Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jmvajfnk

Poznań i Konin - kto zna i opisze

Polecane posty

Gość jmvajfnk

Mam prośbę - z pewnych względów potrzebuję jak najwięcej danych o tych miastach, ale nie tylko "suche" informacje które można znaleźć w informatorach, tylko tak po ludzku...co wam się podoba, fajne miejsca, główne dzielnice i wszystkie ciekawe rzeczy jakie Wam przyjdą do głowy ;)

Gość we wdowim welonie
ciekawe jest to, że w Poznaniu mówią GE, a nie Gie.

Gość co jeszcze
jakieś poznańskie językowe dziwactwa?

Gość jeeeej
o który konin Ci chodzi?

poznan -cytadela(klimatycznie), malta (takie jeziorko sztuczne, rewelacja na odpoczynek), duze zoo kolo malty (nigdy nie przeszlam calego to kolos) mozna dojsc spory kawalek z malty albo pojechac ciuchcia, male zoo(klimatycznie, ale slynna slonica nie zyje), rynek glowny (o 12chyba wychodza wiezy ratusza chyba koziolki), muzeum instrumentow, kosciol kolo rynku and many many more. jestem z wrocka ale poznan uwielbiam i znam go lepiej niz swoje miasto.

aa zapomnialabym palmiarnia w parku wilsona.glowna ulica jest glogowska jest dluuuuga i jezdza po niej tylko tramwaje w razie awarii per pedes . no i tramwaje maja fajne.kiedys holenderskie-silnik gasl na przystankach na amen(naczy sie tak mialo byc), teraz co najmniej futurystycze.do dupy maja to, ze w mpk placi sie za czas jaki sie jedzie-ciezko przewidziec nawet po wyliczeniach na przystankach bo jak staniesz w korku to klops.dla kogos niemiejscowego koszmar.no i niepotrzebny stres.

sory ze sie rozpisuje ale ciagle mi cos do glowy przychodzi.poznaniacy mnie zjada ale zycie nocne tam jest kiepskie.we wrocku w nocy po rynku przewalaja sie tlumy, a w poznaniu z uwagi pewnie na malo klubow/pubow pustki.

z jezykowych "dziwactw"-tej, pyrki, cos z piwnica bylo, ze sie idzie na pole czy na dwor, tytka, chyba tez gzik.tyle tego jest, ze nie pamietam juz.jezeli bardzo Ci zalezy to moglabym sie wywiedziec bo rodzina pochodzi stamtad :D

Gość jmvajfnk
dzięki i proszę o jeszcze.. Konin ten koło Poznania

Gość niewiemjuznic
konin niedaleko turku i kalisza w woj. wielkopolskim?

Gość jmvajfnk
absinthe - jesteś aniołem, dziękuję :)

Gość jmvajfnk
Konin koło Turku, Grodźca, Koła, Słupca... 100 km od Poznania w wielkopolskim :)

Gość jmvajfnk
czy w Koninie też mówi się gwarą jak w Poznaniu?

Gość jeeeeeeee
mieszkam 30km od konina i powiem tylko że to dziura :D :P nawet sklepów mają mniej niż u nas ;) a tak z ciekawości to czemu pytasz akurat o te 2 miasta?

Gość jeeeeeeee
a jaka to gwara poznańska? ;) :P u nas często używa się słówek typu tej, pyry... no nie wiem czy o tego typu słownictwo Ci chodzi.. ogólnie w koninie i okolicach bardzo popularne są zespoły hip-hopowe z Poznania więc jako tako jakiś związek jest :D

Gość jmvajfnk
w kwestii gwary chodzi mi głównie o to, czy np. młodzi ludzie w zwykłej codziennej rozmowie mówią czystą polszczyzną a np. tylko starsi ludzie używają gwary, czy gwara jest na porządku dziennym u wszystkich z pewnych powodów ;) wszelkie info o tych miastach jest dla mnie b.cenne, zwłaszcza o Koninie

Gość grzybica pochwy jest spoko
chuj cie to obchodzi, jak nie chcesz owiedziec po co ci to to nie pytaj.

wiesz co z gwara jest roznie, moja babcia ma caly zestaw slow po poznansku ale mozna sie normalnie dogadac, natomiast cale kuzynostwo czyli mlodzi ludzie nadaja juz kompletnie nie po polsku plus zaspiew plus co drugie slowo tej.mysle ze generalnie ciezko uniknac chociaz zdziebka gwary.

Gość Konin to totalna porażka
:( Brzydszego miasta nie znam. I rynku nie maja :O To taki sztuczny twór.

Gość jeeeeeeee
powiem tylko ze nie lubie konina i jeżdże tam tylko do hypernovej lub nomi :D; nie ma tam nawet zbyt wielu sklepów więc nie wiem czy mogą tam być jakieś ciekawe miejsca :o moge Ci jedynie podesłać stronke konina i tam na forum zapytaj co i jak, może sami mieszkańcy mają coś do powiedzenia na temat swojego miasta :) http://www.konin.lm.pl/

Gość a ja jestem normalna
nie lubi ę źle mi się kojarzy