Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bieły

Co sądzicie o Białorusi??

Polecane posty

Gość Bieły

o jej mieszkańcach jak i samym kraju??? :)

Gość fajny kraj
byłem w Mińsku,miasto zadbane i czyste,ludzie szczesliwi i dobrze ubrani,na ulicach dobre samochody i autbusy i nie czuć takiej złej,niechetnej atmosfery jak w warszawie,wogóle Warszawa przy Mińsku to brud i smród :(

Szczerze mowiac nic, tyle wiem, co z gazet, mam za to jednego kolege Bialorusina i jest super! :D

Gość Optymistka
Kolego, byłeś w Mińsku, ale to nie znaczy, że masz na co dzień kontakt z Białorusią. Ja jestem w temacie więc mogę Ci powiedzieć jak to wygląda. Białoruś jako kraj żyje niestety pod dyktando Łukaszenki i nic się w tej kwestii nie zmieni. Choć mieszkańcy tego kraju nie są zacofani pod wieloma względami , system demokracji pozostawia wiele do życzenia. Łukaszenko robi co chce i wszyscy muszą się z tym zgadzać, a jeśli ktoś jest przeciw, zostaje, delikatnie mówiąc, usunięty, a w najlepszym przypadku musi mieszkać w lasach, na daczy, gdzie nikt go nie znajdzie. Choć szanse nikłe. Moim zdaniem Białoruś długo jeszcze nie wyjdzie ze swojego stanu - Ukraina wychodzi, Rosja jest w rozkwicie, Białorusinom pozostaje czekać na śmierć Łukaszenki i dopiero wtedy można zacząć obalać jego dyktaturę. Co do obywateli, to ludzie bardzo sympatyczni, otwarci i szczerzy. Nie mogę im nic zarzucić, poza przodkami moich znajomych, którzy wybrali to, co wybrali.

Gość mnie tylko wkurza ze polski
hojny rzad zafundowal tamtejszym studenciakom stypendia u nas

mnie tylko wkurza pisze: \"... polski hojny rzad zafundowal tamtejszym studenciakom stypendia u nas\" Twój powyzszy wpis świadczy tylko o tym że jesteś idiotą, niestety :o

trwanik ---> kto ci dal prawo obrażania mojej osoby??????? ignorantko :P

Ignoranko ? Sam jesteś skończonym ignorantem - a to i tak jest jeszcze lekkie okreslenie na Twój stan umysłowy. Inwestycja w studentów z ościennego kraju to najlepszy interes jaki Polska może zrobić. Ci ludzie bedą w przyszłosci po obaleniu dyktatury kwiatem inteligencji tego kraju, to oni będą wpływać na jego politykę wobec sąsiadów w tym Polski. Kształcenie tej białoruskiej młodziezy to inwestycja w przyszłe dobre stosunki między naszymi krajami, to szansa na zaszepienie im sympatii do naszego kraju którą oni poniosą do siebie jak u nas się już wykształcą. Jest to tak proste że doprawdy nie rozumiem jak ktoś może tego nie pojmować albo wręcz być temu przeciw - jak to indywiduum z którym mam ten dyskomfort dyskutować :o

jestes wyjatkowo przekonana o wyższosci swego zdania nad innymi :o widze, ze po okresie ciszy nastąpił twój comeback, wzbudzalas i nadal wzbudzasz kontrowersje proponuje obniżyć czesne polskim studentom, bo za 8 tys rocznie UW nie spełnia w żaden sposób naszych oczekiwań.... bo oki co ta pomoc leci z kieszeni studentów POLSKICH a na przyszłość radzę tobie przyswoić więcej szacunku dla osób zabierających tu głos, nie życzę sobie, żeby ktoś taki nazywał mnie "tym indywiduum" sensowna odpowiedź/riposta może byc pozbawiona epitetów na inną osobę, pamiętaj o tym

Obniżyć czesne? jak cię na UW nie stać to idź tam, gdzie taniej! Jak szkoda Ci kasy na te uczelnie, to idź gdzie indziej. A w ogóle, to na dzienne mozna było iść. No chyba, że drzwi od szkoły Ci zamykali :P

Ale miałem na temat odpowiedzieć... Nie będę się tu rozwodził nad rządami Łukaszenki, ani systemie politycznym na Białorusi. Przede wszystkim cenię kulturę białoruską. Ukraińską zresztą też. Ech te wschodnie dusze. Ludzie tam otwarci, ciekawi serdeczni... Reszta w stopce (chociaż nikt dokładnie nie wie, czy to pieśń białoruska, ukraińska, czy chachłacka :)

Gość ludzie bardzo sympatyczni
mam tam rodzinę - Polacy, którzy zostali po wojnie. Nie bylo im tam lekko z polskoscia, ale zostawiec wszytko, z czym sie jest zwiazanym sentymentem tez nie jest latwo. Trawnik pozdrwaiam, logicznie mysli.

mam tam rodzinę - Polacy, którzy zostali po wojnie. Nie bylo im tam lekko z polskoscia, ale zostawiec wszytko, z czym sie jest zwiazanym sentymentem tez nie jest latwo. Trawnik pozdrwaiam, logicznie mysli.

Ukrainska i chochlacka to wlasciwie to samo :) - moskale (rosjanie) to kacapy, a ukraincy to chochly :) Grunt, ze sens tej zwrotki jest zrozumialy dla wszystkich :D:D:D

Powiem Wam tak - jeszcze a propos obdarowywania wykształceniem u nas białoruskich studentów - mnie kiedyś jeden z krajów sąsiednich, konkretnie Niemcy też obdarował. Pojechałam tam biedna jak mysz kościelna w nadzieji na odmianę swego losu. Niemcy nie tylko zapewnili mi dach nad głową ale też pomogli mi znaleźć pracę i dobrze za nią płacili przymykając oczy na moje poczatkowe niewyrobienie w zawodzie jaki tam wykonywałam. Zyskałam u nich nie tylko materialnie, mentalnie ale także przyswoiłam sobie know-how które pozwoliłó mi potem rozwinąć skrzydła w kraju. Dziś mieszkając w Polsce w której z uwagi na historię i mentalnosć Niemcy nie mają dobrej opinii - jestem germanofilem. Uwielbiam Niemcy i mieszkańców kraju nad Renem. Walczę też z negatywnymi stereotypami jakie na temat Niemiec i Niemców stale są obecne pośrod moich rodaków. To samo będzie z tymi Białorusinami których teraz przygarniamy. Oni mimo woli staną się polonofilami i to nabyte u nas przekonanie że Polska to przyjaciel powioza do siebie na Białoruś. Inwestując w sumie niewielkie sumy - hodujemy sobie wiernych i oddanych przyjaciół za granicą . Lepszej polityki nie można prowadzić

Powiem Wam tak - jeszcze a propos obdarowywania wykształceniem u nas białoruskich studentów - mnie kiedyś jeden z krajów sąsiednich, konkretnie Niemcy też obdarował. Pojechałam tam biedna jak mysz kościelna w nadzieji na odmianę swego losu. Niemcy nie tylko zapewnili mi dach nad głową ale też pomogli mi znaleźć pracę i dobrze za nią płacili przymykając oczy na moje poczatkowe niewyrobienie w zawodzie jaki tam wykonywałam. Zyskałam u nich nie tylko materialnie, mentalnie ale także przyswoiłam sobie know-how które pozwoliłó mi potem rozwinąć skrzydła w kraju. Dziś mieszkając w Polsce w której z uwagi na historię i mentalnosć Niemcy nie mają dobrej opinii - jestem germanofilem. Uwielbiam Niemcy i mieszkańców kraju nad Renem. Walczę też z negatywnymi stereotypami jakie na temat Niemiec i Niemców stale są obecne pośrod moich rodaków. To samo będzie z tymi Białorusinami których teraz przygarniamy. Oni mimo woli staną się polonofilami i to nabyte u nas przekonanie że Polska to przyjaciel powioza do siebie na Białoruś. Inwestując w sumie niewielkie sumy - hodujemy sobie wiernych i oddanych przyjaciół za granicą . Lepszej polityki nie można prowadzić

Gość Bieły
optymistka>>>zamień rok obecny na 2010,Łukaszenke na Kaczynskich a Białoruś na Polske i wszystko się bedzie zgadzać :D Jak dla mnie mimo wielu zastrzeżen Łukaszenka obronił Białoruś przed rozkradnieciem przez róznych złodzieji i bandytów tak jak to miało miejsce w Rosji,Polsce,Litwie itp. Wogóle Polska jako kraj który ma tyle własnych problemów,nie potrafi zapewnić swoim obywatelom opieki zdrowotnej,normalnych dróg,opieki socjalnej itp. na poziomie państw cywilizowanych nie ma moralnego prawa pouczać Białoruskich władz. Czechom i Wegrom zyje sie lepiej a jakoś nie wtrącaja sie do innych i nie probują za pieniadze z waszyngtonu wprowadzać demokracji,zreszta czym takie wprowadzanie demokracji się kończy to widać po Ukrainie gdzie 2 lata temu po odtrabienu zwycięstwa pomarańczowej rewolucji i zwycieśtwie pomarańczowego zombie dzisiaj społeczeństwo całkowicie odrzuciło "pomarańczowe" władze i w zdecydowanej wiekszosci popiera obóz przeciwny,czyli tych ktorych 2 lata temu polskie media wyzywały od najgorszych,Ukraińcy odrzucili pomarańczowo-neoliberalną rewolucje polegająca na wysprzedazy i zrobienie z siebie jeszcze wiekszych dziadów a wybrali kierunek socjalny-prorosyjski,bo to własnie Rosja w najblizszych latach rozwinie się i to baaaardzo w przeciwieństwie do upadającej EU i zadłuzonych po uszy,znienawidzonych przez cały swiat Usa. Białorusinie lubią polakówi vice versa niestety to Polskie władze za pieniadze Usa chcą wciaz pokłucic oba państwa i narody w imię demokracji Kościelno-Liberalno-Kapitalistycznej,a zastanawiali się oni ze Białorusini moga po prostu nie chcieć takiej demokracji??Pomarańczowych snów :)

Gość Bieły
optymistka>>>zamień rok obecny na 2010,Łukaszenke na Kaczynskich a Białoruś na Polske i wszystko się bedzie zgadzać :D Jak dla mnie mimo wielu zastrzeżen Łukaszenka obronił Białoruś przed rozkradnieciem przez róznych złodzieji i bandytów tak jak to miało miejsce w Rosji,Polsce,Litwie itp. Wogóle Polska jako kraj który ma tyle własnych problemów,nie potrafi zapewnić swoim obywatelom opieki zdrowotnej,normalnych dróg,opieki socjalnej itp. na poziomie państw cywilizowanych nie ma moralnego prawa pouczać Białoruskich władz. Czechom i Wegrom zyje sie lepiej a jakoś nie wtrącaja sie do innych i nie probują za pieniadze z waszyngtonu wprowadzać demokracji,zreszta czym takie wprowadzanie demokracji się kończy to widać po Ukrainie gdzie 2 lata temu po odtrabienu zwycięstwa pomarańczowej rewolucji i zwycieśtwie pomarańczowego zombie dzisiaj społeczeństwo całkowicie odrzuciło "pomarańczowe" władze i w zdecydowanej wiekszosci popiera obóz przeciwny,czyli tych ktorych 2 lata temu polskie media wyzywały od najgorszych,Ukraińcy odrzucili pomarańczowo-neoliberalną rewolucje polegająca na wysprzedazy i zrobienie z siebie jeszcze wiekszych dziadów a wybrali kierunek socjalny-prorosyjski,bo to własnie Rosja w najblizszych latach rozwinie się i to baaaardzo w przeciwieństwie do upadającej EU i zadłuzonych po uszy,znienawidzonych przez cały swiat Usa. Białorusinie lubią polakówi vice versa niestety to Polskie władze za pieniadze Usa chcą wciaz pokłucic oba państwa i narody w imię demokracji Kościelno-Liberalno-Kapitalistycznej,a zastanawiali się oni ze Białorusini moga po prostu nie chcieć takiej demokracji??Pomarańczowych snów :)

Bieły pisze: \"...to własnie Rosja w najblizszych latach rozwinie się i to baaaardzo w przeciwieństwie do upadającej EU i zadłuzonych po uszy,znienawidzonych przez cały swiat Usa...\" Taaaaaaa - był już taki jeden pękaty o twarzy ziemniaczanej co też tak twierdził. Nazywał się Nikita Chruszczow i uważał że ZSRS produkując rakiety jak parówki i siejąc kukurydzę w tajdze na Syberii wkrótce prześcignie USA. Cóż po Chruszczowie i jego zapewnieniach pozostało tyle co po owych polach kukurydzianych nad Obem czy Leną. Podobnie będzie z twierdzeniami Biełego. Na szczęście.

Gość trawniku
:)

Gość Bieły
ta zadłuzone w bilionach$$ usa z szympansem jako prezydentem czeka świetlana przyszłość :D nie to co tą wredną Rosje która posiada wszystkie surowce świata i ma już kilkadziesiąt mld$ nadwyzki budżetowej :)

Gość niezaleznie od tego co
kto mysli na temat Bialorusi czy USA: Trawnik pisze logicznie, dobra polszczyzną a Bieły bełkocze. Nawet jakby Bieły mial racje, to sie tego nie da czytac - bez ladu i składu.

Gość też mi potęga
"Obecnie zadłużenie USA kształtuje się na poziomie 8 bln USD, co daje około 27 300 US D (86 000 PLN ) na mieszkańca tego kraju. Stanowi to 7,7 razy większą kwotę niż w Polsce. szczególnie dynamiczny wzrost zadłużenia odnotowujemy od ubiegłego roku, co było spowodowane dodatkowymi obciążeniami budżetowymi, związanymi z wojną w iraku, a także ostatnimi kataklizmami" dodając jeszcze notoryczne susze na południu tego kraju oraz ciagły najazd emigrantów z mexyku oraz spadek wartosci dulara to rzeczywiscie z nich jest teraz taki kolos jaki był z ZSRR w 86r. :D

Gość też mi potęga
tak,w polsce wystarczy ze ktos powie że usa jest super i juz mu wszyscy przyklaskują a kazda konkretna argumentacja przemawiająca za rosją jest uznawana jako bełkot,ot takie polskie katolickie piekiełko,fałsz i typowa dla tego zasciankowego kraju hipokryzja

Gość blumper
nie martw się,te wszystkie texty poparcia swoich tez pisze wylogowany trawnik na pomarańczowo :D

Gość niezaleznie od tego co
tak sie składa ,ze ze wzgledów sluzbowych znam bardzo dobrze oba kraje.I Wiem, o ile bardziej wygodne i normalne jest zycie w USA . Znam wielu Rosjan , którzy wyemigrowali do USA, a Amerykanina, ktory przeniósł sie na stale do Rosji ( nie mówie o czasowej pracy) - zadnego. Oni chyba wiedza cos o własnych krajach.... A mowiac bełkot milam na mysli sposób pisania, z błedami włącznie.

Gość Zdzich
Rosja ma nadwyzke budżetową tylko dzięki drogiej ropie. Nie wiem bieły pajacu skąd cie wytrzasneli ze tak sie zachwycasz Rosją. Co to za kraj, ktory nie szanuje wlasnych obywateli (tak było od zawsze, tradycje caratu i komuny). Pamietasz tragedię Kurska? Kłamstwa i brak zgody na pomoc z zachodu - w efekcie wszyscy marynarze zgineli. Ilu niewinnych ludzi wytruli gazem na Dubrowce? Po co wysyla sie 19-latków do Czeczenii na śmierc, gdzie ludzie chca po prostu być wolni? Ile setek tysięcy ludzi tam twoja kochana Rosja eksterminowała? To nie jest Irak, to Irak to potęgi razy 50 może 100, bo wymordowano połowe narodu. A teraz napisz, że to wszystko jest wspaniałe, bo uwielbiasz Rosje.

Gość do trawnika
niech sobie mysla ze sam sobie piszesz teksty poparcia, ja cie lubie i przynaj\mniej ty bedziesz wiedzic ,ze tak jest. A pamaranczowa na kafe jestem z zasady.

Gość Optymistka
Buraku, to piosenka ukraińska, studiuję ukrainistykę, więc możesz mi wierzyć. ;) Ktoś mówił coś o potędze USA? Przykro mi,ale nie mogę się zgodzić. Ten kto pisze \"też mi potęga\" ma rację. Nadto, nikt jak sądzę nie dostrzegł też możliwości i zasobów Ukrainy i Białorusi.