Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość huver

strach przed ginekologiem

Polecane posty

Gość huver

mam 17 lat i niesamowicie bolesne miesiączki na które nic nie pomaga. musze isc chyba do gonekologa ale strasznie sie boje tego pierwszego razu:( co robić?

Gość jenyyyy
nie boj sie. pomysl ze wszystkie kobiety przechodza ten pierwszy raz. dasz rade, nie jest tak zle :)

Gość huver
a jak to się odbywa? :(

Gość powiedz
u mnie bylo ok ale poprostu bylam pozytywnie nastawiona

wiesz napewno kazda z nas miala schize przed pierwsza wizyta u ginekologa ale naprawde nie masz sie czego bac poprostu idz zobaczysz ze po pierwszej wizycie bedziesz sie smiala z tego ze sie wczesniej balas

Przygotowanie do wizyty Należy dowiedzieć się, jakie choroby zakaźne przechodziło się w dzieciństwie. Zapisać datę rozpoczęcia pierwszej i ostatniej miesiączki, zabrać kalendarzyk miesiączki.. Najlepszym terminem do badania kontrolnego jest czas między dwoma krwawieniami - brzuch jest wtedy najbardziej rozluźniony. Badanie na krótko przed okresem jest często bardziej nieprzyjemne, a z kolei w czasie menstruacji lekarz nie może dokładnie ocenić stanu szyjki macicy lub błony śluzowej w pochwie. Odpowiednim strojem na ten dzień będzie dłuższa podkoszulka lub pulower, ponieważ od miejsca, gdzie się rozbiera do badania trzeba przejść do fotela ginekologicznego. Przebieg badania Po rozmowie, na którą podczas pierwszej wizyty lekarz powinien przeznaczyć na nią wystarczająco dużo czasu, należy położyć się na fotelu ginekologicznym i umieścić nogi w odpowiednich uchwytach. Typowe badania ginekologiczne - zewnętrzne badanie jamy brzusznej -badając powłoki brzuszne można stwierdzić ewentualne anomalie w budowie organów wewnętrznych. - wewnętrzne badanie przez pochwę - lekarz wprowadza 2 palce do pochwy, drugą rękę kładzie na brzuchu badając pochwę, ujście macicy i macicę. - badanie za pomocą wziernika - wziernik jest rurką przez którą lekarz może zbadać wnętrze pochwy. W przypadku dziewczyn z nienaruszoną błoną dziewiczą używa się szczególnie małego instrumentu, którym operuje się bardzo ostrożnie lub nie bada się. - badania dodatkowe - przy upławach konieczny jest wymaz, przy zaburzeniach cyklu badanie krwi dla określenia poziomu hormonów; ewentualnie badanie piersi. Nie taki diabeł straszny jak go maluja ;)

Do badań to jeszcze to : - wymaz - lekarz może zrobić wymaz, tzn. pobrać małą próbkę śluzu z ujścia macicy, na jego podstawie można pod mikroskopem stwierdzić zmiany tkankowe. Kobiety po 25 roku życia powinny go robić regularnie co rok. - badanie przez odbyt - kobiety, które nie współżyły bada się przez odbyt.

Jakoś ja nie współżyłam i byłam badana przez pochwę, a nie przez odbyt... A co do opisania?? Poprostu badanie mnie tak bolało, że aż się popłakałam... Tzn w pierwszym momencie, gdy lekarka zaczeła mnie badać... Za drugim razem tez bolało, ale to dlatego, że miałam jakiś tam przerost błony, czy coś takiego... Za następnym już nie bolało...

Gość hmmm ja mialam
tez przez pochwe mimo ze dziewica jestem i nic mnie nie bolalo :/ ale pozniej jak robil badanie cytologiczne to myslalam ze ten wziernik mu wsadze w dupe , bol jak cholera