Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olka80

Pomidorki koktajlowe - HELP

Polecane posty

Gość Olka80

Witam Was serdecznie! W tym roku posadziłam pierwszy raz na działce pomidorki koktajlowe. Wyjątkowo obficie obrodziły i po każdym wypadzie na działkę zbieram prawie całe wiaderko pomidorów. Problem w tym, że nie wiem co z nimi zrobić, a szkodza wyrzucać. Czy znacie jakieś dobre przepisy z ich wykorzystaniem? Czy nadają się one do zrobienia jakichś dobrych sosów (np. do spaghetti)? Z góry dziękuję za odpowiedź! Pozdrówka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hej ja też szukam ciekawego przepisu, najlepiej na jakieś konserwowanie, żeby można się potem było znajomym pochwalic wyciągając taki słoiczek:) Nie chciałabym przerabiac ich ma bezkształtną masę. Może w occie czy w oleju? Ale jak i do czego to potem jeśc?🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koninianka
skoro masz takie plony to czemu ich nie jesz??? ja je uwielbiam chociaz w tym roku mi nie rosna.. sa pyszne na kanapki (przekrojone na pol) i wogole do wszystkiego.. a przedewszystkim zdrowe bo sama je uhodowalas smacznego p.s. nie wyrzucaj ich ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Olka80
Hehe, jemy je i na surowo i do kanapek, ale ile można... Zaczyna się nudzić :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość otl
My jemy przez caly rok na surowo do wszystkiego poza tym:do codziennej salaty obiadowej:rzeczone pomidorki,liscie roznych salat,szpinaku,plastry ogorka,kawalki papryk,rzodkiewek,moze troche szczypioru i do tego vinagrette albo inny dressing mozna dac troche wiorek parmezanu na wierzch jak masz w lodowce.Mozesz zrobic szaszlyki z tymi pomidorkami albo salatke grecka,albo makaron rozne wariacje i te pomidorki na pol i dodac na surowo albo prawie surowo.Sa pyszne slodsze od duzych pomidorow.Super do pogryzania z serami zamiast winogron.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja właśnie zrobiłam sałatkę z zielonych pomidorków koktajlowych - też nie przejadamy wszystkiego co produkują te krzaki, więc pozrywałam wszystkie \"zapalone\" i zielone, ale mające odpowiednią już wielkośc. Pokrojone na połówki lub na trzy, cebula w grubą kostkę i dalej jak w przepisach. Już ślicznie wyglądają! :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spoko facet
A dlaczego nie wykorzystać tych pomidorków zgodnie z przeznaczeniem, tzn. do drinków i kotajli ? :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lecho
Ja tez posadziłem w tym roku te fajne pomidorki. Obrodziły że hej. Własnie chce sobie zrobiś śniadanie bo przyniosłem około 1kg no i szukam przepisu , ale na sniadanie. Jadłem je kilka razy z oliwą z oliwek , piepszem solą (norma) i wiekszą ilościa bazyli świeżej smaczne , ale ile można. No więc szukam dalej. Hej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na śniadanie to można je do jajecznicy wrzucić pokrojone na połówki. Albo do omletu. Albo zrobić sałatkę z mozarellą i bazylią. Albo inna sałatka: jajka na twardo w dużą kostkę, pomidorki na połówki, trochę pokrojonej cebuli, trochę ogórka i wszystko wymieszać z majonezem. Bardzo sycąca

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xxxyyyzzz
Zielone (niedojrzałe) można umyć, przekroić na pół, władować do słoików i zalać marynatą jak do grzybów, pikli, papryki itp. - woda, ocet, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca. Są pyszne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×