Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CO TU ROBIC CO

ok. 10 tys nauczycieli do zwolnienia !!!

Polecane posty

Gość CO TU ROBIC CO

Własnie oglądalem na regionalnej trojce program GOSC DNIA. Dzisiejszym gosciem jest jakis facet z MEN. Mówi on, że w tym roku prawdopodobnie zostanie zwolnionych ok. 10 tys nauczycieli . 6 lat temu bowiem nauczyciele, którzy mieli stopien licencjata, mieli podnies w ciagu tych 6 lat swoje kwalifikacje do stopnia magistra. Oczywiscie nie zrobili tego ...Teraz tworza zwiazki narodowe zeby ich nie zwalniac ... A co oni robili przez ten okres czasu ... Ja ich wogole nie zaluje - przynajmniej zrobia miejsca mlodym ludziom po studiach :P

Wiesz to chyba chodzi o tych ktorzy nie mieli nawet licencjata bo dzis to minimum w tym zawodzie. Sami są sobie winni i tyle, mnie to nie wzrusza...Ja akurat mam lic., od pazdziernika (jak dobrze pojdzie) zaczne mgr uzupeln. (zaocznie), chodze na wszystkie warsztaty/konferencje metodyczne z \"mojego\" przedmiotu itp. Przynajmniej odejda ci starzy wygryzacze i bedzie troche swiezosci a nie...te same ksiazki od lat bo nauczyciel woli prowadzic lekcje szablonowo

Gość kresk moreska
czy to prawda ,ze dla nauczyciela cały etat to 18 godz tygodniowo!!!! toz to kpina

kresk moreska - 18 godzin DYDAKTYCZNYCH, a do dyspozycji musi byc 40. Ja np musze miec (oprocz tych 18) zajecia popoludniowe z dzieciakami :)

Gość pasadenka --nie musisz mieć
podaj swojego dyra do sądu

Gość kresk moreska
no mi tak szwgierka gadała,ze ma 18 godz i to cały etat zdarzają jej się oczywiście okienka ale wtedy poprawi kartkówki i ma z głowy ,zresztą widze o której z pracy wraca za 18 godz dostawać 1600 ,całkiem nieźle

Nie musze podawac do sądu bo to nie przymus, po prostu na rozmowie kwalif. wytlumaczyla mi ze jest obowiazek odbycia jednej godziny tygodniowo w ramach takiego kolka wyrownawczego dla slabszych lub tych wybijajacych sie (w zaleznosci od potrzeb), do tego czasami oprocz tych 18h bedzie trzeba przygotowac jakas akademie czy teatrzyk.

Gość jeśli ktoś sensownie angażuje
sie w swoja prace to na przygotowanie sie do zajęć i inne takie -jak nic przeznacza 40 godzin.

Gość no to mów wyraźnie
pasadenko,ze to jest 1 godzina w tygodniu + coś tam jeszcze A nie" 40 godzin w tygodniu"

kresk moreska - te 1600 to juz taka topowa stawka, ja za 3/4 etatu bede miec netto 500. Trzeba pamietac o tym ze przed lekcja tez trzeba sie przygotowac, no chyba ze ktos sie nie stara i od lat uzywa tych samych ksiazek ktore zna na pamiec a tacy sa wlasnie nauczyciele ze starej gwardii. Ja akurat bede uczyc maluchy (0-3) angielskiego wiec musze przygotowac piosenki, kreskowki, itp bo przeciez nie potrafia jeszcze pisac i czytac, wiec oprocz tych 12-14h bedzie jeszcze "troszke" przygotowan w domu, w wyzszych klasach jest pewnie latwiej. Jesli uwazasz ze to taki super zawod to proponuje postac troche pod gimnazjum i poobserwowac polska mlodziez ;)

Gość poza tym ten
"gość w regionalnej 3 z MEN " stwierdził,że 10 tys to liczba stanowczo zawyżona. Nie podniecajcie sie tak -10 tys to raptem 1 nauczyciel na każdą szkołe :-)