Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co to jest owulacja

co to jest owulacja

Polecane posty

Gość co to jest owulacja

Gość co to jest owulacja
a ja mam 14 lat i nie wiem

Gość no jak masz

Gość owulacjaa
Owulacja Proces wydalenia dojrzałej komórki jajowej z pęcherzyka Graafa nazywany owulacją (jajeczkowaniem) występuje zwykle w 12-15 dniu cyklu miesiączkowego kobiety i jest podstawą zdolności do zajścia w ciążę. Zjawisko to współwystępuje z wieloma fenomenami, których poznanie umożliwia pełniejszą adaptację do partnerstwa heteroseksualnego. Dla niemal 20% kobiet jest to okres najwyższego poziomu potrzeb seksualnych, co związane jest z tym, że z jednej strony częściej wyrażają zgodę na inicjowanie współżycia seksualnego, a z drugiej strony są w tym okresie bardziej chętne do jego urozmaiceń: wprowadzania nowych pozycji, czy pieszczot. Wahania poziomu potrzeb seksualnych u kobiet w okresie jajeczkowania nie są jednak tak jednoznaczne, ponieważ około 11% kobiet obserwuje u siebie spadek zainteresowania seksem. Owulacja związana jest też ze wzrostem wydzieliny w pochwie, zwanej śluzem płodnym. Ułatwia to zarówno wprowadzenie członka do pochwy, jak i sam kontakt seksualny, szczególnie tym kobietą, u których występuje słabe nawilżenie ścian pochwy pod wpływem podniecenia seksualnego. Niektóre kobiety w okresie owulacji wydzileją feromony, czyli wonne substancje pobudzające seksualnie. Sprawiają one, że kontakt seksualny jest związany ze znacznym wzrostem pożądania i pobudzenia seksualnego mężczyzny oraz przyspieszeniem jego podniecenia i orgazmu. Jednym słowem natura tak to wszystko ułożyła, żeby seks był dla człowieka atrakcyjny wtedy, kiedy mogą pojawić się jej owoce.

Widze ze nikt Ci tu nie pomoże...:/ Owulacja to uwolnienie w organizmie kobiety komorki gorowej do zapłodnienia. Owulacja następuje około 14 dni przed okresem i w jej okolicach jest największa mozliwosc na zajście w ciaze. To tak w skrócie jesli chcesz wiecej informacji wpisz w google \"owulacja\"

Gość no jak masz
14 lat to ja ci powiem.między jedną miesiączką a drugą jest jakieś 28 dni i mniej więcej 14 dnia jest owulacja czyli moment w którym kobieta może zajść w ciążę.jajniki wytwarzają komórki rozrodcze -jaja i jak są dojrzałe to wydalają je do jajowodu.nazywa się to jajeczkowanie.czyli owulacja inaczej.ja mam nadzieję,że pytasz z ciekawości.