Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Miśka27

FILM Z NETU - DLACZEGO NIE NAGRYWA SIĘ WRAZ Z NAPISAMI???

Polecane posty

ściągnełam napisy do filmu wcześniej ściągniętego z netu. Oglądając film na kompie napisy są i można śmiało oglądać i czytać. Jednak po nagraniu filmu na VCD napisów nie ma, są tylko oryginalne dialogi angielskie. Napisy wypakowałam do folderu, w którym jest film. Jak połączyć te napisy z filmem aby nagrywały się na cd razem? Program, którym odtwarzam filmy to Subedit, napisy ściągnęłam ze strony www.napisy.org. Bardzo proszę o pomoc wszystkich, którzy znają się na temacie.

Gość o żesz
ale ześ nie kumaty:O chodzi jej o to jak przegrac film który ma na kompie na cd razem z polskimi napisami, a oryginał filmu jest bez napisów dlatego ma "na boku" napisy do tego filmu które są widoczne pozniej na filmie ale nie chcą sie zgrac razem z filmem:O

Nie rozumiem problemu. Ja najczesciej mam film i napisy osobno... Normalnie ogladam na kompie, normalnie nagrywam na plytke... Nie rozumiem okreslenia \"razem\"...

Gość o żesz
ogladając film z płyty to chce rozumieć co tam gadają czyli czytac napisy a jak zrobić zeby te napisy byly na tym filmie???????????????

Gość o żesz
oczywiscie na płycie:O

No przeciez jak oglada film to korzysta z programu do odtwarzania filmu!!! Tak samo jak otwiera film, musi otworzyc napisy (napisy musza pasowac, jak nie to sie ttrzeba troche pobawic). Czasem odtwarzacz automatycznie otwiera napisy, czasem trzeba je otworzyc recznie. Ale autorka napisala, ze jak na kompie oglada to jest ok, tylko nie wie jak razem nagrac. Tego nie rozumiem.

Gość bo chce
obejrzec potem na DVD i tam już jie ma tych napisow.ja tez tak mam i pomogłoby mi to

Gość a ja se
ściągnełam american pie I i napisy z napisy.org i nie wiem czemu napisy nie są widoczne:( uzywam Bestplayer

Aaaaaa... no jak chcesz obejrzec na DVD to inna bajka. Trzeba tak bylo od razu :) W programie SubEdit trzeba przekonwertowac napisy. Nagrac na plytke i powinny sie odtwarzac w DVD :)

a możesz troszkę jaśniej? łatwe to przekonwertowanie? dopiero wróciłam do domu i wcześniej na ten temat rozmawiałam ze znajomym....stwierdził, że połączenie filmu i polskich napisów tak, żeby były potem odtwarzane w DVD na formacie VCD to kilka godzin roboty :( nie wiem czy to prawda czy może w Subedit zrobi się to bez problemu?

@miśka27 Znajomy ma trochę racji ;) Kilka godzin roboty, ale roboty komputera. Zresztą jeszcze zależy od długości filmu. Jeżeli Twój odtwarzacz nie obsługuje divx\'ów + napisów w pliku tekstowym, to niestety musisz przekonwertować film do formatu vcd lub dvd. Jeżeli chodzi o to drugie to można zrobić to np WinAVI Converter lub DivxToDvd

Zalezy od odtwarzacza. Jesli normalnie odtwarza ten nagrany film, a tylko napisow nie wyswietla to przekonwertowanie napisow to jest sekund piec... Natomiast przerobienie calego filmu to faktycznie moze troche potrwac... Ale z tego co napisalas to zrozumialam, ze tylko napisy szwankuja, tak?

Witam Zanim odpowiem, chce przypomniec, ze sciaganie z internetu filmow chronionych prawem autorskim jest kradzieza :0 Niemniej nie chce tu nikogo umoralniac a decyzje pozostawiam zainteresowanym osobom. Oraz ich sumieniu :) A teraz odrobinka wyjasnien - nudne to strasznie, ale pomoze zrozumiec o co w tym \"biega\" Filmy zazwyczaj nie maja napisow - te mozna \"dolozyc\" w osobnym pliku. Czasami spotyka sie filmy juz z napisami - na przyklad kobie z ekranu kina czy nagrane z TV. Jesli jednak interesujacy nas film nie ma \"na tasmie\" napisow musza byc one dolozone I tu zaczyna sie cala jazda. Istnieje kilka standardow zapisu filmow oraz napisow do nich Najpopularniejsze to: Divix, AVI, MPEG (MPG), M2V (zwany DVD :) ) Najpopularniejszym zas formatem zapisu napisow do filmu jest zwykly TXT (czyli taki jaki mamy na przyklad zapisujac tekst z windowsowego notatnika) Jezeli film zapisany jest jako AVI, MPEG lub Divix - nie ma problemu. Wystarczy na tej samej plycie co film nagrac takze plik z tekstami. Wazne jest wszakze, zeby nazwa pliku z tekstami byla IDENTYCZNA jak nazwa pliku z filmem, a jedyna roznica ma byc tak zwane \"rozszerzenie\" czylo te slynne trzy literki po kropce. Dla przyklady: jesli plik z filmem nazywa sie: FILM_NAGRANY_W_KINIE.AVI to plik z tekstem MUSI sie nazywac FILM_NAGRANY_W_KINIE.TXT Oczywiscie w pliku z tekstami musza byc zapisane specialne znaki sterujace (na przyklad momentem wyswietlenia i dlugoscia pozostawania na ekranie) ale to juz nie nasze zmartwienie - istnieje wiele stron z ogromnymi zbiorami odpowiednio przygotowanych napisow W przypadku filmow w formacie DVD sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana i wymaga zbyt szczegolowych wyjasnien by je tu przedstawiac, zatem darujemy sobie te wyjasnienia - warto jednak wiedziec, ze do samego pliku z filmem w formacie DVD nie da sie w sposob prosty przygotowac napisow - tym zajmuja sie fachowcy (choc oczywiscie moze to zrobic takze amator majac odpowiedni program) Mam nadzieje ze ta przydluga wypowiedz pomoze wyjasnic zagadnienie: dlaczego napisy sie nie nagraly Pozdrawiam

Gość jak sie oglada
w komputerze to plik z napisami nie musi miec takiej samej nazwy jak film ;)

do kwiat wisielców tak, tylko napisów nie pokazuje. Film jest ściągnięty w formacie divX ale program do bagrywania od razu go przerabia na vcd i faktycznie zajmuje to prawie 5 godzin. Moje dvd nie odtwarza niestety divx, ja nie mam nagrywarki dvd i muszę nagrywać w VCD. To napisz mi proszę, jak to przekonwertować.....coś znalazłam w Subedit ale nie wiem czy chodzi o zaznaczenie 0:00:00 ????

oj chyba się pomyliłam, bo ma format .avi. (no chyba, ze to też divx?? nie znam się na tym kompletnie, to mój drugi film...pierwszy był po polsku :) )

Kogut Domowy napisał: Jezeli film zapisany jest jako AVI, MPEG lub Divix - nie ma problemu. Wystarczy na tej samej plycie co film nagrac takze plik z tekstami. Wazne jest wszakze, zeby nazwa pliku z tekstami byla IDENTYCZNA jak nazwa pliku z filmem, a jedyna roznica ma byc tak zwane \"rozszerzenie\" czylo te slynne trzy literki po kropce. Dla przyklady: jesli plik z filmem nazywa sie: FILM_NAGRANY_W_KINIE.AVI to plik z tekstem MUSI sie nazywac FILM_NAGRANY_W_KINIE.TXT wczoraj próbowałam tak zrobić. Film ma rozszerzenie .avi, zmieniłam nazwę dla pliku z napisami (oczywiście miał rozszerzenie .txt). Problem zaczął się kiedy chciałam nagrać oba te pliki na cd. Używam programu Nero 5 do nagrywania płyt i niestety....po zaznaczeniu na początku, że chcę nagrać VCD, po zaznaczeniu folderu w którym znajduje się film i napisy, w Nero widać tylko film, pliku z napisami nie pokazuje. Zmieniłam więc rozszerzenia plików jakie mają być nagrywane, zaznaczyłam wszystkie. Wtedy owszem, widziałam oba pliki (i ten z filmem i ten z tekstem) ale nie mogłam zapisać tego z tekstem, cały czas otrzymywałam informację od Nero, że wystąpił błąd, ponieważ plik nie jest odpowiedni do plików MPG. Kwiat wisielców ---> czekam na instrukcje od Ciebie :)

miśka27 Dokładanie plików nic nie pomoże. Płyta na którą nagrano dwa pliki (divx + napisy w tekstowym) może być odtworzona tylko wtedy, jeżeli Twój odtwarzacz na to pozwala. I konwersja formatu napisów tego nie zmieni. Jeżeli już potrafisz zrobić płytę vcd mając plik avi, to dobrym rozwiazaniem byłoby wklejenie napisów do pliku avi zanim rozpoczniesz konwercję do vcd. Chyba najprostszym sposobem jest skorzystanie z darmowego AVI ReComp, który połączy film z napisami (obsługuje kilka popularnych formatów napisów). No a później już wiesz: konwersja do vcd.

Konwersję robisz Ty przy pomocy Nero :) Swoją drogą nie wiem czemu to tak długo trwa u Ciebie Polecam zajrzeć na normalną płytę DVD i poszukać tam *.txt, *.srt czy np *.ssa. Nic takiego nie znajdziecie. A jeśli chodzi o vcd (bo to chyba najbardziej interesuje autorkę topicu), to nie istnieje coś takiego jak oddzielne napisy (oddzielny plik). Napisy muszą być częścią obrazu. Można się bawić we wklajanie napisów przy użyciu np Virtual Dub + TMPGEnc + VobSub, ale przy pomocy AVI ReComp będzie łatwiej.

MIśka27 ==> Jeżeli Twój odtwarzacz nie czyta diviów oraz napisów, rozważ wymianę sprzętu. Uważam, że konwersja do fatalnego VCD psuje i tak już słabą rozdzielczość obrazu. Oprócz tego tracisz czas i pieniądze. Odtwarzacz z divxami wyświetla napisy z pliku tak, jak komputer. Za nowszy sprzęt zapłacisz 160-230 zł (np. viva, bellwood, manta-emperor3).

wiem, wiem ale mąż kupił pół rocznego dvd Grundiga za 80zł od kolegi kolegi i niestety nie czyta tych divx. Kurcze chyba zacznę nagrywać tylko polskie filmy.....ja ten po angielsku obejrzę bo jężyk znam ale mąż zna tylko włoski i chyba nie połapie się o co chodzi :( ma jednak taką funkcję Subtitle, ale nie wiem może każdy dvd ją ma? mogę włączać i wyłączać napisy tą funkcją.