Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

BaTeRiA

Okulary-- please, zajrzyjcie.

Polecane posty

W środę robiłam badanie komputerowe wzroku. Wyszło, że na jedno oko mam refleks 200 a na drugie 90. Okulistka podejrzewała astygmatyzm. Kazała przyjść znowu. Byłam dzisiaj i zrobiła mi badanie na czytanie. Mam mieć okulary. Wada wzroku minimalna -0,25 na każde oko. Ale do sedna: jak okulistka zakładała mi co rusz inne szkiełka na te \"okulary specjalne\", to widziałam lepiej wlasnie z ćwiartkami. Zamówiłam już okulary u optyka - 200zeta. Tylko zastanawia mnie jedno: dlaczego, jak mierzę okulary mojej mamyz która ma taką samą wadę wzroku (tyle że na lewe oko), to nie widzę lepiej? Czyżbym niepotrzebnie zamówiła okulary u optyka, czy chodzi o to, że każde okulary dopasowuje się indywidualnie i z moimi okularami (będę je mieć za 2tyg.) będę widziała okey? Proszę o odpowiedź, bo boję się, że pieniądze pójdą w błoto.. :(

więc mama nie ma takiej samej wady, skoro ma na lewym oku inną wartość. to zmienia dużo. okulary są dopasowywane indywidualnie i nie martw się, te które zamówiłaś na pewno będą dobre.

dobrakawaniejestzla --> troche mnie pocieszylas tym pierwszym zdaniem (tyle ze ona ma na lewym -0,25 a na prawym 0.. ja mam na obu -0,25...) okulary są dopasowywane indywidualnie -- moja głupota... jak mogłam tego nie przyjąć od razu do zrozumienie? ehh... te nerwy;P dziękuję Ci bardzo:)

nie ma za co. :) sama noszę okulary na przemian z soczewkami kontaktowymi. i wiem jak było na początku u mnie, oswajanie się z myślą i czy na pewno okulary będą dobre. jeśli będziesz mieć jakieś pytania, albo zdecydujesz się na soczewki to pytaj spokojnie.

mam jeszcze kilka (ciemna jestem i nieobeznana, bo to pierwsze okulary): 1. czy sciereczki z mikrofibry, płyny do czyszczenia itp. moge kupić u optyka czy dostanę razem z okularami? 2. etui muszę dokupywać czy też dostanę? 3. ile czasu oczy przyzwyczajają się do okularów? 4. jeżeli, według okulistki, powinnam zakładać okulary do: czytania, oglądania TV, siedzenia przy komputerze i pisania to chyba nie muszę nosić ich cały dzień lub np. gdy idę na spacer? (powiedziała, że widzę dobrze, ale wadę trzeba skorygować...) z góry dziękuję:*

Witam :) Mam taką samą wadę jak Ty. Również mam okulary tylko do czytania, siedzenia przed kompem itd. Ściereczkę, płyn i futerał dostałam razem z okularami ale to sprawa optyka, chociaż praktycznie każdy teraz daje taki zestaw. Zawsze możesz to kupić u optyka. Ja okularów nie noszę cięgle. Zakładam je praktycznie tylko w pracy (pracuję przy komputerze) i czasem biorę do domu do telewizora. Różnica w widzeniu jest super :)

1. to wszystko zależy od optyka. ja musiałam kupic sama i raczej w większości przypadków tak jest. czasem w vision express - jeśli tam robiłaś mają promocje i dodają do okularów akcesoria. 2. etui tak j.w będziesz zapewne sama musiała kupić, optyk może dać Ci zniżkę na etui ale etui nie da. 3. zazwyczaj to już po 1-2 dniach. im częściej nosisz tym szybciej się przyzwyczaisz. 4. oczywiście że nie musisz ch nosić cały czas, ale im częściej będziesz nosić tym szybciej tą wadę skorygujesz. wzrok najczęściej psuje się w okresie dojrzewania, wzmożonego wzrostu i wieku szkolnego, ale przy tak małej wadzie i jeśli masz jeszcze \'naście\' lat to można to skorygować do zera. poproś okulistę żeby pokazał Ci ćwiczenia, bo same noszenie okularów nie wystarczy.

A ja dostałam wszystkie akcesoria bez żadnego ale i wiem że wszystkie optyki w moim mieście taki zestaw dają z okularami.

mam dopiero 15 lat, także przyszłość bez okularów nie jest tak bardzo wysunięta do sfery marzeń;) nie, nie robilam okularów w Vision Expess :( chciało mi się śmiać u optyka mierząć te wszystkie oprawki a jak wyszłam i dotarło do mnie, że nie jest nigdzie napisane ani powiedziane, że mi się poprawi to chciało mi się plakać. całe szczęście, że szybko się oczy przyzwyczajają... a co trzeba zrobić kiedy okulary (oprawki lub soczewki) są źle dobrane? Mam namyśli to czy się dopłaca do wymiany? Też pewnie zależy gdzie...?

jeśli optyk źle dobrał szkła to nie płacisz za wymianę.gdyby uwierały Cię oprawki to też nie płacisz, dopasowujesz je na miejscu u optyka. można powiedzieć, że to w ramach gwarancji jesli oczywiście robisz to u tego samego u którego okulary kupowałaś.

Gość jak to wszystkie bez żadnego

bywam złośliwy --> mam małą mgiełkę jak czytam, oglądam TV lub siedzę przy kompie... a z soczewkami 0,25 nie było mgiełki więc drogą dedukcji --> lepiej chyba wyleczyć małą mgiełkę niż wielką zaćmę, jaskrę czy tam h*j wi co... ;P

Gość /*/
a co ma wspolnego krotkowzrocznosc z zacma?moim zdaniem-podkreslam: mi sie tak wydaje, ze przy tak malej wadzie lepiej nie nosic okularow bo oczy sie rozleniwiaja i wada sie poglebi. nie ma co liczyc ze sie ja skoryguje poprzez noszenie okularow- to moze nastapic tylko dzieki laserowej korekcji wady. Ale okulista nie jestem, wiec glowy za to nie daje:)

no to dobrze ze TWOIM ZDANIEM ... nie wiesz na pewno - nie probuj przekonac innych. Przeczytalam dzisiaj ok150 artykulow medycznych na temat wad wzroku i jest napisane w kazdym: \"im wczesniej wykryta wada wzroku tym lepiej, poniewaz szybciej sie ja usunie\" oraz \"drobne wady wzroku takze nalezy korygowac\" amen.

Gość bakterioza
up up up

Gość ja i moja koleżanka
miałyśmy jednakową wadę, coś -1 dioptrii, ja kupilam okulary, ona powiedziala ze nie chce. po kilku latach: Teraz ja mam - 5,5 , jestem slepa bez szkieł, a ona ma -1,5 dioptrii i swietnie sobie radzi bez okularów, czasem mam wrażenie że one rozleniwiają oczy :p

Gość ja i moja koleżanka
takze przychylam się do zdania /*/

Gość ja i moja koleżanka
nic nie rozumiem, przecież okulary nie usuwają wady wzroku tylko korygują widzenie, zdejmujesz szkła i widzisz źle :( wada się nie cofnie, nie ma takiej możliwości

to jest tak, ze jak ktos ma tendencje do wady wzroku (genetyczne uwarunkowania, tryb zycia) to sobie go popsuje noszac okulary/ nie noszac. Moj kuzyn rozpoczal noszenie od wady minimalnej i nosi praktycznie caly czas, a zatrzymalo mu sie na ok -7 (jest ksiazkowym molem, z rodziny okularnikow). Ja np.od mniej wiecej podstawowki wiedzialam, ze mam wade wzroku (rodzice - okulary, ja p[odobnie jak kuzyn- zamilowanie do ksiazek), ale nie przyznawalam sie do tego rodzicom, tak ze chodzilam bez okularow- mimo ze powinnam -jakies 7 lat. W wieku lat 16 dochrapalam sie wady -6 - dopiero wtedy zaczelam nosic (caly czas), szkla kontaktowe, wczesniej przez ponad rok nosilam okulary- ale tylko w domu.

ja i moja kolezanka>>>>> Jesli masz wade tak mala jak autorka 0,25 to w sprzyjajaych okolicznosciach mozesz ja wyleczyc. Jednak krotkowzrocznosc sama w sobie jest praktycznie niemozliwa do skorygowania za pomoca samych okularow. Co innego dalekowzrocznosc.

Gość jak widze wasze rozterki
co do okularow i wad wzroku to plakac mi sie chce. wady nalezy korygowac, ale... majac wade np. -1 nalezy nosic szkla -0.5 lub co najwyzej - 0,75 dpi... czemu? bo oko musi pracowac. a jesli ma sie takie szkla jaka wade to oko sie rozleniwia i zczasem wada sie poglebia. skadto wiem? bo mam wade wrodzona - krotkowzrocznosc, i z okulistyka jestem bardzo zwiazana. a moja wada -20dpi nie powoduje tego, ze bez szkielek jestem slepa. rozczulacie sie nad soba panie i panowie

Gość ja i moja koleżanka
o matko, Kasiasek, duza wada jak na 16-latkę :( ale to wiadomo, że oczy najintensywniej psują się w okresie dojrzewania, wtedy należałoby przystopować tego mola książkowego, ale cóż zrobić, rozumiem, sama taka jestem :p Ponoć oczy psują się do coś 24 chyba roku życia czy 25, faktycznie, u mnie wtedy wada stanęła

u mnie wada stanela jakies dwa lata temu (czyli ok. 18 lat) i stoi (Bogu dzieki :D), w chwili obecnej nosze szkla kontaktowe -6,5 oba- choc jak wiadomo -moc szkiel jest zawsze nizsza niz okularow dla tej samej osoby.

ale mnie teraz przestarszyliscie wszyscy:/ w takim razie wedlug niektorych lepiej nie nosic okularow przy malej wadzie wzroku? bo sie oko rozleniwia tak...? a jak sie nie bedzie nosilo zeby sie oczy nie rozleniwily to przeciez istnieje mozliwosc ze wada sie poglebi prawda? i tak zle i tak nie dobrze... bede nosila te okulary wtedy kiedy beda konieczne...tzn w takich sytuacjach jak zalecila okulistka. zreszta spytam sie o te \"rozleniwione\" oczy. (pewnie taki sam mit jak z tym ze makaron tuczy...) ktos tu napisal cos o molu ksiazkowym - jestem kims takim;P i chyba od ksiazek zrypalam sobie TROSZKE wzrok:/ ale przynajmniej wzbogacilam wiedze xD szczescie w nieszczesciu;P

Gość gość
Ja tam ciesze sie z dobrych okularow, to wcale nie jest wstyd. Zwlaszcza jesli dobierze sie dobre oprawki, mozna wygladac fantastycznie. Polecam np www.galeriawidzenia.com , mozna tam znalezc naprawde fajny wybor.

Gość MilenaOpala
Też mam okulary z galeriawidzenia com i jestem mega zadowolona!Mają super jakość a do tego kupiłam je w świetnej cenie ;)