobie reki uciac) inni (jak my dodaja rok przestepny co jakis czas, stad tez byla np zmiana kalendarza z julianskiego na gregorianski - bo nagle sie zorientowali ze jest cos o dwa tyg przesuniety wzgledem faz ksiezyca...

A z tego co wiem do wyliczania kiedy ktora faza ksiezyca sa tablice - czy w naszych czasach programy komputerowe, ktore licza to niezaleznie od kalendarza, tylko od cykli ksiezyca wlasnie (poprzednich). A jak siedzisz sobie w domu i myslisz - to jaka jest teraz faza ksiezyca to masz dwa wyjscia - wyjrzec przez okno - a jak chcesz dokladniej, to udac sie do tablic/komputera wlasnie

W iem ze sa kalendarzyki kieszonkowe, w ktorych wlasnie fazy ksiezyca sa zaznaczone dla ciekawskich, a w UK np mozna kupic/dostac tablice plywow morskich - tez nieregularne, cykl cos okolo 6.5 godziny - wiec zmiany dobowe + zmiany roczne. Nosisz ze soba taka ksiazeczke, i patrzysz, kiedy warto jechac nad morze. Albo o ktorej wstaje slonce...

Gość TheSiłacz
http://www.czary.pl/kalendarzksiezycowy/kalendarz_08_2006.php http://www.calendar.sk/moonphase-pl.php http://www.moonphaseinfo.com/ http://astronomia.gery.pl/datownik/fazy_ksiezyca.php To są linki do kalendarzy, nigdy w nie się nie zagłębiałem, ale teraz to zrobiłem to chyba mam swoją odpowiedź na pierwsze zadane w tym topicu pytanie. Tylko jest jeszcze "ale" - co to jest "nów" , "pierwsza kwadra" , "pełnia" , "trzecia kwadra" , wydaje mi się, że fazy księżyca, ale która z tych to pierwsza, która druga itd

Gość TheSiłacz
Może to jest zboczenie, że tak się szczegółów czepiam, a jednak to nie są takie do końca detale na jakie wyglądają, a raczej najważniejsze kwestie. Swoją drogą na temat, leciał kiedyś na Discovery program o wpływie "czasu biologicznego" na człowieka, może ktoś wie, gdzie go dorwę, bo myślę, że sporo mi wyjaśni :)

jak dla mnie; pierwsza kwadra od nowiu -czyli nie ma ksiezyca,do polksiezyca, i teraz nie pamietam, czy ma ksztalt C czy D wtedy, druga od polowki do pelni, trzecia od pelni do polowki - tej drugiej, czyli D lub C, ostatnia kwadra od polowki do nowiu. Pelnia i now to sa punkty (zero - pelna tarcza). Ale moge sie mylic ;) A co Cie naszlo na biorytmy? Zaciekawienie chwilowe czy dluzsza fascynacja?

Gość TheSiłacz
To drugie, długo zbierałem o tym wiedzę, jestem bliżej niż dalej :)

Gość TheSiłacz
Ciężki temat, ech

Gość TheSiłacz
Jedyne co mnie w nim fascynuje to konkrety, wątki, które pojmuje :)

Gość TheSiłacz
Rzeczywiście fascynujący, topic aż tętni życiem :D