Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Manuala

Czy są na kafe KREWNIACY? Mam kilka pytań

Polecane posty

Gość ano......
oddawalam i jeszcze zamierzam, coz tam?

Są... krewniaczka z przeszłością... Teraz mam znowu dłuugą przerwę :(

Gość Manuala
moja kumpela oddała wczoraj krew i tak mnie tym "zaraziła" że i ja postanowiłam oddać. Jest tylko jeden problem: waga. Podobno trzeba ważyć minimum 50 kilo. Czy jest to zawsze przestrzegane? Ja mam bardzo drobną budowę ciała, jestem niska (154 cm) i ważę 47 kilo, a mam 25 lat. Czy to znaczy że nie wezmą odemnie krwi? Mogę być dawcą?

Gość ano......
ech... no i nie moge Ci pomoc:( bedziesz musiala tam zapytac, w stacji kwiodawstwa. bo ja waze wiecej i nikt sie nie rzucal:P ale skoro sa takie normy to pewnie trzeba ich przestrzegac, mozesz sciemnic w ankiecie, ale potem i tak lekarz wazy podczas badania. a to przeciez dla Twojego dobra. ale nie wiem na pewno, musisz tam zapytac. agatus wiesz?

Gość Manuala
ano a ty jesteś kobietą czy facetem? bo mam jescze inne pytanko, bardziej kobiece...

Wątpie żeby Ci pozwolili. Zazwyczaj ważą i jak mniej niż 50 kg to nie oddajesz. Przykro mi.

Gość Manuala
No ale ja mam taką budowę ciała, jestem niska, drobniutka i NIGDY nie ważyłam nawet 50 kilo. Czuję się zdrowo i jeśli badania krwi będą w porządku, w normie, to może się uda, co? Przecież to tylko jakieś 3 kilo mniej niż wymagają. A czy zawsze ważą? Czy wystarczy tylko podanie wagi w tej ankiecie?

Jesli to pierwszy raz to waża zawsze. A przynajmniej powinni. Ale jak nie pójdziesz to sie nie przekonasz :)...Buty duże ubierz:) A to drugie pytanie?

Gość Manuala
a dlaczego duże buty? o co chodzi?? tak to będzie mój pierwszy raz.... a drugie pytanko to: czy badanie ginekologiczne w dniu oddania krwi nie będzie przeciwwskazaniem?

Buty--> bedziesz cięzsza :) (żart) Badanie ginekologiczne nie jest przeszkodą. Nie wolno oddawac jak sie ma okres albo jak sie miało transfuzje itp, zresztą wszystko przeczytasz jak bedziesz kwestionariusz wypełniac a lekarza (lekarki) sie o wszystko dopytasz. Spokojnie idz w tygodniu (dostaniesz sniadanko i kawę co ciśnienie podniesie) i wszystko bedzie OK. A jak za mało wazysz to trudno...nic na to nie poradzisz.

Gość Manuala
trochę się biję, ale chyba pójdę jak mi się skończy okres. A co robi się najpierw? Wypełnia ankietę i co potem? Najpierw pobierają krew do badania i z wynikami idzie się do lekarza czy najpierw idzie się do lekarza i dopiero po rozmowie z lekarzem robi się badania, czy jak to jest? Bo nie dopytałam koleżanki.

Po pierwsze idziesz do \"rejestracji\"-okienko a wnim babka która Ci da paiery. Wypełniasz ankietke kwestionariusz a w nim pytania np: a) czy i kiedy robila Pani tatuaż? b) czy i kiedy przekłuwała pani ucho lub inną częsc ciała? c) czy byla Pani w ciąży i poroniła? itp a także a) czy ktoś z rodziny (najbliższej) chorował na :.... Z tą ankietką wchodzisz na pierwsze badanie (pobierają troszke krwi z żyły lub z palca i robią analize. Idziesz na sniadanko i kawe i czekasz az wezwie Cie lekarz. Badanie lekarskie jesli wyniki są OK. Ruszasz oddac krew. Na takim fajnym wyrku (wygodne-poprosze takie do domu przed telewizorek) oddajesz krew nie dłużej niż 8 minut (450 mililitrów). potem musisz polezeć, posiedziec i wogóle...i dopiero mozesz isc Dostajesz jeszcze herbatkę i czekolady (duzo ) :) To tak w telegraficznym skrócie:)

Gość Manuala
aha, wielkie dzięki za pomoc. Jak nie ztchórzę do poniedziałku to pójdę. Trzymajcie za mnie kciuki. czy jak będę miała jeszcze jakieś wątpliwości czy pytania to mogę z Wami pogadać? Pomaga mi to. bardziej niż rozmowa z koleżanką.

Gość podrazniona
a alergicy nie moga oddawac krwi ??? czy tylko wtedy jak sie bierze leki na alergie??

Gość Krolica
To chyba zalezy jakie leki bierzesz (ich składu)...tam w ankiecie jest miejsce zeby wpisać czy jestes pod stałą opieką jakiegoś lekarza i czy stale przyjmujesz jakies leki. jest też pytanie czy ostatnio przyjmowałąs jakies leki, jakie i kiedy. Potem ewentualnie w trakcie badania lekarskiego Ci powie lekarz (lekarka) czy możesz oddać biorąc te tabletki.

Gość hiipppe
do manuala - ja oddawalam krew, choc waze 47 (w porywach 48) kg. wyniki badan mialam bardzo dobre. wahali sie, ale puscili - bardzo sie o mnie tam troszczyli, czy oby wszystko przebiega ok, czy nie slabne. i bylo OK ;) oddalam pelna jednostke. co prawda mialam pozniej przez tydzien lekkie zaburzenie elektrolitowe (bol lydek), ale pojadlam magnezu z potasem i przeszlo :) sprobuj ich przekonac :) beda duze szanse, jak wyniki beda bardzo dobre. moze uda ci sie ewentualnie oddac mniej krwi? pozdrawiam i powodzonka zycze!

Gość newew
ja jak ważyłam 48kg i chciałam oddać krew dla taty, to ode mnie nie pobrali. Musi być powyżej 50kg (ważyli mnie)

Gość hiipppe
nie wszedzie MUSI - jak widac na moim przykladzie... nie wiem, czy to dobrze do konca. ja jestem szczesliwa, ze moge oddawac krew.

Czy krew mogą oddawać tylko osoby pełnoletnie? tak bym chciała już teraz komuś pomóc (mam 15 lat)

Gość Halinka Boguszewska
W ankiecie jest pytanie o leki które ostatnio przyjmowałam, w ciągu 2 tygodni. Czy np. tabletki od bólu głowy też trzeba wpisywać? Albo przeciwbólowe takie jak Surgam? Jak miałam okres w zeszłym tygodniu to takie brałam.

Halinka--> przeciwbolowych nie trzeba wpisywać bo to nie jest takie ważne, chodzi przedewszystkim o antybiotyki i inne leki przyjmowane przez pewien czas a nie jednorazowo. Oraz o bardzo silne leki które długo mogą jeszcze pozostawać we krwi.