Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aru

Pierwszy lot samolotem - pytania

Polecane posty

Hej, w przyszłym tygodniu wylatuję do UK, w związku z czym mam parę pytań ;) czy przez bramkę na lotnisku przepuszczą mnie z paskiem z metalowymi elementami i w butach z takowymi? Czy będę musiała zdjąć? I czy stewardessy serwują jakieś drinki na pokładzie (mam cykora:o), a jeśli tak, to czy ich cena jest wliczona w bilet, czy płaci się osobno?

Gość bedziesz musiala zdjac
wszystko z siebie /kwestie bezpieczenstwa/:P

A jak wygląda obecnie kwestia zabierania na poklad samolotu komórki/laptopa/ogolnie elektroniki? Bo zdaje sie, ze w zwiazku z wydarzeniami sprzed paru dni, cos sie pozmienialo, ale nie jestem na biezaco.

buty tez :P

Dieselka, zobacz tu - http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=711&w=46720723 Z elektroniki zabieram komórkę i odtwarzacz mp3, i nie wiem, czy mi tylko prześwietlą na lotnisku, czy będę musiała schować do bagażu rejestrowanego... :o

E tam, przez bramkę mogę przejść w skarpetkach, jakos przeżyję ;) Tak tylko pytam. Te obostrzenia mnie martwią :o

11.08.2006 Polskie Linie Lotnicze LOT informują, że w dniu dzisiejszym Urząd Lotnictwa Cywilnego wydał następujące zalecenia, mające na celu zwiększenie poziomu ochrony rejsów do USA, Kanady, Izraela i Wielkiej Brytanii: Każdy pasażer odprawiający się na powyższy lot musi zostać poddany kontroli manualnej. Obowiązuje całkowity zakaz przewozu bagażu kabinowego. Pasażerowie mogą wnieść ze sobą na pokład samolotu wyłącznie następujące przedmioty: - portfele wraz ze standardową zawartością, oraz niezbędne dokumenty, w tym dowód osobisty, prawo jazdy, karty płatnicze i kredytowe; - dokumenty niezbędne do podróży (bilety, wizy, paszporty, potwierdzenia rezerwacji noclegów, itp.); - klucze, ale bez elementów elektronicznych (np. przycisk do zamykania drzwi na odległość); - lekarstwa niezbędne podróżnemu w trakcie lotu (np. insulina, nawilżające krople do oczu, po uprzednim sprawdzeniu, iż rzeczywiście występuje taka konieczność (np. na podstawie zaświadczenia lekarskiego o przyjmowaniu danego leku przez pasażera) oraz upewnieniu się, że zawartość nie stwarza zagrożenia (w razie wątpliwości należy prosić o konsultację lekarza portowego). Płynne lekarstwa są dozwolone tylko w przypadku stwierdzenia ich autentyczności przez lekarza; - okulary korekcyjne oraz okulary słoneczne; - pojemniki na soczewki kontaktowe; - środki higieny osobistej, ale w rozpakowanych pudełkach (chusteczki higieniczne, chusteczki wilgotne, tampony, podpaski) oraz chustki do nosa. - środki niezbędne dla małych dzieci – jedzenie, butelki z mlekiem (osoba przewożąca musi wypić łyk zawartości butelki w celu potwierdzenia jej nieszkodliwości), pieluszki, chusteczki, ręczniki, kremy i zasypki niezbędne przy przewijaniu (po sprawdzeniu ich zawartości). Wyżej wymienione przedmioty mogą zostać wniesione wyłącznie w plastikowych, przeźroczystych torbach, zapewnionych przez zarządzającego lotniskiem. UWAGA! Powyższe restrykcje dotyczą tylko wylotów z Polski do w/w krajów i wylotów z Wielkiej Brytanii do Polski. Przy wylotach z USA obowiązuje zakaz wnoszenia na pokład wszelkiego rodzaju płynów i żelu. www.lot.com