Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa_2

jak to jest z przyjmowaniem pierwszej tabletki?

Polecane posty

Gość ciekawa_2

witam! może tutaj znajdę odpowiedź na moje pytanie... mianowicie na ulotkach dołączonych do tabletek antykoncepcyjnych piszą przeważnie coś takiego: pierwszą tabletkę należy przyjąć 1 dnia cyklu, ewentualnie od 2 do 5 ale wtedy trzeba się dodatkowo zabezpieczać przez pierwszy tydzień. nigdzie natomiast nie jest napisane jak postępować, gdy pierwszą tabletkę przyjmie się jeszcze PRZED pierwszym dniem nowego cyklu. a taka sytuacja mnie bardzo interesuje z tego względu, że u mnie bardzo ciężko ten pierwszy dzień rozpoznać, mam problemy hormonalne i nie mogę rozróżnić plamienia od okresu. tabletkę wzięłam w momencie, kiedy zaczęło się plamienie, ale czy to już mam liczyć jako 1 dzien cyklu? jeżeli nie, to oznacza, że wzięłam tą tabletkę jeszcze przed tym pierwszym dniem. podejrzewam, że w takim wypadku z zabezpieczeniem może być problem podczas pierwszego opakowania tabletek, ale czy ktoś może mi powiedzieć, czy przy drugim opakowaniu mogę już zaufać tabletkom?

pzy drugim raczej juz tak.. a ile trwa u Ciebie okres??? moze te plamienia to też okres tyle ze skąpy??

Gość ciekawa_2
sama nie wiem, może to okres, a może nie... różnie bywa z długością tych plamień. a tabletkę przecież kiedyś wziąć musiałam, teraz się tylko zastanawiam czy jestem faktycznie zabezpieczona;/

Gość ciekawa_2
podnoszę czy ktoś coś wie na ten temat?

moze tak albo siak.. ja radze abys poszla do lekarza i powiedz o problemie ona najlepiej Ci odpowie. pozdrawiem :)

Gość ciekawa_2
gdybym mogła iść do lekarza to bym tu raczej nikogo o to nie pytała. nie wszyscy jednak mają na to czas i pieniądze.

przeciez nie musisz isc prywatnie... a nikt tu nie da Ci gwarancji.. czas??? jezeli sie chce to sie znajdzie .. naprawde

Gość ivvela
Przez pierwszy miesiąc używaj dodatkowego zabezpieczenia np prezerwatywy i problem z głowy, od następnego cyklu już jesteś chroniona przed ciążą.

Gość ciekawa_2
poza tym nie szukam odpowiedzi na to, czy to był już okres czy nie, może po prostu ktoś wie jak jest z zabezpieczeniem jak się tabletkę weźmie za WCZEŚNIE?

Gość ciekawa_2
AsiK87:państwowo nie mogę iść, bo pracuje w godzinach, w których przyjmuje lekarz i to na dodatek poza miejscem zamieszkania. pierwszy urlop dopiero we wrześniu, a to już będzie nieaktualny problem. ivvela: thnx za radę:)

Gość ciekawa_2
ogólnie to różnie, ale w okolicach 10 dni

to troszke dlugo ale dobrze ze wzielas w 1 dniu plamienia.. to w takim razie zabezpiecz sie dodatkowo wystarcza globulki .. a okres przy drugim opakowaniu powinienen Ci sie uregulowac..

Gość ciekawa_2
dzięki wam bardzo za pomoc, właśnie to mnie głównie martwiło, czy drugie opakowanie już będzie działać jak należy i widzę, że tak:)

Nie ma za co :) w sumie kto pyta nie błądzi pozdrawiam papatki :)