Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiedząca 231

Jak to jest z monetami 2 zł, wszyscy o nie pytają u nas w sklepie, co się z

Polecane posty

Gość niewiedząca 231

nimi potem robi?, Przychodzi taki pan i non stop je zamienia, 2 zł, na te duże jakby złote

Gość ooooooooooooo
K O L E K C J O N U J E

Gość Ja to się zastanawiam co się
dzieje z drobnymi pieniędzmi na początku miesiąca ja też pracuje w sklepie i zawsze na początku miesiąca wszyscy płacą stówami lub pięćdziesiątkami i nikt kompletnie nikt nie ma innych nominałów Gdzie podziewająsię te niższe nominały w tym czasie??? Znikają z gospodarki??? I jak to się dzieje ze w połowie miesiąca są już spowrotem???

Gość mam taką teorię
w ciągu miesiąca ludzie wydają pensję i mają tylko to, co dostali z banku, czyli banknoty o wysokich nominałach. resztę, którą otrzymują od sprzedawców w ciągu miesiąca zamieniają na przedmioty, które kupują. ogólnie wypłukują się do ostatniego grosza. potem znowu dostają pensję w banknotach. handlarze za pieniądze, które otrzymali w poprzednim miesiącu wydają resztę, potem znowu dostają te drobniaki, kupują towar, płacą podatki, rachunki itd. większość w końcu trafia do banków. większość placówek handlowych na początku miesiąca przygotowuje się do wydawania i zamienia w bankach banknoty na bilon.